Last news in Fakti

15 Май, 2013 17:12 834 0

Европейската интеграция не може да приключи без Косово

  • райков-
  • тачи-
  • косово
Европейската интеграция не може да приключи без Косово - 1
Снимка: Министерски съвет

„Европейската интеграция на нашия регион не може да приключи без Косово да участва в този процес.” Това заяви министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков на съвместна пресконференция в косовския премиер Хашим Тачи, който е на еднодневно работно посещение у нас.

„Подписаното през месец април споразумение за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград ни дава надежда за бъдещето на двете страни в ЕС”, подчерта Марин Райков, като допълни, че България категорично подкрепя започването на преговори между Косово и ЕК за подписването на Споразумение за стабилизиране и асоцииране.

От своя страна, Хашим Тачи изтъкна, че основната цел на Косово е възможно най-бързо страната да се присъедини към европейските и евроатлантическите структури, като същевременно изгради отношения на добросъседство с всички държави от региона. „Не можем да бъде добри партньори в ЕС и НАТО, ако не сме добри партньори със съседите си”, допълни той.

Двамата премиери се договориха да започне подготовката за сключването на Меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция между България и Косово. „Като страна-членка България е призвана да съдейства за осъществяването на европейската перспектива на страните от Западните Балкани”, отбеляза Марин Райков.

Министър-председателите на България и Косово обсъдиха още двустранните икономически отношения и възможностите за тяхното задълбочаване. „Макар наблюдаваните тенденции да са положителни, трябва да работим за ускоряването на темповете, като за това ще спомогне и изграждането на инфраструктурата между двете страни”, каза още българският премиер.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев се срещна с министъра на икономическото развитие на Косово Бесим Бечай, който е в състава на официалната делегация, водена от министър-председателя на Косово Хашим Тачи.

Като възможност за сътрудничество министър Василев предложи опита на българските компании в производството на машини за преработка на хранителни продукти, тъй като по думите на косовския му колега неговата страна през следващите години ще развива приоритетно хранително-вкусовата промишленост.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА