Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2022 12:09 4 213 51

Преценки: Руската офанзива срещу Киев в застой, 80% от жилищата в Мариупол са разрушени

  • мариупол-
  • киев-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • сгради-
  • цивилни-
  • руска армия

Украинската армия все още държи под контрол най-важните ключови области

Преценки: Руската офанзива срещу Киев в застой, 80% от жилищата в Мариупол са разрушени - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските бойци продължават да полагат усилия да възпрат нахлуването на руските военни в столицата Киев и да ги изтласкат от съседните села. Ситуацията е трудна, но може да бъде контролирана, казват от украинската армия. По думите на украинския президент Володимир Зеленски армията отговаря на всеки удар на врага.

Зеленски благодари за помощта на САЩ

В свое видеообръщение той подчерта, че украинците все още контролират най-важните ключови области. Подобни твърдения идват и от украинската армия - твърди се, че три седмици след началото на войната тя държи под контрол най-важните области, в които руснаците се опитват да проникнат. Зеленски благодари в тази връзка на американския президент Джо Байдън за "новата и ефективна" помощ, която САЩ оказват на Украйна. Украинският президент изтъкна, че не може да назове всички детайли около американската помощ. Част от тактиката е "врагът да не знае какво може да очаква", каза още Зеленски. Според швейцарския журналист Курт Пелда очевидно има сигнали за това, че руската офанзива срещу Киев е в застой. В интервю за обществено-правната германска телевизия АРД в петък сутринта той информира, че докато през нощта е имало ракетни нападения в покрайнините на столицата, то в източната част на Киев украинските бойци постигат напредък.

Обвиненията на САЩ срещу Китай

Очаква се днес Джо Байдън да телефонира с китайския държавен ръководител Си Дзинпин, за да разговарят за войната в Украйна. По думите на американския външен министър САЩ искат да подчертаят пред Китай, че Пекин носи пълната отговороност за всички предприети от него мерки в подкрепа на руската агресия. "Загрижени сме за това, че Китай се осмелява да подкрепи Русия и нейната офинзива в Украйна директно с военно оборудване." Досега Китай отричаше упреците. САЩ са загрижени и за това, че Пекин може да помогне на Москва да заобиколи санкциите, наложени от Запада.

"В Мариупол разрушенията са огромни"

Все още няма ясна информация за жертви и ранени в театъра в Мариупол, който беше бомбардиран от руската армия. Според украинския депутат Серхий Тарута в театъра са се намирали повече хора, отколкото се е предполагало досега - той говори за 1300 души. Преди това градските власти предполагаха, че там се укриват около 1000 цивилни. По думите на украинската депутатка Олга Стефанишина в четвъртък от театъра са били изведени 130 души. Според публикация на Тарута във Фейсбук хората се притесняват, че след трайния обстрел от страна на руските части вече няма кой да спаси бедстващите хора в Мариупол. Покрай руската блокада спасителните отряди фактически не можели да действат в града. По украински данни театър в Мариупол е бил бомбардиран целенасочено в сряда. Русия обвини украинският отряд "Азов" за нападението.

В обсадения пристанищен град Мариупол 80% от жилищата са разрушение, като 30% от тях не могат да бъдат възстановени, става ясно от информации на местните власти. "Всеки ден над града биват хвърляни между 50 и 100 бомби. Разрушенията са огромни", написа в Телеграм градският съвет.

САЩ: Броят на нападенията над цивилни цели расте

Европейският съюз осъжда остро "военните престъпления" на Русия в Украйна, обяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел. Целенасочени нападения над цивилни граждани и инфраструктура са "безсрамни, осъдителни, абсолютно недопустими" и представляват тежко нарушение на хуманитарното международно право. Брюксел осъжда продължаващите нападения на руската армия над цивилното население, както и продължаващата вече седмици обсада на пристанищния град Мариупол.

И САЩ осъждат нападенията над цивилни в Украйна. По данни на Вашингтон руската армия целенасочено напада цивилни сгради. "Установихме, че броят на нападенията над цивилни цели и инфраструктура е нараснал", каза високопоставен представител на американското министерство на отбраната. Същевременно се забелязва все по-нисък морал при руските войници, твърдят още от Вашингтон. "Ние нямме поглед над всеки войник и всяка военна част, но разполагаме със сигнали, че в някои отряди моралът не е особено висок." Русия многократно отхвърля обвиненията, че напада цивилни цели.

Световната здравна организация (СЗО) осъжда остро нападенията над болници в Украйна. По данни на СЗО от началото на руската инвазия са били атакувани 43 болници и други здравни сгради. При ударите са били убити 12 души, а 34 са били ранени. Нападенията над болниците застрашават лечението на пациентите и представляват особено висок риск за сърдечно болни хора, за диабетици, раково болни и хора, болни от туберкулоза. ООН настояват нападенията над цивилни граждани и цивилна инфрастурктура в Украйна да бъдат разследвани. Това стана ясно от поредното спешно заседание на Съвета за сигурност на организацията. Виновниците трябва да бъдат подведени под отговорност, казват от ООН.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    23 7 Отговор
    Повторението е майка на знаието. Вижте Варшава, 3 пъти я строят от кота 0 и днес какъв хубав град е.
  • 2 Гочо

    17 32 Отговор
    Не ми се мисли какви пари трябва да дадат руснаците, за възстановяване на инфраструктурата на Украйна....

    Коментиран от #15, #29

  • 3 Урюрвкос

    11 3 Отговор
    снимката е много показателна точно това става когато някъде в покрайнините гръмнат военен обект. Взривната вълна чупи всички прозорци в радиус няколко километра а остъклени балкони с дървена дограма ги издухва на десетки метра. Пейзажа е покъртителен а кой останал в града стои на студено без прозорци дори и като му пуснат тока и водата.
  • 4 Чочо

    16 36 Отговор
    Руската армия се разпада.
    Всеки украински фермер с трактор си довлече в двора по 2-3 изоставени руски танка и бтр-а

    Коментиран от #23

  • 5 Урюрвкос

    6 3 Отговор
    почти пълна аналогия със Бейрут на 4 авг 2020 когато гръмна кораб със селитра. Взривната вълна не остави нито едно цяло стъкло на няколко километра от пристанището.
  • 6 Sieg

    30 10 Отговор
    Защо да влизат в Киев? Там няма живот вече , всички са се скрили като мишки.
  • 7 Анализаторски

    14 25 Отговор
    Когато в България по време на Априлското възстание турците са клали българи, костите все още седят в Батак и др., тогава цялият цивилизован свят се опълчва срещу тези изстъпления. Сега, години по-късно, руските войски със съвременни средства правят същото - изтребват украинско население. Но изглежда критериите за човеколюбие са се променили. Има и грижа за газа, за нефта.

    Коментиран от #10, #17

  • 8 веселяк

    20 4 Отговор
    От счупения прозорец не вижда нито една разрушена сграда!
  • 9 Урюрвкос

    19 5 Отговор
    театъра в Мариупол е бил миниран още на 12 март и преди взрива съобщението от турските строителни работници е гледано 500К пъти и неможаха да предотвратят трагедията.

    Коментиран от #16

  • 10 Sieg

    20 6 Отговор

    До коментар #7 от "Анализаторски":

    Има доказателства ,че в Луганск и Донбас украинци са избивали украинци!!! Така ,че за украйна това си е ежедневие да се избиват по между си.

    Коментиран от #21, #24

  • 11 Чук и Гек

    6 13 Отговор
    Кадировци са в центъра на Мариупол! Щом по БНР го казват, които со инструктирани да са негативни към Путин, значи са го превзели! Понеже не смеят да се бият с Азов, използват огнехвъргачки и газови гранатомети!
  • 12 SCH💿Nino Brown

    7 8 Отговор
    Путин после ще плати сметката ,голям тарикат излезе Зелински голям артист
    "Украински ужаси без лимит " правя сравнение с филма Чистката 1,2,3,4,5 на Джеймс ДеМонако този реализира на живо най големият филм на ужасите сцените се мислят по време на действие без предварителен сценарий
  • 13 3553

    9 19 Отговор
    Защитават матушката Россия като бомбардират жилищните сгради в чужда държава.
  • 14 рослямист-путьоблиз

    6 14 Отговор
    Каквото и да си говориме третия рим стана четвъртия райх!
  • 15 1944

    5 18 Отговор

    До коментар #2 от "Гочо":

    рООснаците нищо няма да дадат. украйна няма да падне. те рООсийската кочинка не могат да си оправят.
  • 16 Ейййй

    7 23 Отговор

    До коментар #9 от "Урюрвкос":

    Руснаците никога не са признавали, когато са направили такава грешка! НИКОГА! Свалянето на самолета над Донбас, също бе доказано с всичко, че е свален от руска ракета! Руснаците не си признаха и продължават да говорят, че не са те.

    Коментиран от #19, #26

  • 17 Чук и Гек

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анализаторски":

    Целия ,,цивилизован" свят, без Дизраели и Бисмарк!
  • 18 кай каза че няма фашизъм

    21 7 Отговор
    Мариупол Падна и с него най голямата групировка на нацистите от Ъсрайна .Над 80% от бежанците поемат към РФ защо ли ? Има толкова много истински всети интервюта от колоната с автомобили (нито един здрав) . Нацистите са разстрелвали тия които искат да се спасят преди падането на града !!!

    Коментиран от #20

  • 19 само питам

    14 4 Отговор

    До коментар #16 от "Ейййй":

    И защо трябва да си признаят като не са свалили самолета ? Ти защо не си признаеш че си нарязал на комшията гумите ?
  • 20 1944

    1 12 Отговор

    До коментар #18 от "кай каза че няма фашизъм":

    ти си мечтай. не ни пречиш. ама рООсия си умре. и ванга нема да я съживи вече. амин.

    Коментиран от #32

  • 21 Сериозно?

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "Sieg":

    А да си чул за руснаци да убиват руснаци? Щото те сега това правят! 90 процента от населението на Харков и Мариупол са руси! До това го докара Путя!
  • 22 Дойче веле

    14 3 Отговор
    Този Мариопул в който се намира полк Азов за който писахте статия колко страховит бил и не бил нациски за него ли сега пишете вие станахте по компромитирани и от Нова тв
  • 23 Дедо Медо

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Чочо":

    Това са доброволци от Първа Украинска Тракторна Бригада- доброволческа. Млатят орките кат мачка у дирек...катшкембе в дувар. Какво ли щеше да е , ако тръгнат от редовната украинска армия? А днес , в Москва, бабите изпразват с кожмическа скорост рафтовете на магазините. Казват, че веч се усещал недостиг на гречка и захар...а специалната операция по укрепване на руската икономика едва започва...
  • 24 Герги

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "Sieg":

    Ти видя ли ги,защото аз нищо не видях.Сега виждам какво прави окупаторската армия.Ако е имало нещо подобно в Донбас,защо не го показаха за да се знае както сега...За да има 24 .02.2022 год.специалната операция...Украйна...войната...

    Коментиран от #30

  • 25 Украинец

    23 3 Отговор
    "Всеки ден над града биват хвърляни между 50 и 100 бомби. Разрушенията са огромни"

    Да припамня ли на господата американци колко бомби бяха хвърлени над Белград, А колко бомби бяха хвърлени над Мосул. Да припомня ли колко снаряда и ракети бяха изстреляни срещу Донецк за 8 години.

    А ще ми кажат ли какво правят Азовци в жилищните квартали - тактиката е че гонят жителите от първите етажи и си правят огневи точки а цивилните не ги пускат да напуснат сградата - на покривите пък се разполагат снайперисти. В Суми са заели първия етаж от детска клиника а от 2-ри до 4-ти етаж има лекуващи се деца и не позволяват евакуация.

    Има все повече клипове от самите украинци живеещи в тези градове - това е най-мръсната тактика да се криеш зад цивилни - само менторите им нацистите от СС са го правили. Цялата армия на Украйна е в градове и села - извън тях няма никой и за това руснаците много лесно ги обграждат но много трудно прочистват градовете и селата.

    Коментиран от #31

  • 26 аналогично

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ейййй":

    Щото така ти казаха от Холандия !!!Нямам повече въпроси ! Всъщност имаше една песен на В.Найденов " А дали е така , кой кой ще ми каже " Към тоя момент Донбас не притежават "Бук" а на РФ за какво им е конфронтация (тия са праволинейни и не до там изобретателни като наглосаксите
  • 27 В Киев ли?

    3 3 Отговор
    Не ставаше ли дума за Лвов? Мнго се бавят, така е. А аз ги очаквах в Париж. Ще ми изсъхне питката докато ги чакам...
  • 28 1944

    1 11 Отговор
    путинофилчета , всички в банкя да браните пудела на путлер дето му постори за наша сметка газопровод за 3 милиарда.
  • 29 Kcaniba

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гочо":

    Ами като не можете да мислите, вижте пример - град Грозни 1999, и 2009!! Руснаците го направиха малък Дубай!!! Това са строителни контракти, работни места и си е съживяване на икономиката в региона!! А панелките от соца в мизерна Окраина дали са били санирани? Бухахахаха
  • 30 Антитрол

    13 2 Отговор

    До коментар #24 от "Герги":

    Ами те руснаците го показваха многократно зверствата в Донбас но нашите "независими" медии не го показаха че не съответства на пропагандата. Те не показаха че преди 2 дни украинците изстреляха ракета Точка У по центъра на Донецк и убиха 21 цивилни а там изобщо няма никакви войски - 3 от тях бяха деца а ранените са над 80 човека.

    Пропагандата е тотална.
  • 31 Дедо Медо

    4 10 Отговор

    До коментар #25 от "Украинец":

    ....само менторите им нацистите от СС са го правили, казваш?Да ти припомня. че Z е символ на 4моторизирана полицейска бригада SS...нещо да кажеш? И понеже бомбардирали Белград, това е извинението да се разсипе цяла държава. Айде бегай, че не мога да дишам го в няците като тебе.

    Коментиран от #35, #36, #46

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 1111

    9 2 Отговор
    Нищо, срързано с реалния ход на войната, не може се разбере от този сайт. Препоръчвам американски и руски медии. Тук се пишат само небивалици.
  • 34 Kcaniba

    6 2 Отговор
    Типични терористични манери на америкоски джобни армии тип алкайда, исламска държава, идил и т.н. със вземане на заложници, барткадиране в яслите, детски градини, училища!!! Което подразбира, че бандерите не смятат жителите и градовете на Окраина за свои, което означава че наистина са западенски, австрийски копчет@!!!
  • 35 Украинец

    16 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дедо Медо":

    Кажи ми какво прави украинската армия в градовете бе - да излязат от тях и да се бият като мъже а не да се крият зад жени и деца и да ги ползват като жив щит.

    Нали ужким ги защитавали.

    Коментиран от #37

  • 36 аре бегай ревльо

    8 2 Отговор

    До коментар #31 от "Дедо Медо":

    По тая логика да премахнем буквата Z от латинската азбука . Звънни на папата да му кажеш че не ти харесва Z? Да знаем как бомбардираха Белград , между другото както бомбардираха София 44-45 г както сега ръсят срещу марокански скакалци ( а твоя живот едва ли означава повече за тях от на тия животинки ) .
  • 37 аналогично

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Украинец":

    Не му обръщай внимание на това "нещо" ! Идиоти е имало и винаги ще има .
  • 38 Българин

    7 1 Отговор
    Лъжеш соросоидче не е знака Z използван от 4-та бригада на СС, обаче пък знака на Азов е същия като СС дивизията "Дас Рейх".

    Сега това ли е новата опорка.

    Коментиран от #39

  • 39 Киро питоня

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Направи справка в Уикипедия..елементарно 4. SS-Polizei-Panzergrenadier-Division
    4. SS-Polizei-Panzergrenadier-Division.svg
    Знака на 4-та СС полицейска танково-гренадирска дивизияе

    Коментиран от #41

  • 40 защо

    6 1 Отговор
    като гледам на тая снимка всички блокове дето се виждат през прозореца са здрави и с прозорци
  • 41 Българин

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "Киро питоня":

    Направил съм проверка много преди теб - Там е Z със черта по средата а не е Z което е съвсем друг знак.

    Просто опорките не вървят - измислете някоя нова
  • 42 До Всички

    2 10 Отговор
    Фенове на Путлер,пожелавам Ви да живеете във Великата Россия.Даже може да тръгвате предатели мръсни,русофилска паплач

    Коментиран от #43, #45

  • 43 Антитрол

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "До Всички":

    Ами ти защо още не си се изнесъл в САЩ - хайде заминавай щом толкова си падаш по афроамериканци. Какъв си ти че ще ми казваш къде и как да живея.
  • 44 Гришо

    6 1 Отговор
    Дойче Зеле, стига фейк новини!
  • 45 стоян

    0 6 Отговор

    До коментар #42 от "До Всички":

    До 42 ком -спокойно -тия путинофили заработват тук за някой руски долар от митрофонова -ама децата и внуците им са на ЗАПАД както и всички управляващи русия
  • 46 хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Дедо Медо":

    Тая буква Z драги ми смехурко е буква от старобългарската кирилица , която се чете "земля"...ама вие сте стигнали само до АЗ, БУКИ...
  • 47 НЕКТО

    1 0 Отговор
    Сплошное враньё.
  • 48 Сорос

    1 0 Отговор
    Жертвите можеха да се избегнат,но еврейските старици искат кръв и суровини.
  • 49 Отврат

    0 1 Отговор
    Няма по-смотана и жалка армия от руската! По-рано имаха поне самочувствие, сега след разгрома им от украинците и това нямат!
  • 50 русия руши , а запада потрива ръце

    1 0 Отговор
    как после ще граби от украйна - това тайна ли е ?
  • 51 ПОМНИТЕ ЛИ КАК БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА

    1 0 Отговор
    ЗАБОГАТЯВА ОТ , ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ИРАК СЛЕД ПЛЯЧКОСВАНЕТО НА ИРАКСКИТЕ МУЗЕИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ОФИЦЕРИ ?
Новини по държави: