Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Март, 2022 06:14 10 012 64

Пентагонът към Песков: Подобни забележки са опасни

  • пентагон-
  • дмитрий песков-
  • аец чернобил-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ

Руските военни сили са унищожили нова лаборатория в АЕЦ „Чернобил”, която работи за подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци

Пентагонът към Песков: Подобни забележки са опасни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Остра реакция последва от Вашингтон след изказване от Москва, предаде NOVA. Пентагонът осъди думите на говорителя на Кремъл, който не изключи използването на ядрено оръжие. Пред CNN Дмитрий Песков каза, че такива оръжия могат да бъдат използвани, ако Русия се изправи пред екзистенциална заплаха.

Според американското министерство на отбраната подобни забележки от Москва на тема ядрени оръжия са опасни.

Още новини от Украйна

Руските военни сили са унищожили нова лаборатория в АЕЦ „Чернобил”, която работи за подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци. Това съобщи украинската държавна агенция, отговаряща за забранената за достъп зона на Чернобил, предава Асошиейтед прес.

Руските военни завзеха изведената от експлоатация централа в началото на войната. Забранената за достъп зона е замърсената зона около централата, където през 1986 г. се случи най-тежката ядрена авария в света.

Държавната агенция заяви, че лабораторията, чието изграждане с подкрепата на Европейската комисия струва 6 млн. евро, е открита през 2015 г.

Лабораторията съдържа „високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят”, се казва в изявлението на агенцията.

Радионуклидите са нестабилни атоми на химични елементи, които отделят радиация.

При друго тревожно развитие на събитията украинската агенция за ядрено регулиране заяви в понеделник, че радиационните монитори около централата са спрели да работят.

Проруските сепаратисти са спрели хуманитарен конвой недалеч от обсадения пристанищен град Мариупол, съобщи високопоставен служител в Киев, цитиран от ДПА. Бойци от самопровъзгласилата се Донецка народна република са взели "за заложници" няколко служители на украинската гражданска отбрана в Манхуш, на 10 км западно от Мариупол. Това заяви вицепремиерът Ирина Верешчук. По думите ѝ задържаните хора са управлявали автобуси, с които е трябвало да бъдат евакуирани цивилни от Мариупол.

Маршрутът за евакуация е бил съгласуван с Международния червен кръст.

Повече от 100 000 души чакат да бъдат евакуирани от града на Азовско море, където ситуацията става все по-тежка на фона на непрестанните руски атаки. Руското министерство на отбраната заяви, че над 68 000 цивилни са били евакуирани от Мариупол, разположен в Донецка област, без помощта на Киев. Тези хора сега се намират "в пълна безопасност под защитата на Руската федерация", заявиха от министерството.

Киев обаче обвинява Москва, че против волята им е докарала в Русия жени и деца от домовете им в Донецка и Луганска област. Според представител на украинския парламент тези хора са настанени в руски лагери близо до границата и им били отнети телефоните и документите.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 55 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нико

    194 58 Отговор
    НЕ е НОРМАЛНО истината да е само каквото казват КРАВАРИТЕ . Това се разбра от целия свят , въпреки завесата която са спуснали по медиите - техни платени подлоги .

    Коментиран от #4

  • 2 Таласъма

    161 35 Отговор
    В Чернобил украинците са имали център за извличане на плутоний и уран 238 и други радиоактивни материали от отработеното ядрено гориво. От тези радиоактивни материали се правят ядрени оръжия и т.нар. мръсни бомби.

    Коментиран от #39

  • 3 С две думи

    169 40 Отговор
    Руснаците свалиха доста маски от лицемерното американско лице-био лабораториите...обещанието че са с украинците-а после включиха задна( да гледат нашите продажници)....извиването на ръцете на уж съюзниците си да приемат санкции дори те да са лоши и за самите тях...лицемерието с невиждането на укро-фашизма който в последните години беше държавна политика....двойните стандарти при оценките за жертвите-значи живота на западните украинци е по важен от живота на източно украинците....военни американски инструктори във чисто нациските батальони като Айдар,Азов и т.н....САЩ вече са тотално дискредитирани пред света-само уж свободните медии се опитват да им лъскат имиджа пред световната общественост.

    Коментиран от #31, #64

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кво бучите?

    84 14 Отговор
    Имат си, ще ги ползват. За какво са ги произвели? Ако искате да не ги ползват, съдействайте за деескалация.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хмм

    28 55 Отговор
    Какво ти говори Айфона, Песков?
  • 9 Гейбръхам Линколн

    84 19 Отговор
    ЛЪЖА ДО ЛЪЖА ДО ЛЪЖА ДО ЛЪЖА ДО ЛЪЖА!!!
  • 10 Вече няма съмнение

    47 121 Отговор
    Пред CNN Дмитрий Песков каза пред целия свят, че ядрени оръжия могат да бъдат използвани, ако Русия се изправи пред екзистенциална заплаха, сваляйки фалшивата маска на Русия и показвайки намеренията и истинското й лице на ЗЛОТО пред Света ...!!!

    Коментиран от #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Буца

    46 62 Отговор
    Щерката На Пес-ков се възмущава защото я гонят от Европа. Не и се живее в Мордор

    Коментиран от #29

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хмм

    129 22 Отговор
    Абе до момента само краварите са хвърляли атомни бомби върху мирно население, факт

    Коментиран от #50

  • 15 Копипасте

    87 11 Отговор
    По темата нищо ново!
    24.02.2022г. "Настимир Ананиев: Путин си играе на руска рулетка, от която може да стане по-тежка ситуацията"
    Интересно е все пак на какво играха американците като гърмяха снарядите с обеднен уран в бивша Югославия!? Малко ни беше от Чернобил, та и откъм Сърбия още ни дойде! И днес още заради остатъците от тоя обеднен уран умират хора от рак и в бивша Югославия и тук в България! Не съм фил/фоб нито на руснаци, нито на американци, но каква е разликата между тях тогава и сега?! С какво изгърмяното оръжие в Украйна е по-недемократично от оръжието изгърмяно не чак толкова отдавна в бивша Югославия?! Всички знаят, че войната е много скъпо удоволствие, но все пак го правят?! И в Украйна ще изгърмят старите гърмялки на които срока на годност и без това е изтекъл, ще се договорят и транзита на газа ще управляват руснаците! Ще има взаимни обвинения в провокации между руснаци, американци и украинци, "Много шум за нищо" от Блумбърг, Си Ен Ен и прочее! Ще се сменят управниците в Украйна! Семейство Байдън тихо ще получи компенсация за украинските транзитни газопроводи /Burisma/ и ще си дояжда натрупаното някъде на спокойствие! Това с много телевизия, коментари, статии по сайтове като този, кликане на +/- , медиен вой и скърцане на зъби ще се случи до няколко години! И както всеки път обикновените хора ще платят за всичко : Когато в обора жребците се сритат трошат на магаретата ребрата!

    Коментиран от #58

  • 16 Само питам

    68 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сесесере":

    Ти с европейски паспорт ли си ,американецо?Защото аз съм с българска лична карта.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 На този от км.

    22 63 Отговор
    му личи че е подла и отвратителна лисица на режима на путлер.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 пьешу

    80 13 Отговор
    вие за новата в чернобил не ни пейте. кажете нещо за биолабораториите, за които кравария дала 200 милЬона. от любов към нАуката. гулю-гулю...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иван Василев

    17 64 Отговор
    На този в Русия му викат говорещия мустак, ама на мене повече ми прилича на възкръснал скелет от отвъдното върнал се да служи на злото. Пропагандист и подлец, винаги лъже и не му пука как се излага, просто много високо платен наемник, помагащ на престъпна власт да прокарва своите интереси сред зомбираното население.

    Коментиран от #30

  • 28 Късия

    55 8 Отговор
    Европа с късата памет или може би старческа деменция забравя удобно! какво се случи1986, благодарение на същите тези, които сега "защитава". По наклонената плоскост в пропастта на историята.
  • 29 Някой

    13 41 Отговор

    До коментар #12 от "Буца":

    Не само нея и Кабаева и бият шута от Швейцария
  • 30 пьешу

    35 8 Отговор

    До коментар #27 от "Иван Василев":

    това, което си написал за песков, не е верно. а и всеки може сам да си създаде мнение за него. но написаното се отнася с пълна сила за един твой съименник, специалист по всичко и видна п.о.длога, пратен за посланик на територията в москва.

    Коментиран от #46

  • 31 С една дума

    26 23 Отговор

    До коментар #3 от "С две думи":

    Хиляди българи искат да идат да живеят в русия Да се отървят от САЩ И аз съм един от тях / дано се намери втори/ Тя затова България намали с 2милиона Всичките са в Русия

    Коментиран от #33, #38

  • 32 сороснерес

    40 14 Отговор

    До коментар #10 от "Вече няма съмнение":

    само САЩ "имат право" да използват атомното оръжие.когато наложително...и вече го използваха в Япония..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 не ще ви гладим с перушина

    36 10 Отговор
    А вие какво очаквате с прашки ли да ви замерват . Солнцепек и Кинжал с ядрена глава , не се блъскайте ще има за всеки "пожелал" да вкуси от лакомството . Всеки си гради бъдещето !

    Коментиран от #55, #63

  • 36 русия е джудже

    16 38 Отговор
    Руските джуджета щом започнаха да плашат с ядрено оръжие,значи ги тресе голямо шубе.Кремълския джуджевак,не случайно се е покрил по бункерите.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 моя избор

    37 10 Отговор

    До коментар #31 от "С една дума":

    Аз го направих , живея в Подмосковието на 70 км от Москва и не се оплаквам . Твърдя че преместването ми е по скоро политическо от колкото финансово и не съжалявам с оглед лъжите и геноцида които се извършва на българския народ . И тук има пропаганда и социална несправедливост но не в такива мащаби . Сега след като спрат изтичането на капитали , развитието на икономиката за сметка на вноса и стандарта на живот до 5-10 години чувствително ще се подобри . Примери хиляди като почнеш от отглеждането на цветя , виноделието та до самолетостроенето .

    Коментиран от #44, #53

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 путин маниак

    10 31 Отговор
    Маниака нацист Путин е готов да обрече човечеството на ядрена война! Няма ли кой да го отстрани?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мания

    21 5 Отговор
    Защо не се коментира посещението на Вебер и Щраус у нас? Защо толкова демократично се мълчи? Къде е свободата на медиите, има ли изобщо такава в Бг и Европа?!

    Коментиран от #45, #52

  • 44 Иван Василев

    4 16 Отговор

    До коментар #38 от "моя избор":

    Добър избор, мястото е подходящо за тебе, не се връщай в България, тук е демокрация, е имаме проблем с троловете ама ще го решим този проблем някога, като му дойде времето. И не ходи до Москва, там може и да не се харесаш на някой мент, а пък те били специалисти по швабрите, понимаеш?
  • 45 Outfielder

    9 4 Отговор

    До коментар #43 от "Мания":

    Свобода,има само в Русия,най-свободната от всички страни.Не арестуват за две думи,не дават 15години за протест или за публикуване на информация различна от официалната правителствена,не пращат в наказателна колония.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Скоро..

    7 10 Отговор
    Хага ви чака с нетърпение.

    Коментиран от #59

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Мартин

    9 8 Отговор

    До коментар #14 от "Хмм":

    Поради безпричинното и непровокирано нападение над Пърл Харбър! Справка - трети закон на Нютон.
    Същото се отнася и за другаря Путин, като не направиха нищо при намесата в Грузия и Крим, сега ще е трудно да се справят със самозабравилият се.

    Коментиран от #61

  • 51 Иво

    6 11 Отговор
    Побърканите руснаци ще сложат точка на цивилизацията. Ядрената война е близо. Поне няма да има повече империя на злото. Злото джудже ще изгори заедно с нас. ☠️☠️☠️☠️☠️
  • 52 666

    8 4 Отговор

    До коментар #43 от "Мания":

    Има свобода на медийте в Москва и Сев. Корея. хаха🤩🤩🤩🤩
  • 53 Outfielder

    6 9 Отговор

    До коментар #38 от "моя избор":

    Надявай се.Аман от бетонни глави като твоята.Много ви бива да обещавате.светло бъдеще.Бедата е ,че има доста необразовани и неосведомен и прости хорица ,които вярват в тая провалена идеология. Болшевиките ,като се почне от Ленин ,Троцки и Сталин,та чак до Брежнев ,Елцин, и настоящия кагебист,който се мисли за император, имаха на разположение 70 години след ВСВ и нищо не направиха.Даже по малко от нищо.Освен неуспешен износ на социализм по цял свят.Провалиха се по цял свят.И завлякоха на дъното доста лековерни идиоти.

    Коментиран от #60

  • 54 1944

    5 11 Отговор
    даже дъщерята на песков осъди войната от гнилия париж. ушанките са не желани в нормалния свят. и го усещат болезнено. не могат спокойно да харчат краденото.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Иван Василев

    1 4 Отговор

    До коментар #49 от "пьешу":

    Като чета ти колко умни неща си казал, направо да ти завиди човек на интелекта, ама нали си при своите на подходящия сайт, давай пиши и се надявай да си прав, колкото и да те подкрепят тук това няма да ти помогне, бегай си получи заслуженото
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Копипасте":

    Много вярно и обективно!!!
  • 59 Директор : курорт Колима

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Скоро..":

    ... и ние ви чакаме без никакво съмнение че сте точно за нас , начело с урсуз главатарката ви ... очакваме ви с " добре дошли ... " .
  • 60 Директор : курорт Колима

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Outfielder":

    ... и тебе ще те излекуваме ... както и всички тебе - подобни ... свободни места и с много добри специалисти разполагаме ...
  • 61 Йосиф Висарионович

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "Мартин":

    Само че в прословутия Пърл Харбър са били военни
    А в Хирошима и Нагасаки мирно население
    2500 загинали в Пърл Харбър а 200000 жертви при атомните бомбардировки
    Да не говорим за последствията
    Между другото за атаката са били много добре подготвени
    Загуба на стар линеен кораб и някои повредени
    Самолетоносачите са били добре скрити
    Прочети малко история а не се отсланяй само на холивудската продукция
    Както винаги американците са провокирали атаката
    Иначе без да влязат във войната още да са в голямата депресия
    От тогава са прословутите санкции
    Не че защитавам японците
    Просто цитирам факти
  • 62 Записки от мъртвия дом

    2 0 Отговор
    Някой живее в нереален свят и това са сънародниците на Достоевски ,който написа Идиот определено за тях.Явно старческата мощ в Кремъл е неудържима и безкрайна ,като човешката глупост!Лавров ,Песков и Путин са млади лъвчета и по-напред от Гьобелс и Хитлер във пропагандата,но дали и сами си вярват?Едва ли ,а пък държава с икономическата мощ на Испания и с приходи от нефт ,и газ едва ли ще удържи дълго!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.