Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Март, 2022 18:36 8 888 109

"Най-голямата кражба в историята": ще открадне ли Русия самолети за 10 милиарда долара?

  • самолети-
  • кражба-
  • самолет-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • авиокомпания-
  • авиокомпании-
  • авиолинии-
  • санкции-
  • пътнически самолет

Досега такова нещо не се е случвало - поне не в тези мащаби

"Най-голямата кражба в историята": ще открадне ли Русия самолети за 10 милиарда долара? - 1
Снимка: Shutterstock

Надеждата да си получат обратно самолетите чезне: компаниите, предоставили на Русия пътнически самолети на лизинг, като водещите в бранша Aercap или Avolon, трябваше до понеделник да прекратят договорите си с руски авиокомпании - в резултат от западните санкции, наложени на Русия заради войната в Украйна. Мерките бяха обявени още преди месец, но руските авиокомпании така и не върнаха наетите машини.

Над 400 пътнически самолета на стойност 10 милиарда долара

Още новини от Украйна

"Страхувам се, че ставаме свидетели на най-голямата кражба на самолети в историята на гражданското въздухоплаване", коментира професорът по мениджмънт на въздушния транспорт към сингапурския Технологичен институт Володимир Билоткач. На същото мнение е и Хенрик Хололей, генерален директор към ЕК, отговарящ за мобилността и транспорта. Според него намиращите се в Русия лизингови самолети са "били откраднати". Става въпрос за повече от 400 пътнически самолета на стойност около 10 милиарда щатски долара, по-голямата част от които очевидно ще бъдат загубени.

След налагането на западните санкции Русия спешно предприе действия, за да предотврати спирането от експлоатация на наетите машини: те просто бяха пререгистрирани в Русия, за да бъдат удължени техните сертификати за сигурност. Според международните правила обаче двойна регистрация е недопустима. В тази връзка Хололей казва, че това представлява тежко нарушение на Чикагската конвенция за международното гражданско въздухоплаване. По данни на руското правителство над половината от общо 515 наети самолети са били вписани в собствените регистри.

Повечето от тези самолети извършват вътрешни полети, въпреки че са с отнети сертификати за годност от съответните власти в Ирландия и на Бермудите. А без тези сертификати машините всъщност нямат право да летят. Използването им за международни полети, които и без това сега са силно ограничени, би довело до конфискуването им в чужбина. Затова ЕК следи много внимателно всеки пътнически самолет, напускащ Русия, и работи в тясно сътрудничество с властите в страните, в които кацат руски самолети. Руската агенция Интерфакс съобщи, че миналата седмица са били задържани 78 такива самолета в чужбина.

Кой ще плати?

Въпросът е кой ще плати щетите. Макар въпросните самолети да са застраховани, експерти смятат, че по всяка вероятност лизинговите фирми ще трябва дълги години да търсят правата си в съда, тъй като става дума за огромни суми. По оценка на рейтинговата агенция Moody's щетите от войната в Украйна ще струват на застрахователните и презастрахователните компании до 11 милиарда долара. Но дори и след време тези самолети да бъдат върнати на собствениците им, тяхната стойност ще бъде неясна, защото няма да са поддържани според предписанията и с оригинални части. А това се дължи на факта, че както поддръжката, така и доставката на оригинални компоненти от страна на Еърбъс и Боинг са включени в списъка със санкциите срещу Русия.

За самите лизингови фирми загубите са големи, но все пак поносими, тъй като по-малко от 10 процента от наличните самолети са отдадени на руски авиокомпании. "Това няма да докара тези фирми до фалит", казва директорът на Alton Aviation Consultancy Брад Дейли, който преди това е работил за ирландския лизингов гигант Aercap. Дейли обаче добавя, че това ще се отрази на бъдещите отношения с Русия, чийто пазарен потенциал коренно ще се промени.

Междувременно няколко частни руски авиопревозвачи, които са загрижени за бъдещите си бизнес отношения със Запада, сигнализираха, че искат да върнат лизинговите самолети. За това обаче те се нуждаят от разрешението на руското правителство.

Автор: Джейми Фрийд


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    130 36 Отговор
    руснаците никога не са крали нищо

    Коментиран от #78, #84

  • 2 Kcaniba

    248 28 Отговор
    т.е. заблокираните РУСКИ милиони евра в западните банки, не са кражба!????

    Коментиран от #11, #15

  • 3 Комуниста

    199 25 Отговор
    Направо си ги приватизират руснаците, а най голямата кражба се случинв България след 1989г за трилиони окрадохa предприятия с помощта на САЩ.

    Коментиран от #36

  • 4 Ветеринарен психолог

    107 14 Отговор
    Пред банкера Василев , Путин е първолак. Никой не го търси. Никой няма претенции към него. Вее си гегата в Белград. Харчи си милиардите. А нашите послушни калинки ,нападат Русия. А Василев кога?

    Коментиран от #59, #74

  • 5 Хак сега

    83 13 Отговор
    На натото ес и сащ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Rado

    138 20 Отговор
    Тези самолети се полагат на Руската Федерация по закон. Кой краде 15 го петрола на Ирак?
  • 8 Майна

    150 16 Отговор
    Американската ПРЕСА-,, Дълбоко корумпирания Бай дън тласка Запада към ядрена война с Русия.Бившият служител на администрацията на Рейгън Пол Крейг Робъртс проницателно отбеляза „Злото, което сега е в Америка никога не е било толкова ужасяващо,,
  • 9 РазпродажбаДве

    151 13 Отговор
    А "запада" като взе яхтите и имотите и ги пусна за продажда ... това е не само кражба, но и препродажба на крадени неща ... та са по-напред в нещата. Руснаците им предложиха да им ги купят, те се правят на г-ци и вкарват и още санкции.
  • 10 Професора

    141 13 Отговор
    А петрола на Сирия дето крадът говедарите?
  • 11 Senna

    60 7 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Милярди не милиони!!!!
  • 12 Бай ШилИ

    128 16 Отговор
    Е - нали - Санкции- ето САНКЦИИ.
    Няма Да Правите - Бизнес със Русия, Ето - Готово...
    Ама Тя - Ваща работа- хем сърБи- Хем Боли...
    ЗАТОВА Драги - Западни ЛАПАЧИ....Сега - Пийте една Студена- Минерална ВодЪ и ТУЙ то...
    Кьорав Карти не Играй....
  • 13 Слава Украйна

    27 78 Отговор
    За самите лизингови фирми загубите са големи, но все пак поносими, тъй като по-малко от 10 процента от наличните самолети са отдадени на руски авиокомпании.
    Дебелите ще отслабнатЕвропа-а слабите ще умратРасия!!!
  • 14 Ама верно ли

    131 12 Отговор
    Значи на кражбите на яхти и забликирани валутни резерви за милиарди му викат санкции
  • 15 Караколю

    85 12 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Колега, говорим за блокирани МИЛИАРДИ € и $, не за милиони! Което си е равносилно на пиратски грабеж!

    Коментиран от #20

  • 16 SCH JVLIVS II

    18 80 Отговор
    Цццццък докъде стигна Путин заради Украйна направо си намери майстора ама и за Зелински не виждам бъдеше .Хубаво е Путин да спре с насилието така прави зло на руснаците и без това ги вкара за дълги години мизерия и криза ,дългове .
  • 17 санкции от Русия

    68 7 Отговор
    Да си ги прехванат от запорираните сметки . Парите ще стигнат и за автомобилните заводи . Само дето вече не струват нищо . Шарена хартия.
  • 18 Майна

    97 13 Отговор
    Русия не краде, просто я санкционират, Компаниите да се обърнат към правителствата си.Кражба е конфискацията на собствеността на руските граждани в чужбина,затова ,че са РУСКИ

    Коментиран от #29

  • 19 Няма страшно

    73 9 Отговор
    Кражбата на самолети си е като кражбата от страна на банките. Вече никой не е сигурен в нищо и е длъжен да сесъобразява с това и най-важното да свиква. Това направиха САЩ
  • 20 Kcaniba

    22 3 Отговор

    До коментар #15 от "Караколю":

    ай да ти откраднат хиляя леа!!!
    А всички ще ти кажат , че това не е кражба, щото не са милион!!!!
  • 21 Бонговец

    48 4 Отговор
    Ние оправихме нашите ненаситни айдуци. Всички са в затвора. Сега тръгнахме да оправяме света
  • 22 Да връщат милиардите на Русия

    93 11 Отговор
    А колко милиарда долара блокираха САЩ, Англия и други. Това не се брои. Като ги върнат световните пирати, тогава. На Венецуела върнаха ли златото.
  • 23 защо

    60 8 Отговор
    яхтите за милиарди дето прибраха - пиратство ли е
  • 24 К.К.

    55 4 Отговор
    Да ги открадне, щом има кой да дава. Интересно ще е Китай да открадне Тайван с всички по точни линии за чипове.
  • 25 А кой

    56 10 Отговор
    Открадна всичко що е руско.
  • 26 Иван

    41 5 Отговор
    Стига бе,еврейските сатанински проклети сп.ер.ми ще ви се смеят на заглавието.
  • 27 big

    74 11 Отговор
    Странно нещо е журналистиката! Най-голямата кражба била за 10 млрд, майтап! Само на Русия и откраднаха над 300 млрд долара, повече от 10 млрд Запада открадна от руските милиардери! Като сложим откраднатите от САЩ и Запада стотици млрд долари от Венецуела, Афганистан, Сирия, Иран и още много други държави, руската кражба за тези пари е направо пианътс! Да оставим настрана въпроса, че реално те не са откраднати, а поради санкциите не могат да бъдат върнати или взети от лизингодателите. Другото което е, до този момент по тези самолети е имало плащане и те не са на 100% собственост на тях.
  • 28 Новива ли

    57 5 Отговор
    Бедна България подари едни милиарди за картинки.Новината не е новина.Питайте Цецо със златното копче
  • 29 SCH JVLIVS II

    15 26 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    Не си прав на тези хора може не могат да докажат доходите с които са купили имот (незаконно 😉)крадени ,пране на п...и. Все едно на Буци да му конфискуват къщата в Испания ми няма лошо едва ли има мазоли на ръцете докато я е строил или е работил по 12 часа от понеделник до събота 🤣 не вярвам така че и тези не ги съжалявам
  • 30 kjl

    66 11 Отговор
    Запада запорира и се готви да национализира руски банкови сметки на стойност 300 милиарда долара!!! Триста милиарда са доста повече от десет милиарда. Така че нека не се драматизира на този етап. Западния свят даже се готви да плаща на руснаците газта в тези запорирани сметки, и той ( запада) да решава кога руските компании ще могат и дали, ще имат достъп изобщо до тези средства. Някой разбира ли ъпсурда?

    Коментиран от #42

  • 31 БПФ

    60 8 Отговор
    Защо премълчавате истината - че в момента руснаците няма и как да върнат самолетите? Нали небето е затворено за руски самолети? И да са ги присвоили - западът какво направи с имуществото на руски граждани и с държавния резерв на Русия? Или кражбите на "западът" са "демократични"?
  • 32 Кажи им Хипократи

    35 8 Отговор
    А мръсните Хамериканюго като задържат на хората яхтите и банков сметки- Това не е ли кражба 🤬🤬🤬👊🏻
  • 33 Намирисва на британска пръдня

    49 9 Отговор
    "Най-голямата кражба в историята" ...Това да не го измислиха британците?Съществата които с безмилостната си жестокост източиха десетки ,ако ли не стотици трилиони от целия свят от края на 17 век и досега?Русия не е колонизирала и мачкала никой на другия край на земното кълбо.
  • 34 Майна

    17 55 Отговор
    Раша ще върне всичко с лихвите .Путин дори не подозира в какъв капан вкара нилиони руснаци . Ще остане в историята на Русия като най-алчния и глупав президент .Путин е убиец !

    Коментиран от #46

  • 35 дидо

    37 5 Отговор
    а значи когато крадат активите на русия няма проблем.....ма ако русия задържи самолетите като отговор е кражба.....и на всичкото отгоре не това е най голямата кражба...най голямата продължава и до сега и се казва федерален резерв дето печата краварските хартийки.... е там се крадът годишно много над 10 милиарда....като резерва не е федерален а частен и печатат парите сречу лихва и с играта на лихвения % манипулират пазара и така и крадът от там
  • 36 Ха ха ха

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    Да само че с помоща на руски служители на к.г.б.
  • 37 Още по -голяма кражба,

    28 5 Отговор
    210 милярда долара откраднати на руски бизнесмени в Европа и блокиране на милярди от валутните резерви на РФ.
  • 38 Не няма

    23 2 Отговор
    не знам каква е тази страст на факти да препечатва боклуците на ДЗ, но предлагам западните пртньори на Русия да отидат и да си ги вземат сами. То как иначе да излетят като им е забранено да летят. По влакове ли да ги пращат или през тунела от Лвов до Полша
  • 39 УУУУУУУУУУУУУ

    35 6 Отговор
    НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАЖБА е конфискацията на 350 милиарда руски пари и собственост на хора на основание, че са руснаци. Това е КРАЖБА.
  • 40 Германците да мълчат

    24 9 Отговор
    Дума да не казват, че разрушиха половин Европа преди има няма 80 години! Швабби, знайте си мястото!
  • 41 Ники

    23 7 Отговор
    А кой открадна яхтите и руските активи в западните банки?
    Тези западняци продължават да ме изумяват с наглостта си.
  • 42 JEFF

    10 34 Отговор

    До коментар #30 от "kjl":

    Така и трябва . Русия ще плаща дълго време , санкциите няма да отпаднат напълно никога . На Путин внуците няма вече да са живи , а руснаците още ще плащат . Джуджето да беше мислило навреме . Путин е УБИЕЦ !Всеки ,подкрепящ го руснак също . ЕС трябва да спре издаването на визи на руснаци по какъвто и да е повод.

    Коментиран от #55, #62

  • 43 Да бе да

    8 29 Отговор
    Рооосссиа , никога не може да ги открадне ! Производителя може да унищожи софтуера на он борд компютъра и ушанките ще имат музейни експонати !

    Ватниците са всеизвестни крадци , но този път ядец
  • 44 Uийъ

    36 5 Отговор
    Едното е санкции , другото е кражба.
    Както и сега е война , преди беше посяване на демокрация.
    Путин е терорист , Буш е демократ.
    Западното лицемерие е ужасяващо.

    Коментиран от #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 SCH JVLIVS II

    12 8 Отговор

    До коментар #34 от "Майна":

    Не приятелю този човек е феноменален НОМЕР 1 в историята на човечеството толкова алчен и жаден за живот така се пази че и преди ядене има голяма проверка както при римските императори 🙂НО украинците трябва да му направят паметник благодарение на Путин сега са на курорт в Европа нали така беше лафа във бг.филма С деца на море - курорт е безплатно а почивката е с пари или обратното забравих.Та видяха бял свят хохлите малко се поразходят днес даже някой написа че чак до границата на Мексико стигнали 🤣 да живее другият Путин 🤟🤣
  • 47 Мачкай Путин

    22 8 Отговор
    Съединените щати са империя в състояние на стремителен упадък.+

    Вижте, само преди шест месеца те трябваше да бягат от Афганистан като крадец през нощта. Америка беше победена от хора в сандали, които карат велосипеди.

    Коментиран от #50

  • 48 Това са пари за. .

    14 5 Отговор
    Семки и фъстъци за Русия 😄😃😂
  • 49 злобар

    21 3 Отговор

    До коментар #44 от "Uийъ":

    Когато Америка краде пуска димки от санкции... обира каквото свари и прави манипулационно облъчване чрез медиите върху световното общественно мнение...Сега Путин, РФ и всички руски граждани са под димната завеса на санкциите , ...като се разсее дима ще видим кой е крал...кой е обран ... и кой е бан ?!...
  • 50 гостгост

    6 25 Отговор

    До коментар #47 от "Мачкай Путин":

    Каква победа бе демагог продажен ? САЩ държаха пълния контрол в Афганистан 20 години и то без никакви жертви.Да не бъркаш нещо ситуацията с Русия в Афганистан ? Руснаците за 10 годишно присъствие дадоха 20 хиляди жертви и бяха пребити и изритани от Афганистан като псета.

    Коментиран от #58, #100

  • 51 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    19 5 Отговор
    А когато западняците запорират сметки и конфискуват яхти на руски богаташи,
    тогава това не се било кражба, а налагане на санкции, според €вроп€далите...
  • 52 Анонимен

    23 6 Отговор
    Милиарди запорирани руски сметки, ако бях на Путин, щях отдавна да съм ги накарал на плащат газа в рубли, да опожаря всички полета на Украйна и да обрека Европа на глад, да спра износа на стомана, торове, дървесина и паладий за неприятелските държави, и те сами щяха да започнат Третата Световна. Искам да видя колко време ще изкара Шолц като канцлер, ако откаже да плаща в рубли газа.
  • 53 Аз съм

    20 5 Отговор
    Значи Русия ще "открадне" 10 милиарда и е много лошо това,а запада около трилион долара Руски пари из западните банки и това е добре.... ?!?!?!

    Коментиран от #73

  • 54 Миро

    16 2 Отговор
    За германските цигани 10 млрд били много пари. Цигани! А 300 млрд били малко пари?
  • 55 злобар

    11 5 Отговор

    До коментар #42 от "JEFF":

    JEFF грешна ти е логиката...крадат тия които прилагат санкциите ,обрани са руснаците а плащат всичкитее бани !... т.е. всички ние по земното кълбо ! : )
  • 56 Дъ-Ге

    20 5 Отговор
    380 милиарда, които са блокирани и не могат да ползват не е кражба значи. А въпроса за самолетите пак не е така. Фирмите, които са ги дали със съответните договори на лизинг едностранно и без каквито и да са смислени причини прекратяват договорите и си искат обратно самолетите. Ако руснаците върнат самолетите, дали пък няма да е кражба вече дадените лизингови вноски за въпросните самолети??? Вземането на яхти, домове на руски богаташи какво точно се нарича???? Значи едното е санкции, а другото кражба. Еми да считат че тези самолети са чисти контрасанкции. А ЕС да сбира рубли, че от 01.04.2022 г кранчетата спират и да не се надяват, че е деня на шегата.

    Коментиран от #57

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Шишо

    10 0 Отговор

    До коментар #50 от "гостгост":

    Тогава пак го изскараха като победа ама на практика едни козари ги нас аха.
  • 59 Питай Борисов

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ветеринарен психолог":

    И Пеевски кой окраде КТБ.

    Коментиран от #64

  • 60 Авиаторъ

    11 1 Отговор
    Toва са някакви глупости на търкалета. Ако собственикът на самолетите не се легитимира при производителя (Boeing, Airbus и пр.), няма поддръжка. В Русия има лизингови самолети, които имат реален собственик и договори за лизинг към авиокомпаниите. Няма как да се открадне самолет от лизингодател.
  • 61 кой

    6 12 Отговор
    Какво ще ги правят тия самолети и и те не знаят. нямат резервни части и за 1 седмица летене. Няма кой да им ги ремонтира. Няма кой да им ги застрахова и още повече ако такъв самолет кацне на различно от руско летище ще бъде задържан на секундата. Абе като всяка руска работа... зле...
  • 62 Дъ-Ге

    18 6 Отговор

    До коментар #42 от "JEFF":

    Не се притеснявай за тях. Руснаците вече си знаят урока. Вече парите на олигарсите ще си седят в Русия и ще развиват руската икономика. А запада за година две максимум ще изхарчат откраднатото и с новите цени на енергоносителите ще станат абсолютна нула откъм конкурентността. Водещи фирми ще се сгромолясват отвисоко и да не говорим за последиците тук. И тези или онези санкции се доказаха, че от времето на така наречената желязна завеса не работят срещу Русия. Да. Първите санкции са от тогава, направи си справка. И в края на краищата говорим за едни 10%, които ще налагат санкции. Останалите 90% ще са облагодетелствани. Щом 90% мислят едно, не мислиш ли, че може би те са на правилната посока все пак???
  • 63 Дъ-Ге

    13 2 Отговор

    До коментар #57 от "Ха ха ха":

    Те много се присмиваха на руснаците, ма е важно кой се смее последен.
  • 64 злобар

    11 1 Отговор

    До коментар #59 от "Питай Борисов":

    При този обир със санкциите пред очите на свет и то с аплодисменти и украински фойерверки техният обир е кокошкарски...
  • 65 От страни

    16 5 Отговор
    Значи това когато оня ден Америка открадна от Русия 360 милиарда долара е по малка кражба от тия самолети за 10 милиарда? Значи не съм добрк с математиката.

    Коментиран от #67

  • 66 Тиква

    7 16 Отговор
    Русийката Запада я остави без самлети и само с вътрешни полети само за 1 ден. А някои разправят, че Русия била велика сила. Вижте им само разписанието на полетите и ще паднете от смях - от външните полети има само до Белград, Ереван и Истанбул.

    Коментиран от #68

  • 67 Тиква

    11 6 Отговор

    До коментар #65 от "От страни":

    Това не е кражба, бе Мунчо, това е блокиране.

    Коментиран от #83

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 БАЙ КУРТИ

    8 1 Отговор
    Ами като реват толкова да дойдат и да си ги вземат .
    Или да пуснат бенгалските тигри от СТОЛЮ ПЕНОВО и после ще ги съберат на части от втор. суровини . По добре на части отколкото нищо. Е сега дуралуминий се вдигна тройно , поне няма да са на загуба
  • 70 asa

    19 4 Отговор
    Вие престъпници колонизатори блокирахте около 630 милиарда на Русия . 350 милиарда откраднахте на Либийският народ под предлог ,че са са на М. Кадафи . Милиарди на Ирак ( никой точно не знае) но с точност се знае намерените около милиард долара са се распределили американците по-между себе. Около 10 милиарда на Филипинският народ откраднати от Президента им Маркос който ги прехвърли в Американските банки. Тези престъпници не попитаха тези пари откъде са и как се спечелени единствено " добре дошли " за тях беше важно.
  • 71 Ко стана ко

    12 1 Отговор
    Мяууууууууу вой на настъпени сороспийчета ли чувам???
  • 72 МалкоЛогика

    16 2 Отговор
    Най-голямата кражба в историята вече е извършена: Западът открадна 300 милиарда долара от Русия. Оправданията за кражбата не променят същността и.
  • 73 Да бе да

    13 9 Отговор

    До коментар #53 от "Аз съм":

    "Значи Русия ще "открадне" 10 милиарда и е много лошо това,а запада около трилион долара Руски пари из западните банки и това е добре.... ?!?!?!"

    Мунчо, Запада не краде а замразява , тоест парите са си там, яхтите са си там , никой няма да ги ползва( Обама върна на Иран милиарди в кеш )! рузката държава конфискува в полза на " държавата " и ползва нещо което не и принадлежи и го амортизира! Схващате ли разликата пияни вати????

    Коментиран от #92

  • 74 Bai...

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ветеринарен психолог":

    Василев е "маша" на Толупа бе! Както В.Божков, Ц. Цветанов, Е.Райков и т.н.!
  • 75 Едно е кражба ,,,

    10 0 Отговор
    … друго е трофей от санкции, реципрочно, а и колко са Рускит самолети извън страната. Те како са?
  • 76 дядото

    8 0 Отговор
    ти да видиш.конфискацията на златни и валутни резерви за 300 милиарда щ.д.не е кражба.също и имуществото на руските граждани в западните страни.и се пените за 10 милиарда.много сте нагли.
  • 77 От страни

    7 0 Отговор
    В интереса на истината русняците бяха предложили на лизинговите фирми да си приберат самолетите ама за да ги приберат трябва да испратят 512 екипа пилоти, и след като се растури договора за лизинг самолетите стават не на русняците и автоматично не могат да излитат, та да си ги карат ако щат на подводници тия самолети. Лизинговите фирми бяха казали че ще е по евтино да зарежат тия самолети в Русия и без това не са нужни на никой освен русняците. Та те така.
  • 78 UDO

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Те просто си взимат ,без да плащат
  • 79 От страни

    11 2 Отговор
    Как казваше Джейк Съли в филма на Камерън "Аватар" - "Ето значи как - щом някой има това дето ти трябва, обявяваш го за враг а после спокойно го ограбваш?"
    Това са краварите. Замразиха парите на Венецуела и ги откраднаха, уж са давали на Хуан Гуайдо за новото правителство, дали давали, дали не давали ама парите ги няма. Замразиха парите на Либия над 40 милиарда и уж ги давали на новото правителство ама парите исчезнаха. Сега замразили на русняците над 300 милиарда и вчера писаха краварите че щели да ги дават за Украйна...Вярват ли си? Щото света не им вярва. Просто няма кой да се провикне че "царят е гол". Те са най големите крадци. Да напомня и за златото - злато от цял свят уж се пази във Форт Нокс. Ама дали се пази или вече не се пази? Поне когато германците поискаха ди си видят златото беше им отказано по причина че в Форт Нокс нямало пейки и столове та не могат да седнат инспекторите....Дрън-дрън. А на Япония върнаха вместо злато волфрамови кюлчета отгоре позлатени. Шушу-мушу.....
  • 80 Fury

    9 1 Отговор
    Запада открадна на Русиярезерва, обра голяма част от богаташите, а тръгнали да реват за 10 млрд. Несериозно е.
  • 81 От страни

    9 1 Отговор
    Запада е пълен с такива неща. Щолц се сетил за точките на договорите че не бива да се променят окак наложили санкции и приели енергопакети забраняващи на Газпром да ползват повече от 50% мощност на тръбата. Ама и това го нямаше в договорите? Мошеници от класа и с мошеник не може да се бориш по закон. Законите "международното право" е тяхното право на силния. Ако си силен тогава твоите биатлонисти смъркат допинга във вид на лекарство от астма и тичат като луди а ти пиеш хапче милдронат и си престъпник. Ама и САЩ имат милдронат с друго има и го пият всичките спортитсти - това е друго....
  • 82 От страни

    9 1 Отговор
    А русняците са глупаци - тръгнали днес да си плащат некви лихви на некви заеми ли бондове ли за да не ги обявят за фалирали, Абе кво ще плащаш - замразявай всички активи които са в Русия.....А са и повече - русняците имат резерви нещо около 300-360 милиарда а корпоративните дългове на руски банки към запада са над 400 милиарда. Та ще става "танту за танту" май.
  • 83 От страни

    7 0 Отговор

    До коментар #67 от "Тиква":

    Доста пари блокираха на Либия и Венецуела - отиде блокираното та дим да го няма.....Мунчо.
  • 84 хмхм

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Значи дядо ти е партизанин.. ма тях са давали, пт всички останали - крали, 1944 год. говоря.
  • 85 Хahaha

    10 1 Отговор
    А кражбата на 300 милиарда злато и валута не са кражба. Конфискуване на яхти ипари на хора не е кражба.
  • 86 nord

    3 9 Отговор
    трол.ру много сдаде ,но пък и опорките ,дето им ги спускат от кремъл не са най-доброто. Според независими
    експерти /вкл.и руснаци/ до края на годината износът на петрол и газ ще се съкрати с около 50%. За догодина
    с още 25%. Квото се изнася за Китай е на безценица или е предплатено /кит. финансираха роснефт да купи
    сибнефт на Абрамович с 13млд.$ / така,че нещо много близо до гладни бунтове се очертава в московията.
    А ще трябва и да плащат разрушенията в Украйна по един или др. начин . Скоро С.Кореа ще има по-висок
    стандарт от мордор.
  • 87 Голям праз

    8 1 Отговор
    Колко откраднаха "демократите" от Венецуела?
  • 88 Погром

    7 1 Отговор
    Запада вече открадна 500 милиарда!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Deutsche пропаганда

    5 0 Отговор
    А откраднатите от господарите ви 300 милиарда от резервите на Русия не са ли още по-голяма кражба ?
  • 91 Хитрата сврака с двата крака

    4 0 Отговор
    Свидетели сме на най-големия западен кретенизъм на всички времена! 😁
  • 92 Чудно!

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Да бе да":

    Ако някоя банка замрази постъпленията и спестяванията ти, ей така, защото не й харесваш, и не можеш да си плащаш разходите, дали ще си ок?! "Те парите са си там и никой не ги пипа." Това сигурно ще те успокоява! А дано, ама надали.
  • 93 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Най -голямата кражба в историята направиха западните държави -колективният Запад,откраднаха от русия над 300 млрд евро и долари.Такива кражби те са правили и друг път но този път надминаха се беси.Някой да си спомня колко са замразените злато и валутни резерви на Иран от 1979 г.!?И къде са тези пари сега !?Ами Венецуела!Но с руснаците е доста по -сложно ,както казва Бисмарк - "Руснаците винаги идват за парите си.И когато дойдат няма да ви спасят йезуитски подписаните договори -те няма да струват и хартията ,на която са написани!С руснаците трябва да играе честно -или въобще да не се играе!" ..Не е много ясно дали Бисмарк го е казал или му се приписват тези думи..но твърденията са че тези думи са казани в тесен кръг....
  • 94 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Че кат имаш договори за лизинг що ги прекратяваш едностранно? Като слушате американците, сега искайте от тях обезщетения. Да ви платят загубите, понеже им спазвате санкциите. И без това те откраднаха много повече от вашите 10 милиарда от Русия.
  • 95 Otoplitel

    4 1 Отговор
    Русия иска да върне лизинговите самолети но РБ,Полша,Румъния,Северна Македония и други вражески страни си затвориха въздушното пространство.Ако летят да ги върнат ще нарушат забраната въведена от вражеските страни.В отговор на вражеските страни и РФ забрани своето въздушно пространство за РБ,Полша,Румъния,Северна Македония и останалите вражески страни.Ако дойдат пилоти от вражеските страни да ги върнат ще се наруши забраната въведеа от РФ.Така лизинговите самолети не могат да напуснат РФ.Хубавото е,че използват гориво в рубли да летят.
  • 96 От страни

    5 1 Отговор
    Айде мани Русия - тя ще си оправи сметките с краварите ами дай да видим Европа щото сме нагазили лука с тая Европа. Европа е в подчинениее на САЩ и САЩ се надяват да источат от Европа не жалки "руски" 300-400 милиарда а 2-4 трилиона долари. Кризата в Европа предизвикана от натска на САЩ да се въведат санкциите срещу Русия ще предизвика истичане на парите в "спокойно пристанище" в САЩ. Така ще си оправят сметките и ще го искарат още десетина двайсетина години краварите. А вие се радвайте на тия дето ще ни затръкат заедно с ЕС. Има ли някой смелост да поиска от САЩ самолети вместо картинките? Това е нашата вноска в стабилноста на САЩ. Не е факт че е последната вноска - тия са нахални и ще ни истискат като пране в пералнята. Та така ще си набавят трилионите. Честито ПОДЛОГИ!
  • 97 Путин

    3 0 Отговор
    Абе вие ни откраднахте 325 милиарда ,по точно не можете да ги платите защото сте неплатежозспособни нямате пари .
  • 98 Вълк

    0 3 Отговор
    Тези самолети ще летят безопасно и след няколко месеца ще падат и взривяват също така безопасно
    Лошо няма колкото по малко рушняци, по добре
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Груьо

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "гостгост":

    ТОВА КОЕТО КОМЕНТИРАШ НЕ Е ВЯРНО.САМО САЩ В АФГАНИСТАН ИМАТ НАД 7000 УБИТИ,БЕЗ ДА СЕ СМЯТАТ ЗАГУБИТЕ НА КОАЛИЦИЯТА ,КОЯТО БЕШЕ ТАМ. ТОВА СА ДАННИ ОТ ПЕНТАГОНА.ТАКА ,ЧЕ НЕ ГИ ВАЗХВАЛЯВАЙ ТОЛКОВА АМЕРИКАНЦИТЕ. ТАЛИБАНИТЕ ДАЖЕ И ТАНКОВЕ НЯМАХА КАМО ЛИ АРТИЛЕРИЯ И САМОЛЕТИ.НЯМА БАЗА ЗА СРАВНЯВАНЕ МЕЖДУ УКРАЙНА КАТО ВЪОРАЖЕНИ СИЛИ И АФГАНИСТАН. НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ.

    Коментиран от #103

  • 101 Някоя си

    2 1 Отговор
    Ааа значи това е кражба... А че "демократичния" запад окраде парите и имотите на Руските бизнесмени не се брои нали ...
  • 102 атака...Русия

    4 0 Отговор
    400 самолета за 10 милярда??? А ние...5-6 бойни уж за 2 милярда....ало а нас кой краде...вийте германците за колко купуват
  • 103 Драги ми грую

    0 1 Отговор

    До коментар #100 от "Груьо":

    във всяка война има жертви особено 20шна, но всеки загинал американски войник беше върнат у фома с флага и кортеж, цялата улица излезе да го посрещне със смирение и респект. Убитите руснаци ги ядат бездомните кучета в Украйна, жалко но е факт
  • 104 Стрелата

    1 0 Отговор
    Да споменават Странджа и толкова имали дали.
  • 105 Deutsche Welle

    2 1 Отговор
    Deutsche Welle - вече много се излагате, то бива пропаганда и тълкуване на фактите както ви е наредено, но все пак не сме напълно неграмотни и невежи.
    А на база какво налагат санкциите - САЩ така нареди.
    Еми Путин нареди самолетите да бъдат "санкционирани".
    Айде много ви поздрави
  • 106 Дядя Путя

    2 2 Отговор
    Пак прецака всички
  • 107 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

    2 0 Отговор
    ТИЯ САМОЛЕТИ ТРЯБВА ДА СЕ СЕРВИЗИРЪТ ТА КОЙ МОЖЕ ДА ГИ СЕРВИЗИРА ОСВЕН ПРОИЗВОДИТЕЛЯ ИНАЧЕ ПО КОНВЕНЦИЯ НЯМАТ ПРАВО ДА ЛЕТЯТ.ОСТАВАТ ПАМЕТНИЦИ.
  • 108 Митьо

    2 0 Отговор
    Форсмажорни обстоятелства.... Те имат желание да си плащат, но не им дават възможност. Е, какво са десет милиарда. Ще го преглътнат....
  • 109 Стрелата

    0 0 Отговор
    Ааа басма ше цепят да пият 1 студена вода бг лаф. Аре у леу..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания