Last news in Fakti

16 Март, 2022 15:00 2 822 18

Мевлют Чавушоглу е в Русия

  • москва-
  • чавушоглу-
  • министър-
  • лавров-
  • външен-
  • турция-
  • русия

Турският външен министър, Мевлют Чавушоглу, се срещна със Сергей Лавров

Мевлют Чавушоглу е в Русия - 1
Снимка: Shutterstock

"От самото начало на руско-украинската криза, Анкара зае ясна, балансирана и обективна позиция, говорейки в подкрепа на върховенството на правото.", това заяви турският външен министър, Мевлют Чавушоглу, преди разговори с руския външен министър, Сергей Лавров в Москва, предава Анадолската агенция.

Според него, въпреки всички предизвикателства, Турция поддържа положителни отношения както с Украйна, така и с Руската федерация, играейки ролята на честен посредник, цитираха от news.bg.

Чавушоглу подчерта, че Турция е ангажирана с Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите и ще спазва нейните разпоредби. "С радост научихме за решението на Русия да не прекарва (военни) кораби през проливите", каза министърът.

На свой ред Лавров отбеляза, че Русия и Турция имат разногласия относно Украйна. Въпреки това, според руския министър, балансираната позиция на Анкара е от особена стойност за Руската федерация.

"Москва високо оценява отговорния подход на Анкара към изискванията на Конвенцията от Монтрьо," подчерта Лавров.​​​

С помощта на организацията от турска страна, руският и украинският външни министри се срещнаха в Анталия миналата седмица за първи път лице в лице от началото на войната на 24 февруари. Това стана на 10 март в кулоарите на Международния дипломатически форум в Анталия. На срещата не бе постигнат значим прогрес, но Чавушоглу я определи като "цививлизована".

Турският президент, Реджеп Тайип Ердоган, обяви, че полага услилия да организира среща между президентите на Русия и Украйна, тъй като Анкара поддържа топли връзки и с двете враждуващи страни. Засега обаче тези усилия не се увенчават с успех.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 WTF

    54 6 Отговор
    Турция и Китай ще спечелят, а наще глупаци и план нямат !
  • 2 Така се прави

    49 9 Отговор
    А не като наш КИРчо. Ще ми говори за бензиностанции с ракети
  • 3 Иван

    36 4 Отговор
    Искаме мир! И неутралитет за България, ако другите не искат мир!
  • 4 Хаха

    17 22 Отговор
    Имам чуството,че само Ердоган респектира Путин,след сваления руски самолет,Путин се направи на шушумига и си замълча

    Коментиран от #7, #8

  • 5 GnG

    11 16 Отговор
    След свалянето на руския самолет в Сирия, БАЙРАКТАРИТЕ са онзи препъни камък, който доказва на руснаците, че "дружбата" с турците е измамна !

    Коментиран от #10

  • 6 тук е ключа за бараката

    33 4 Отговор
    Ердоган предложи разплащанията между Турция и Русия да са в рубли ,юани или злато. Китай и Русия извършват разплащанията си без долари и евра . Индия и Русия се разбраха за разплащане без евра и долари . Саудитска Арабия е в активни преговори с Пекин за цената на част от продажбите на петрол за Китай в юани. Това е ход, който ще наруши господството на щатския долар на световния петролен пазар и ще отбележи поредния завой на най-големия петролен износител в света към Азия.

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тра-ла-ла

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    И разстрела на руския посланик, да не забравяме.
  • 9 Търкан Дуду

    2 8 Отговор
    Ашколсун ефенди,салам шпеков,акбар макбар.
  • 10 БНА

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "GnG":

    Ти май тюрките ги имаш за по-умни от руснаците. Или си мислиш, че Путин не мисли години напред. Дано си жив и здрав, за да видиш какво ще стане, или по-точно какво ще остане от Турция някой ден. Мога отсега да ти кажа. Нищо. Просто още не и е едошло времето.
  • 11 кочо

    3 5 Отговор
    Турция си играе своята игра ,като залъгва и двете страни .Нямам отговор защо руснаците им вярват на тяхната непредвидимост.С украинците работят като им осигуряват смъртоносни дронове на байрактар -зет на ердоган ., а с руснаците като им купуват мижави количества газ и петрол .
  • 12 КО РЕЧИ КО

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "тук е ключа за бараката":

    СЕГА ПО „КУРОРТА”„ СЛЪНЧАКА ”И ПРИМОРСКО ЦЕНИТЕ НА ZУПИТЕ В РУБЛИ И ЮАНИ ЛИ ЩЕ БЪДАТ,А🤔
  • 13 😂😂😂😂..

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "тук е ключа за бараката":

    Кой ще иска рубли бе???, какво разплащане в злато, като по голямата част на златните авоари на Русия са блокирани в западни банки, най трудно е в момента Русия да търгува с който и да е, и Индия е много предпазлива, както и Китай, рублата в момента не струва нищо. Разходите по войната са вече непосилни за бюджета им, вървят към хиперинфлация, и някой е луд да им взема рублите. Ти ако искаш, и имаш спестявания обърни ги в рубли, за помогнеш на икономиката им.

    Коментиран от #15, #18

  • 14 Нанфо

    9 0 Отговор
    ИМЕННО ЗАРАДИ ИЗКУСТВОТО НА ДИПЛОМАЦИЯТА СА БИЛИ НАЙ ДЪЛГО ПРОСЪЩЕСТВУВАЛАТА ИМПЕРИЯ.
  • 15 MAN

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "😂😂😂😂..":

    Мериш ли си температурата или са на забранени хапчета?
  • 16 Пппп

    7 1 Отговор
    ТУРЦИЯ Е В ПЪРВИТЕ ПЕТ ДЪРЖАВИ КОЙТО УПРАВЛЯВА СВЕТА КАК НЯМА ДА КАЗВА КЪКВО ЩЕ СТАНЕ ЕРДОГАН Е СУЛТАНА НА СВЕТА...
  • 17 Мим

    4 3 Отговор
    Много под нивото на Путин е да се среща с ревльо и страхливец ,който се крие в миши дупки ,като зеления,така че едва ли ще стане...среща....
  • 18 мушмул

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "😂😂😂😂..":

    Ами като не искаш няма газ , нефт ,пшеница,слънчоглед ......... Никой не ти е бил телеграма . Ходиш да пазаруваш на друго място. Никой не ти иска вече напечатаната хартия . Няма балами дето да бачкат а ти да печаташ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания