Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Март, 2022 22:38 4 260 22

Кой какви ядрени оръжия държи

  • ядрена война-
  • ядрени бомби-
  • ядрени оръжия-
  • русия-
  • сащ-
  • китай-
  • война-
  • украйна-
  • заплаха-
  • сигурност-
  • ссср-
  • хирошима-
  • атомни оръжия

Кои държави с какви арсенали разполагат, кой взима решенията и какви са стратегиите?

Кой какви ядрени оръжия държи - 1
Снимка: Shutterstock

Решението на руския президент Владимир Путин да приведе ядрения арсенал на страната в “специален режим на готовност” създаде сериозна тревога в Европа. Предупрежденията на Запада предшестваха втората стъпка: в началото на март Русия започна учение с ядрени подводници и ракети. Заплашва ли Путин наистина Запада с ядрен удар?

Русия е държавата с най-много ядрени бойни глави

Още новини от Украйна

С над 6300 бойни глави Русия поддържа най-големия ядрен арсенал в света. Втори са САЩ с 5800 бойни глави. Франция разполага с около 300, а Великобритания - с около 215. По-точна информация няма. Данните за ядрените програми са засекретени. Дори “ядреният щит” на НАТО не може да предотврати ядрен удар в Европа. Той по принцип трябва да гарантира, че никой противник няма да изстреля ядрени ракети срещу Стария континент, защото ще последва ответен удар от трите ядрени сили в Алианса - САЩ, Великобритания и Франция.

Трите ядрени сили следват различни концепции за възпиране. Франция и Великобритания например не приемат, че е възможно размяната на ядрените удари да продължи няколко дни. Според тях достатъчна е способността за ответен удар или за „финален предупредителен изстрел“ (Франция), за да спрат противника.

САЩ, от друга страна, разчитат на по-широко възпиране, което включва и ядрени оръжия с намалена мощност. Американската военна стратегия очевидно, поне на теория, включва възможността за “ограничена ядрена война”. От правна гледна точка почти всяка употреба на ядрено оръжие с неговите сериозни ефекти върху цивилното население би представлявала нарушение на международното хуманитарно право. Едно от теоретично възможните изключения може да бъде ограничена ядрена атака срещу военен кораб в открито море.

Редица европейски държави участват в системата за възпиране с изтребители

Германия участва в европейската система за ядрено възпиране с изтребителите „Торнадо“. При спешни случаи самолетите с германски екипаж ще докарат до целта американските ядрени оръжия. Поне веднъж годишно пилотите на Бундесвера упражняват пускането на американски атомни бомби с помощта на макети. Нидерландия, Белгия и Италия също участват в ядрената защита на НАТО.

„Бомбите са остатък от минали времена, които днес имат малко военно значение“, казва Петер Рудолф, политолог от фондацията „Наука и политика“ в Берлин, който изследва ядреното възпиране. За да бъдат използвани обаче, първо трябва да се елиминира противовъздушната отбрана на противника.

Въпреки наличието на някои критики срещу участието на Германия в ядрената програма на НАТО, правителството на Олаф Шолц уверено продължава ангажимента си. Непосредствено след руската инвазия в Украйна Шолц поръча закупуването на изтребители F-35 от САЩ, които да заменят вече амортизираните „Торнадо“. F-35 се смятат за най-модерните изтребители в света. Поради специалната форма и външното им покритие, самолетите са невидими за противниковите радари.

Три центъра за взимане на решения

От 1966 година в НАТО работи Групата за ядрено планиране, която дискутира сценариите за използване на ядрени оръжия. Днес всички държави членки участват в групата с изключение на Франция и се срещат веднъж годишно на ниво военни министри. Не е публично известно скоро да са издавани нови указания за използването на ядрени оръжия. Последният документ е от 1980-те години.

За употребата на ядрените оръжия, които се съхраняват в Германия, Италия, Белгия и Нидерландия, последната дума има американският президент. Той трябва да даде зелена светлина за използването на бомбите, а държавата, в която са разположени, да одобрят превозването им със собствени бойни самолети. Преди подобна операция вероятно ще бъдат проведени консултации и с другите страни от Алианса.

За използването на френските ядрени глави решава френският президент, за тези във Великобритания - премиерът в Лондон. Наличието на три центъра за вземане на решения се смята за важен елемент от ядреното възпиране на НАТО, тъй като това утежнява възможността на противника да предвиди точната реакция на страните членки.

"Верига, която завършва с взаимно унищожение"

За руската военна доктрина използването на тактически ядрени оръжия на бойното поле не е съвсем непознато. Русия има такива оръжия, както и САЩ. Възможна употреба на подобно тактическо ядрено оръжие над Черно море беше обсъждана в медиите след руската инвазия в Украйна, но засега западните военни наблюдатели не виждат индикации, че руските военни обмислят или подготвят използването на тактически или субстратегически ядрени оръжия.

“Руските заплахи имат основно политическа функция”, казва Рудолф. “Това е съобщение към САЩ да не се месят в Украйна отвъд определени граници.” Подобни заплахи с ядрени оръжия имаше и преди осем години – по време на анексията на Крим. След Хирошима и Нагасаки в Япония, друг ядрен удар не е осъществяван. Петер Рудолф обяснява: “Вземащите политически решения са развили голяма сдържаност. Тя вероятно е резултат от морални задръжки, но се дължи и на страх от последствията, защото използването на ядрени оръжия може да отключи верига, която завършва с взаимно унищожение”.

Автор Андреас Нол


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йцжйкйкмжйж

    26 2 Отговор
    Днес: ББ - ЩЕ подкрепим Украйна с оръжие!
    Вечерта: БРашков в акция против ББ.(по неотложност)
    Абсолютно случайно!

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кими

    20 0 Отговор
    Аз що не съм в списъка?? Канчета ще изпадат в ядрен резонанс!
  • 4 Сатана Z

    20 5 Отговор
    Армагедон ще е скоро.Второто пришествие също.
    Денят на Страшния съд наближава Всеки ще бъде съден според постъпките си приживе.Всеки!

    Z

    Коментиран от #11

  • 5 Дойче зеле

    24 3 Отговор
    Сигурни ли са че Русия е нарязала 30000 те съветски ракети, щото може да са поскрили 5-10 хиледи бройки у Сибир

    Коментиран от #15, #16

  • 6 Кога ще се счупи държавата?

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Йцжйкйкмжйж":

    На кой му пука?
  • 7 Амерпрезидентът

    18 1 Отговор
    Се страхува да използва атомни заряди, защото може и да не го преизберат.
  • 8 ХиХи

    27 3 Отговор
    Сащ са гъстонаселени по крайбрежията и ма езерото мичигън. Тоест и с 20 ракети ще загубят 200 млн за час, в Русия градовете над милион са разхвърляни ма хиледи километри един от друг а в Сибир има по едно село ма 200 км

    Коментиран от #18

  • 9 дааа

    10 31 Отговор
    Не е въпроса кой колко има ,а какви са.Както виждаме на терен всички рекламирани оръжия на путлер са били анимационни.То не спираха тока на кораби и самолети 5-то поколение,а се оказа ,че турско хвърчило ги прави за смях.Който има мозък се сеща ,че САЩ използваха ядрено оръжие 1945 ,когато другите нямаха представа за него.Сега им бройте ядрените глави ,ама ако стане реална война си мисля ,че САЩ ще изненадат света за пореден път .Иначе стане ли подобен конфликт то е ясно,че изчезваме.
  • 10 Военен

    13 5 Отговор
    „Бомбите са остатък от минали времена, които днес имат малко военно значение“

    Само едно умно нещо от цялата статия - реално само САЩ и Русия имат използваеми ядрени оръжия със ракети които да ги закарат до другата страна но при близо 12 000 ядрени бойни глави няма как някои да не се промъкнат. Руската военна доктрина е само за "ответен ядрен удар" но американската е много по-агресивна и допуска "превантивен ядрен удар".
  • 11 3456

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Не знам , ама храма на Бога в Ерусалим още не е построен . В старата книга пише , че там ще свърши войната . Така пише, а храмът не е започнат даже . Друга война ще е .

    Коментиран от #20

  • 12 ужас

    28 8 Отговор
    Русия има "Периметър", "Авангард", "Посейдон", с които противника гарантирано ще бъде 100% унищожен .
  • 13 Носителите

    22 5 Отговор
    Носителите на оръжието и скоростта им са от най съществено значение. Тук руснаците превъзхождат в пъти. Следващото е мобилността на ракетите, постоянната им смяна на местоположение. Руснаците пак печелят с много. Следващото е ефективността на заряда. С течение на времето мощността му се намалява, нещо като при акумулаторите на колите. На руснаците зарядите са обновени на над 80%. При САЩ не са повече от 20%.
    Дано не се стига до използването му, защото спасение от това няма. Радиацита не познава чужд-свой. Света бавно ще загине. Няма да се спасят и тези които са приготвили цели подземни градове с наистина висока степен на защита. Ние не сме от тях. Ние имаме едно нещо на въоръжение като хората комплексите С 300 и искат да ни ги вземат. Щели да ни дадат Патриот. Ама и децата знаят, че на Патриота ефективността е в пъти по ниска от С 300.
  • 14 Гледам тука

    18 3 Отговор
    мераклии да видят руското оръжие.Не ви ли идва на ум,че Путин още повече иска да ви го покаже.Толкова ли сте късогледи и не виждате,че войната сега започва и украйната е просто епизод някакъв.Не знам кой ще изтегли " късата клечка" - дано не сме ние,че родните иди оти нямат равни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Freedom Fighter

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "ХиХи":

    Какво значение има, като една ядрена бомба да успее да удари Москва и с цяла РФ е свършено, защо въобще се дъвчете в такуб безсмислен спор. Ясно е, че РФ има най-многоброен арсенал, но това няма никакво значение, защото при една такава война победители няма да има.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бат еди кой си

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "3456":

    3 ят Соломонов храм.
  • 21 mi6osp

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Freedom Fighter":

    Най- големите руски градове и промишлени само имат изградена противоракетна отбрана. САЩ са предпочели да защитят с противоракетната си отбрана шахтите с балистични ракети.
    Наличието на хиперзвукови оръжия в Русия и невъзможността те да бъдат унищожени от ПРО на практика ликвидира възможностите за взаимното гарантирано унищожени. По сметки на Пентагона , при ядрена война днес САЩ губят 85-95% от населението си, Русия 35-40%,, Китай, 40-50%.
    Колкото до Европа, тук основно е огромното преимуществото на Русия в тактическите ядрени оръжия, които не са обхванати от никакви договори за ограничение. Според различни източници, СССР е разполагал с 22 000тактически ЯО , от които в момента са на въоръжение около 6 000, в складове имат още 9 000 бойни глави. Франция, Англия и САЩ разполагат с 200.
  • 22 Картечницата

    10 0 Отговор
    "Ръката на Мъртвеца" ще занули всички, ако нападнат Русия