Last news in Fakti

5 Април, 2022 12:24 3 988 17

Рекордна инфлация в Турция: такова поскъпване не е имало от 20 години

  • турска лира-
  • турция-
  • инфлация-
  • война-
  • икономика-
  • реджеп ердоган-
  • лихва

Инфлацията в Турция не спира да расте, а войната само утежнява положението

Рекордна инфлация в Турция: такова поскъпване не е имало от 20 години - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През март цените на стоките в Турция се са покачили с рекордните 61,14 процента в сравнение със същия месец миналата година. През февруари инфлацията в страната бе 54 процента, а според експертите нивото на инфлация за цялата 2022-а ще бъде над 50 на сто. Към проблемите допринася и войната в Украйна, която доведе до ръст в цените на енергията.

Войната утежни положението

Цените на горивата нараснаха рязко, а за последната година те са се удвоили. Турция задоволява почти 100 процента от своите енергийни нужни чрез внос. Но освен това хранителните стоки и безалкохолните напитки също бележат стремглав ръст от 70 на сто през март на годишна база. Подобно е увеличението и при мебелите.

Войната се отразява тежко на Турция. Доставките на зърно и олио, чиито водещи производители са Русия и Украйна, са поставени пред сериозен риск. Туристическият бранш очаква голям спад в броя на руските туристи. Турция поддържа тесни връзки с Украйна и Русия. Анкара осъжда инвазията, но не се включва в санкциите срещу Русия. Турското правителство се опитва да противодейства на поскъпването като предлага субсидирани от държавата хранителни стоки. Освен това ДДС върху основните храни беше намален от осем на един процент тази година.

Ниските лихви обезценяват допълнително лирата

Турската централна банка всъщност се стреми към инфлация от пет процента, а тя е двуцифрена през по-голямата част от последните пет години и по този начин изяжда доходите и спестяванията на турците. Експертите обвиняват политиката на централната банка. “Преобладаващият консенсус е, че неортодоксалната политика на централната банка е една от основните причини за инфлацията. Войната в Украйна само влошава нещата“, казва анализаторът Тим ​​Аш от финансовата компания BlueBay Asset Management.

Въпреки драстичното обезценяване на лирата турската централна банка постепенно понижи основния си лихвен процент от 19 на 14 процента през втората половина на 2021 г. Според повечето икономисти тя би трябвало да направи обратното, а именно да направи собствената си валута по-привлекателна чрез по-високи лихви. Лирата е загубила 44 процента от стойността си спрямо долара през последната година, което подхранва инфлацията. Основна причина е, че страната, която е бедна на суровини, внася повече стоки, отколкото изнася.

Вносът често се заплаща в долари и в други чуждестранни валути. Президентът Реджеп Тайип Ердоган отдавна твърди, че лихвите причиняват инфлация. Миналата година той стартира нова икономическа програма, която дава приоритет на ниските лихви, износа, кредитите и инвестициите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реджепко е точно момче

    5 18 Отговор
    Но освен война с Русия,друг полезен ход няма.Ще я изгуби.Той знае Това.Но от Съдба и Сянка няма как да избягаш...
  • 2 ОляАлМохамед

    16 5 Отговор
    Вай аллааах! Вай, вай, вай!

    Коментиран от #17

  • 3 Все "по-скъпо и по- скъпо" ,

    42 9 Отговор
    , но пак 2-3 пъти по-евтино от БГ. Смятай колко е инфлацията тук !

    Коментиран от #9

  • 4 Васил

    24 6 Отговор
    Странно Русия им дава газта на 220$ за куб.м и бензина е 1,75 обърнато в лева при такива евтини ресурси такива цени.
  • 5 Чудя се

    25 7 Отговор
    Дали Бангладеш е по-добро място от България? 🤔
  • 6 Бони - Всичко с теб ФЕН

    2 13 Отговор
    Защо някои хора искат аз да не живея добре никога и да нямам приятелка деца и като цяло истинско щастие?
    Тези хора вероятно не са добре с мозъците си и трябва да се лекуват и излекуват!
    Освен това те са истински демони, завистливи вредители, смятат се за БОГ, обичат да правят УМИШЛЕНИ проблеми на хора, които си набележат, не струват пукната пара и т.н.!
    Настройвали са хора против мен за да нямам нищо в този мой живот !
    Те искат други хора да имат грешно мнение за мен и да не живея добре аз !
  • 7 Podkoue Ma Fani

    16 8 Отговор
    Кви глупости пишете, образованите и квалифицирани хора там печелят добри пари! Виж, тези религиозните фанатици ги удря най-много, независимо от това колко релиогизни супер-маркети с ниски цени ще отворят. Проблемът идва от там, че 80% от населението на Туркийе е някъде в 18-ти век. Само с 20% кадърни хора не се прави икономика, много ясно, че ще се клати, но пак.. не ги мислете ;)
  • 8 Rado

    12 6 Отговор
    Как така. Според русофилите Турция била на правилната страна, не налагала санкции на Русия и там са бели добре. Путин им бил пратил два кораба олио
  • 9 Диар Бе Кир

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Все "по-скъпо и по- скъпо" ,":

    Прав си!:) В Турция всичко е по-евтино!:) Като започнеш от баклавата и завършиш с жилищата!:) Ще ти препоръчам един регион! Езерото Ван!:) Там жилището ти го подаряват! А, храната е изключително екологично чиста!:) Вярно че дотам се стига малко трудно, ама един път стигнеш ли, няма да се върнеш!:)

    Коментиран от #10

  • 10 DiErBeKiro

    1 11 Отговор

    До коментар #9 от "Диар Бе Кир":

    Там в оня раяон доста българи са били на ПоЧивка и по Османско време. Изглежда заради това все още ви харесва.

    Коментиран от #12

  • 11 Слава на Ердоган

    9 3 Отговор
    Така се управлява...........още десетина години и Туркия ке я няма
  • 12 Диар Бе Кир

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "DiErBeKiro":

    Прав си аркадаш!:) Много е хубаво!:) Такава красота!:) Такава тишина!:) Тишината е прекъсвана на често от виковете на умиращите!:) Слава Богу не са българи, а чистопородни Османлии!:) Дано Алах се смили над душите им и ги приеме в Рая!:)

    Коментиран от #13

  • 13 DiErBeKiro

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Диар Бе Кир":

    Амин. Всички ПоРода по реда си.
  • 14 Митко Пищова

    2 1 Отговор
    Да ви ядат питонйо
  • 15 ComfortablyNumb

    4 5 Отговор
    Туршията върви стремително надолу. Миналата година беше официално момента когато България стана по богатата държава от двете , тая година разликата се увеличава драматично до 2 пъти по висока СРЗ в "бедна" България отколкото във велика Туршия! Машала комшу!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ОляАлМохамед":

    Щом доматите от 1 Лёв са скъпи Ваии ваиии Да идват да пазаруват от българия на европеиски цени При нас инфлация не се чуства / Поне така казва нинова по телевизора/ При ГЕРБ за одрин ходиха по 1000 души сега при тази инфлация там от10000 до 13 000 души на ден Голямо рамо им удраме на Тяхната икономика
Новини по държави: