Тема: Украйна

14 Март, 2022 12:00 3 753 66

Русия предизвиква НАТО с удари в близост до Полша и иска военна помощ от Китай, пишат световни медии

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • война

Американският журналист Брент Рено, загинал вчера в Ирпин, в близост до Киев, стана първият гражданин на САЩ, загубил живота си във войната в Украйна, пише френският в. “Паризиен”

Русия предизвиква НАТО с удари в близост до Полша и иска военна помощ от Китай, пишат световни медии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

“Предизвиквайки НАТО, Русия нанесе удари по няколко бази и военни летища в западната част на Украйна”, гласи заглавието на онлайн изданието Медиапарт, което напомня, че базата в Яворов, която беше подложена на руски ракетен удар, се намира само на 20 км от границата с Полша.

Две летища в региона също бяха унищожени. Москва иска да попречи на доставките на оръжие за Украйна и да покаже, че може да нанася удари до границите на алианса, отбелязва френското издание, като определя това като “най-голямото предизвикателство към Европа и НАТО от началото на руското нашествие в Украйна на 24 февруари”.

Още новини от Украйна

След нападението срещу базата в Яворов украинският президент Володимир Зеленски отново призова НАТО да наложи забрана за полети над Украйна, за да защити своите членове, отбелязва британският в. “Гардиън”. “Ако не затворите нашето небе, е само въпрос на време руски ракети да започнат да падат по ваша територия, по територията на НАТО”, предупреди той.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че НАТО ще отговори “с пълната си сила”, ако Русия удари Полша, пише в. “Уолстрийт джърнъл” и подчертава, че Съливан е повторил обещанието, дадено от президента на САЩ Джо Байдън, че Америка и нейните съюзници ще защитават “всеки инч” от територията на алианса и ще отвърнат дори на случаен удар от страна на Русия.

Русия е поискала военна помощ от Китай за войната в Украйна, съобщават източници на в. “Ню Йорк таймс”. Освен това Москва е поискала от Пекин подкрепа за избягване на смазващите санкции, наложени ѝ от Запада, добавя американското издание, но не казва какво точно е поискала руската страна, нито какъв е бил отговорът на Китай.

Въпреки опитите на Пекин да се представи като честен посредник, Вашингтон е притеснен от съобщенията за руското искане, коментира британският в. “Телеграф” и припомня, че американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви снощи по Си Ен Ен, че САЩ следят внимателно до каква степен Китай предоставя помощ на Русия и предупреди, че подобни действия няма да останат без последствия.

Днес Съливан ще разговаря в Рим с Ян Цзечъ, най-високопоставения представител на Китайската комунистическа партия, отговарящ за външната политика, посочва френският в. “Фигаро”. На срещата, както каза Белият дом, ще се обсъждат усилията за "регулиране на конкуренцията" между двете страни и ще се обсъжда отражението на войната на Русия срещу Украйна върху регионалната и глобалната сигурност.

Американският журналист Брент Рено, загинал вчера в Ирпин, в близост до Киев, стана първият гражданин на САЩ, загубил живота си във войната в Украйна, пише френският в. “Паризиен”.

Друг френски вестник - “Монд" насочва вниманието към темата за украинския хуманитарен конвой, който се очаква да стигне днес следобед до обсадения град Мариупол. Конвоят е бил принуден да прекара нощта в Бердянск, на брега на Азовско море, на около 75 км от обсадения град. Жителите на Мариупол го очакват, добавя изданието и припомня, че организацията “Лекари без граница” определи ситуацията в града като “отчайваща”.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал Бунди

    24 54 Отговор
    Събужда се Жириновски от кома и пита лекаря:
    - Как дела?
    - Хорошо, воюем?
    - А с каво ми воюем?
    - С НАТО?
    - Браво, молодцъй! А мъй с успехом воюем?
    -А как же, уже 10 тъйсяч потеряли?
    - А НАТО?
    - А НАТО ещё воевать не начала....

    Коментиран от #20, #61

  • 2 Българин

    76 22 Отговор
    Нато е в жалко и безпомощно състояние.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 После и България

    38 19 Отговор
    Следващите са полша и грузия.

    Коментиран от #7

  • 5 Русия победи

    53 22 Отговор
    Сащ са силно уплашени от мощта на Русия в сферата на модерните свръх точни оръжия.

    Коментиран от #31

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Леличката

    60 13 Отговор
    Егаси съчиненията. Путин ви направи разногледи.
  • 9 ватенки

    23 46 Отговор
    Както са се забатачили ушанките , не Китай ми и Марс няма да могат да помогнат.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    58 2 Отговор
    Много повече жертви дава информационната война отколкото истинската. Като следя медиите от едната и другата страна хер Гьбелс ряпа да яде!
  • 12 Azz

    46 7 Отговор
    що ще там...майка си ли търси....
    Изрично бяха предупредени краварите,че всяка колона с военна помощ и лагери за сбиротак решил да се прави на войник ще бъдат атакувани....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Ви Бай Дън

    15 39 Отговор
    Путин си търси белята, а Китай гледа към ресурсите на опуканата Русия, и лигите и текат.
  • 15 Русенец

    59 14 Отговор
    Америка не е била толкова мразена никога в историята си, вече дори американците я мразят.. същото се отнася и за Европа.обречени са да загубят.
  • 16 xaxa

    54 14 Отговор
    2 минути и 7 ракети "калибр" стигат да откажат "чуждестранния легион".Наакаха се и побягнаха обратно в Полша западните доброволци...оцелелите де.Дришлиовците разбраха бързо ,че това не е Ирак или Афганистан ,а тук воюва Руската федерация

    Коментиран от #33

  • 17 пьешу

    33 8 Отговор
    "Предизвиквайки НАТО..." - не смешите мои тапочки! мецан си преследва своите цели, по отношение на тях натю не е фактор. събитията го потвърждават. когато (дано не стане!) се стигне до "предизвикване" на натю, меките китки ще го разберат първи. по трудния начин.
  • 18 асад

    20 7 Отговор
    пишат световни медии само хамериканските бе лъжци
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Семейство с котка и булонка

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ал Бунди":

    Като чуем НАТО и почваме заедно с котката и Були-хихихихи...
  • 21 Виж ти

    27 11 Отговор
    Не само Русия била чувствителна към дрънкане на оръжие около границите си. ННАТО също взе да реагира като Русия. Е защо за НАТО може а за Русия не?

    Коментиран от #37

  • 22 хахах

    11 5 Отговор
    Руснаците да пращат влаковете със злато китайците ще им ги върнат натоварени с китайски джипк в камуфлажен цвят и ориз.
  • 23 мужици-крепостници

    15 29 Отговор
    Населението на РФ е готово и слама да яде и на талиги да се вози ,и с ютени чували да се облича и да се върне с пет века в миналото ... само и само за да живее с чувството на "победители". Няма нито шанс , нито надежда за тях.

    Коментиран от #27

  • 24 Епа

    26 6 Отговор
    Путин що да си хаби военните боеприпаси за НАТО.Нужно е само да прати една орда талибани и натовците ще трябва пак да се завиват с черни чаршафи дегизирани като жени за да се спасяват.
  • 25 да питам

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Вярвай ми":

    И с кво ше стреляш бе, ахмак.? С мотиганчето ли? Изобщо, в казарма ходил ли си? Едва ли...
  • 26 Да,бе

    21 4 Отговор
    То тогава краварите ни предизвикваха,като бомбиха Сърбия,даже у нас падаха ракети,но ние не сме такива,нали.
  • 27 пьешу

    25 10 Отговор

    До коментар #23 от "мужици-крепостници":

    ако не бяха тия мужици, още щеше да носиш потури. ако не носиш и сега, де.
  • 28 Смешници

    26 8 Отговор
    Защо триете коментари в които няма нищо вулгарно нито лъжи бе смешници от факти.Написах че Русия и Китай дадоха конференции и отговориха че новината че Русия искала военна помощта в фейк на САЩ и ме изтрихте.Какео печелите с това, с лъжите си,проверявайте си информацията и спрете да лъжете и манипулирате хората,никой не ви вярва.И направете запитване какво мислят хората за вестник Факти и дано тогава се засрамите.

    Коментиран от #34, #40

  • 29 1234

    24 4 Отговор
    "Журналист" от "Тhe New York Times " отрекохо да е техен журналист!!! Интересно, да не се окаже,че са "думнали" шпионин с журналистическа карта ?!
  • 30 Тити

    12 5 Отговор
    НАТО отдавна е кома чака се само даседръпне шалтера.
  • 31 Бацо Гацов

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русия победи":

    Хахахахаха..абе то добре, ама все пак нали трябва нещо да остане, че да има какво да товарят мародерите в платформите на МТЛБ -тата. Мултики, брато, мултики...

    Коментиран от #51

  • 32 Союзмультфилм

    9 12 Отговор
    Ми , картинките на "страшните безаналогови" супер-модерни оръжия на Русия , наистина се оказаха само картинки. Ако Китай не им даде нещо , което да е произведено барем след 1980 г. - лошооо.
  • 33 да ти кажа

    7 10 Отговор

    До коментар #16 от "xaxa":

    Хахахахахаа...вж ком №1. Вече и свраките се подиграват на твойта федерация.
  • 34 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "Смешници":

    Защото са недостойни ку...чки като западните им спонсори.
  • 35 асад

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "1944":

    прав си че си се събудил на 9,09,1944

    Коментиран от #39

  • 36 1944

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Вярвай ми":

    в казарма не си ходил. даже пейнт бол не си играл. в компютърните игри може и да си добър.

    Коментиран от #41

  • 37 Не сме чули

    5 6 Отговор

    До коментар #21 от "Виж ти":

    ракети на НАТО да са падали по границите на СССР. Дрънкат им съчмите в кухите кратуни.
  • 38 украйна изнерви

    8 6 Отговор
    путлер и е луднал, трябва да бъде озаптен!
  • 39 1944

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "асад":

    и установих че вече си изкукал чичко

    Коментиран от #42

  • 40 асад

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Смешници":

    то никой не чете,тука с спорим само
  • 41 Вярвай ми

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "1944":

    Служил съм.ти май не си служиш.

    Коментиран от #43, #47

  • 42 асад

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "1944":

    изкуках 30 години след 10.10 1989
  • 43 асад

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "Вярвай ми":

    кво да кометираш джендърче соросово
  • 44 Урюрвкос

    4 2 Отговор
    Зеленски ако изпука някой близък до украинската граница полски град веднага си решава всички проблеми, колко му е онзи дрон стигна със 100кила тротил до Хъроватия
  • 45 сороснерес

    9 3 Отговор
    Очакваме Полша да "нападне" Русия сама, защото НАТО все още не е готова да жертва своите войници.. особено срещу сила която може да ги изпепели на мига..
  • 46 Фейко фейков

    0 2 Отговор
    Леко само го премествам в другия крачол!
  • 47 да ти кажа

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "Вярвай ми":

    Както виждам, с пуканките в главата, вместо мозък, май си бил оператор на бетонобъркачка в КЕЧа

    Коментиран от #49

  • 48 Пропагандата на САЩ в действие

    7 4 Отговор
    Дори не си правя труда вече да чета подобни пропагандни статии! Света не върви на добре с лъжата, кражбата и измамата, толериращ ги за новият "морал"! Явно няма ценностна система в "лидерите" на западният свят!
  • 49 Вярвай ми

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "да ти кажа":

    Голям си "умник".
  • 50 Бат Кольо

    15 3 Отговор
    стига с тези фейкове,напишете за наемниците,ония които са оцелели от вчера с 300км/ч са напуснали Украйна,като са казали,че не искат тия 2000$ надник и са очакали нещо от рода на Ирак,да се шматкат безгрижно,а то се оказало ад под небето

    Коментиран от #53

  • 51 Е, ако

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бацо Гацов":

    беше останало нещо и там в онова над рамената, нямаше да кълве всяка простотия на голи куки!

    Коментиран от #57

  • 52 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    Фейк до фейка,връз фейка,под фейка,над фейка....САМО ФЕЙК...МИЛА МОЯ МАЙНОЛЬО!!!!!!!!!!!
  • 53 Страх и шок

    8 6 Отговор

    До коментар #50 от "Бат Кольо":

    Казано по български Русия им скри топката.

    Коментиран от #58, #66

  • 54 Анка Картечарката

    7 12 Отговор
    До края на месеца Фариралата Фашистка Путлерастка Диктатура,ще фалира окончателно.И Китай няма да е в състояние да я измъкне от хиперинфлацията и хаоса,който предстои.Дори и да заобикаля санкциите,да не мислите че ще го прави безплатно,или ще приема плащане в девалвирали рубли.щЩе иска долари,евро или дори бурундийски франкове,но рубли,не.Особенно "златни".Призовавам всички родни русофили да подпомогнат "матушката",като обменят всичките си спестявания в рубли.Ще получат много,дори за малко пари,с които спокойна ще могат да облепят стените,като тапети или да си палят печките на село.
  • 55 124

    14 4 Отговор
    Русия унищожи натовска база на 10 км от Полша, откъдето искаха да снабдяват укрофашистие на зеленски с оръжие.

    Фашистите на съд! И денацификация на Украйна!

    Z
  • 56 ТОЧКАТА

    7 3 Отговор
    НАТО НЕРВНИ ЛИ СТАВАТ?????А нали са отбранителен съюз,със СТРАНИ ЧИЛИНКИ,С УСТАВ!!!!!!!!!!Та кой чилен от устава е засегнат???????та така ...настръхва нато??????п.п.тия упорито ни тикат към глобална ,ядрена война.......обаче ВИНОВНИКА ДА Е Путин!!!!СЯКАШ ИМА НЯКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ТОВА!!!!!!ЗА ЕДНА ПОГРЕБАНА ПЛАНЕТА!!!!!!
  • 57 Някой си

    3 4 Отговор

    До коментар #51 от "Е, ако":

    Ти по себе си ли съдиш? Безаналоговата двайсет дена вече тъпче на едно място, и вместо да воюва, мародерства из курниците на хората. Никаква промяна от 9.09.1945г. Същите смрадове са подчовеците...

    Коментиран от #60

  • 58 Бацо Гацов

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "Страх и шок":

    Хахахахаха..как им скри топката? Така ли? С лъжи и дезинформация? А ги буат като мачета у дирек...

    Коментиран от #65

  • 59 Мик Фоли

    7 4 Отговор
    НАТО са прекалено слаби
  • 60 Не по теб съдя

    5 3 Отговор

    До коментар #57 от "Някой си":

    Щом ми излизаш с опорката по детски тъпа, как тъпчел някой колко дена и т.н.! Има ли нужда от коментар подобна простотия? Какво трябва? За един час да се заличат градове и хора ли? Та по тебе съдя! Ако не бяхте толкова изгладени, нямаше да ви наемат боклуци като банкянският и прокопиев, да си продавате бъдещето!
  • 61 ZZZ

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ал Бунди":

    Трябва ли да е интересно? Смешна е само думата "нато".
  • 62 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 6 Отговор
    2 минути и 7 ракети "калибр" стигат да откажат "чуждестранния легион".Наакаха се и побягнаха обратно в Полша западните доброволци...оцелелите де.Дришлиовците разбраха бързо ,че това не е Ирак или Афганистан ,а тук воюва Руската федерация

    бягали па отзаде им кафява черта имало изтървали яко от аспусите , че на страха очите големи

    това са войските на русия не на арабите !!!!!
  • 63 Раснягите

    3 3 Отговор
    Ще бъдат в разтопен вид , да продължават в тоя дух.
  • 64 Вълк

    1 2 Отговор
    Великата руска мечка е от мокра мукава, в конвенционална война не НАТО а армиите на Британия , Полша, Украйна от запад и турската армия от юг, спокойно ще ритат несокрушимая чак до Урал
  • 65 666

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Бацо Гацов":

    глей,сега,руснаците до момента твърдят че са свалили 124 дрона,в това число влизат освен байрактарите,но и всички останали,само миналата седмица Украйна е получила 25 байрактара,това го потвърдиха и турците,за по миналата бройката е малко по голяма,пак потвърдено от тях,но без посочена бройка,тяхното външно министерство се оправда тогава,че тези дронове не ги продава Турция,а частна фирма,,та ако вярваме на бандерската пропаганда,следва логичният въпрос......къде ги тия байрактари,що не летят,да защитават бандерчетата,които в момента са ликвидирвани по етапно в цяла източна Украйна,същото важи и за самолетите им,от над 250 налични преди месец,сега тук таме някоя камикадска бройка посмява да литне.......и като го слушам този смешник на клипа излиза,че руснаците нямат нищо,всичко е свалено,а реално само руските ВКС вилнеят в небето,хаха
  • 66 Бат Кольо

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Страх и шок":

    точно и днес отново ги предупредиха ,че ще няма да има милост за тях,но реално наемниците до някъде са подведени от големият надник и от това че са си мислили,че ще като в Афганистан,безгрижно да си джиткат из Кабул и да лапкат кинти,ама гредЪ,тук руснака изпепелява де ги барне