Last news in Fakti

5 Април, 2022 08:22 6 123 22

"Това не са птици. Това са дронове, които ни наблюдават."

  • дронове-
  • птици-
  • сащ-
  • конспиративни теории

Да се посмеем на митовете и конспирациите

"Това не са птици. Това са дронове, които ни наблюдават." - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки се е заглеждал в накацалите по жиците птици и се е чудил какво правят там. Ами ако това не са живи същества, а дронове на американското правителство, които ни наблюдават. И ако зареждат върху жиците батериите си? Тази налудничава теория възниква през 2017 година, докато американецът Питър Макиндоу наблюдава участници в демонстрация в Мемфис, която се обявява в подкрепа на Тръмп и срещу марша за правата на жените. За Макиндоу тази ситуация е толкова абсурдна, че решава да направи нещо. Мъжът грабва една табела и изписва на нея първите думи, които му хрумват: Птиците не са истински ("Birds aren't real").

Макиндоу се слива с протестиращите и започва да крещи "Птиците не са истински". Един от участниците в демонстрацията го забелязва и заснема. Той го пита какво има предвид, а Макиндоу обяснява, че всяка една птица в небето е дрон, а самият той е част от група, която се бори срещу това и съществува от повече от 50 години. Видеото набира популярност в социалните мрежи. Местните новинарски канали започват да разказват сериозно за конспиративна теория, според която всички птици в САЩ са дронове за наблюдение, а истинските птици са били напълно унищожени в периода между 1959 и 2001 година.

Да се посмеем на митовете и конспирациите

Макиндоу е впечатлен от начина, по който лудата му идея се разпространява. Той решава да поддържа разказа за конспирацията, да се превърне в нейно лице и глас. В интернет и в интервюта той разказва все по-абсурдни истории. В началото целта е била да проследи как хората реагират на тази конспиративна теория. Но с годините "Птиците не са истински" се превръща в нещо повече.

Макиндоу разказва, че е израснал в много консервативно семейство, в което конспиративните теории и митове са били ежедневие. Този свят никога не го е карал да се чувства у дома и той винаги е реагирал с хумор. Вместо да се натъжава от заобикалящия го абсурд, той решава да му се присмее. Стотици хиляди млади хора вече следват движението на Макиндоу в TikTok и в Instagram. По думите му Макиндоу предлага начин да се справим със свят, който благодарение на интернет е пълен с информация, но и с много рискове - защото фалшиви новини и теории на конспирацията дебнат зад всеки ъгъл. С "Птиците не са истински" можете да ги разобличите като им се присмеете, казва 23-годишният младеж.

Движението се бори срещу фалшивите новини

Поддръжници на идеята на Макиндоу има из цялата страна. Всички знаят, че тази конспиративна теория е измама, казва той самият. Но тя може да подтикне хората да предприемат активни действия срещу останалите конспиративни теории. Движението е доста успешно, потвърди и "Ню Йорк Таймс" в началото на годината. Тогава протестиращи от "Птиците не са истински" се смесиха с участници в марш против абортите пред университета в Синсинати. Заговорниците на Макиндоу изказваха толкова абсурдни твърдения, че участниците в похода против абортите предпочетоха той да се разпадне, вместо да бъде свързван с "Птиците не са истински".

Автор Флориан Майер


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    19 2 Отговор
    Ъ-ъ-ъ, птиците не са истински, ама се борим срещу фалшивите новини?!?! Ъ-ъ-ъ, пречим на хората с различно мнение за абортите, щото произхождаме от консервативно семейство, където върлуват конспиративни теории... Създаваме конспиратина теория и отявлена лъжа, подвеждаме хора до параноя за да се борим с параноята на? Инакомислещите?... Герой!... на нашето време. Храбър войн на уокизма отразен в Ню Йорк Слаймз. Поклон.
  • 6 честен ционист

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "росомаха":

    Конспирация е западна дума. В България се провеждаше руско програмиране в продължение на половин век, което се оказа доста по успешно от американското, щом се прехвърля и на поколения, родени далеч след края на СССР.

    Коментиран от #16, #20

  • 7 мунчо

    26 2 Отговор
    Дойче Веле- каква трагедия само с две Думи!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Теодоро

    6 2 Отговор
    Тотални простотий
  • 13 DW-пропаганден машинен

    7 4 Отговор
    "Не е рибка плувай, плувай Дойче зеле"!
  • 14 байрактар

    4 4 Отговор
    На снимката е турският дрон, който кара руските танкове да летят. Ердоганя-приятелчето на путин ги дава на украинците.
  • 15 Кон Спиратор

    7 1 Отговор
    Не само птиците са дронове. С нанотехнологиите стана възможно да се разработват комари-дронове и сега те събират ДНК-информация от всички, която се влага в Световна ДНК-банка и ще позволи персонифициране на чиповете с които ще ни следят и управляват в бъдеще, а също така и програмиране на селективни биологични убийци, които да действат само върху хора с определени ДНК и да са безобидни за всички останали. За повече подробности, питайте тука!
  • 16 Ще се прехвърля, разбира се

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Младите трябва да знаят какви икономически, морални, образователни, военни и всякакви други върхове е достигала България в периода на развирия социализъм

    Коментиран от #22

  • 17 Анонимус

    3 1 Отговор
    Дойче Веле с това доказва, че неудобните "скрити истини" са просто измислени "теории на конспирациите". Колко удобно - измисляш смехотворна теза, разбиваш я на пух и прах, после прикрепяш към нея всички неотговорени въпроси за премълчани истини. И всички са доволни и щастливи. Във Фермата.
  • 18 Ваня

    3 0 Отговор
    В това , може да повярва ,човек с изостанало умствено развитие , хора , който не могат да мислят самостоятелно . Има хора с мания ,че някой ги преследва и т.н
  • 19 Кон с пиратор

    10 1 Отговор
    Аве смейте се на конспирациите, ама покрай ковида стана ясно, че са истина. Само соросоидно швабско гейтски подлоги ги тиражират като конспирации.
  • 20 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Такава глупост само един заклет евреин може да изповръща.
  • 21 Адекватов

    0 0 Отговор
    Снощи в 23ч. пуших цигара на балкона.
    Имаше поне 200 глароса летящи на ята и квичейки като гарваните във филма
    Ние сме на повече от 200 км. от морето.
    Някой има ли обяснение на това.
    Не мисля , че гларусите са нощни птици и летят във вътрешността на БГ и то посред нощ.....
  • 22 Мрън

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ще се прехвърля, разбира се":

    Икономически България е по-добре в момента . Какви върхове сме имали е много спорно освен във военно отношение . В днешно време , от онази войска щеше да ни върши работа само авиацията . Нито численност , нито танковете вече имат такова значение . По-богати и добре цивеещи и тогава си бяха хората от западния свят , както и Югославия , Чехословакия , Унгария и Полша . Добре бяхме единствено със селското стопанство