Last news in Fakti

10 Май, 2022 11:01 9 928 25

Вижте какво обеща Ердоган на бедните турци

  • турска лира-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • турци-
  • покупателна способност-
  • доходи-
  • пари-
  • турска икономика

Турската инфлация достигна почти 70 процента миналия месец

Вижте какво обеща Ердоган на бедните турци - 1
Снимка: Shutterstock

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да засили покупателната способност на гражданите с ниски доходи, като заяви, че правителството осъзнава трудностите, произтичащи от повишаването на цената на живота, съобщава "Дейли сабах".

Ердоган обяви и серия мерки срещу нарастването на цените на недвижимите имоти на фона на затрудненията на хората да си купят жилище или да плащат наем. Турската инфлация достигна почти 70 процента миналия месец на годишна база, което е най-високото равнище за последните 20 години.

След заседание на кабинета вчера Ердоган повтори решимостта на правителството да работи по разрешаването на проблема с нарастващите цени и да подобри покупателните способности на домакинствата с ниски доходи чрез мерки от юли. "Наясно сме с понижаването на покупателната способност на нашите граждани с ниски доходи. Опитваме се да компенсираме спада с увеличенията на заплатите, които правим", каза той.

Ердоган обяви, че ще бъдат предложени по-изгодни жилищни кредити на гражданите, които обърнат в турски лири спестяванията си в чуждестранна валута или продадат златото си на централната банка, за да използват средствата за покупка на жилище на стойност до 2 милиона турски лири (около 130 хиляди долара). Месечните лихви по кредитите ще бъдат от 0,89 процента, а падежът - до десет години, поясни той, цитиран от БТА.

Според Ердоган тази мярка ще насърчи също така турската лира от колебанията на валутните курсове. Наред с това жилищни кредити при лихва от 0,99 процента и десетгодишен падеж ще бъдат предоставяни и за покупка на първо жилище. Строителните компании пък ще могат да се възползват от заеми с тригодишен падеж за довършване на вече започнати проекти, стига да се ангажират в срок от една година да задържат непроменени продажните цени.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    17 4 Отговор
    Обещал им е че ще са богати.
  • 2 ДРАКОН

    28 12 Отговор
    лъжи най се лъже и преди избори
  • 3 Каскета

    19 17 Отговор
    Догодина грузинеца Ердоган няма вече да е президент на Турция.

    Коментиран от #12, #18

  • 4 Българин

    33 17 Отговор
    Ердоган е един велик лидер гледащ интересите на турския народ. Докато нашите се чудят на кой задните части да лижат,той твърдо казва, че няма да си развали отношенията с Русия,за сметка на турския народ

    Коментиран от #7

  • 5 Gyuro

    35 6 Отговор
    Поне на тях държавният им глава обещава нещо,а в България не съм чул някой да мисли за бедния българин даже и с празни обещания. Повече говорят за украинци и руснаци, колкото за българите
  • 6 ерпаткан

    5 9 Отговор
    обещавам ви онова което никой не може да ви даде
  • 7 Емил

    14 19 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Много е "велик"! За пет години от 2 лири за лев стана на 8,20! Само "много велик" управник може да съсипе икономиката си за толкова кратко време! Само Путин е по-велик - той ще успее петилетката за година!

    Коментиран от #9, #10, #21

  • 8 3232323232

    5 3 Отговор
    Месечните лихви 0.89.......идва точно 10.68 годишно. Не благодаря за такава помощ.
  • 9 Българин

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Може би Путин е по велик и от Ердоган,все пак докато лирата е 12 стотинки,а рублата е 2 стИнки 😀
  • 10 ЕмИли

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Емиле защо натрапвате тези преди 5 години. Кажете си направо 2016. Годината с опита за сваляне на власта с виеннен преврат и сега това са ПРИНУДИТЕЛНИТЕ
    му икономическите последици. Тогава минималната работна заплата им е била 1 653 лири а сега 4 235 чисти с храна и транспор. Tогава 1 TL = 1,68 BgLv Математически изчислено последиците им са 2 пъти пискъпване а в България не е по различно и то без опит за преврат.

    Коментиран от #11

  • 11 ЕмИли

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "ЕмИли":

    Хлябът 200 гр през 2016 в Турция е бил 1,25 а сега го закупуват за 2,50. В България съотношението 1 кг хляб 2016 г. е бил 1,35 лв сега за колко се намира може би близо 3 лв. Правете си съпоставките сами.

    Коментиран от #20

  • 12 Българските турци

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Каскета":

    В Турция най недоволните от настоящата власт са ония които преди десет петнадесет години бяха най популярните и тия които мислеха че Ердоган ще мине и отмине набързо като Тургут Йьозал...Сега когато вече се убедиха че е твърд орех, и че и дори методите с които обесиха едно време Аднан Мендерес не му влиаят се озлобиха и настървиха до краен предел...Ердоган е фен на покойния Касиус Клей...и на последния рунд през юни 2023 светът ще наблюда един класически нокаут в стил ала Мохамед Али ! ! !
  • 13 Кълъчдароглу

    5 15 Отговор
    Наемите в Турция се повишиха рязко за една година. Семейство в Турция вече трябва да плаща три заплати за наем! Трима души трябва да работят, за да плащат наема! Ердоган не се интересува от къде някой ще намери пари да изхранва семейството си и как ще плаща сметките. Иран вече зае турското място в Г-20. Иран, който от много години страда от санкции, изпревари Турци! Турция става много бедна...

    Коментиран от #14, #16, #19

  • 14 НоЖица

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кълъчдароглу":

    Кълъчдароглу плаща за хотел по 10 хиляди лири. Няма проблем за такива. Аз взимам 5,5 хиляди но живея в квартира от 3 хиляди

    Коментиран от #15

  • 15 Вили

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "НоЖица":

    Тия които живеят във вили не получават средни работни зяплати.
  • 16 Българските турци

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "Кълъчдароглу":

    Да прав си...Турция стана много бедна...толкова бедна че отвинти шайбата...Дъхът им вони от глад ама от пусти му инат те строят мостове и тунели над и под проливите...строят най голямата аерогара на планетата...строят АЕЦ...сондират в моретата и на сушата и откриват свои независими енергийни ресурси които разработват сами пред изненадените и учудени погледи на великите петролни магнати...почти веднъж на месец прявят крупни военни операции в Ирак и Сирия и хранят милионна войска ей така за кефа на "диктатора" си...строят кораби и подводници...танкове и самоходни гаубици...лазерни оръдия и собствени ракети "Хисар","Боздоган" . свои учебни изтребители,бойни самолети и вертолети...свои високоскоросни влакове и ЖП линии и магистрали от Капитан Андрееви и Лесово до Джилвегьоз на Ирак ,до Ирян,до Азербайджан през Грузия и Армения...делят залък с 5 милиона бежанци само за инат на Европа и то при такваз беднотия и такава инфлация и скъпотия...Няма що беднотия... орисия...Турчина е търпелив...търпял е на толкова султани векове наред та един Ердоган ли няма да изтърпят сега...тя беднотията и скъпотията безтуй си е вечна...вчера беше така , днес е същото и утре няма да е по различно...Турците имат поговорка "Има бетер от бетера" ... Бог и аллах да пазят всички именно от него ! ! !
  • 17 ДОСТ

    7 3 Отговор
    ЕРДОГАН Е ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК. НА ПЪРВО МЯСТО Е МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК - БАЩАТА НА ВСИЧКИ ТУРЦИ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мечока

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Кълъчдароглу":

    Що пишеш глупости? Инфлация има но има и работеща икономика,скоро ще бъде сред десетте в света,сега за е единайсета.Ако имаше притеснения сред турското население щяха да са на улицата,те не са като нас.Истинската инфлация е при нас,изчакайте да махнат лева и ще видите

    Коментиран от #22

  • 20 ЕмИли

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "ЕмИли":

    Истанбулската Борса 2016 е била с индекс 900 а сега е 2 450. Българската ли не знам.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 глад мизерия отчаяние

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Мечока":

    платени привърженици на най-лошата партия и най-некомпетентния лидер, минавали някога от Турция, спрете да лъжете. колкото и да работиш, не можеш да живееш със сегашните заплати в Турция, възлизащи на 100 и 200 евро при инфлация от 150%

    Коментиран от #23

  • 23 Българските турци

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "глад мизерия отчаяние":

    Ще ти дам пример който можеш да провериш по официална линия на държавни институции както в българските така и в турските защото става дума за двоен гражданин с прикачено българско име пенсиониран в България и с турското си име пенсионер в Турция...дори няма нужда от конкретно име защото е характерно за всички които имат право(могат) да се пенсионират по трудов стаж и в двете страни...Става въпрос за човек на 65 години пенсионер в Турция от януари 2012 година...в момента получава 5 800 турски лири кеш без добавки пенсия на 26 - ти всеки месец ...5 800 х 0.12 = 706 лв. кеш... същият този човек е пенсионер вече и в България и получава кеш 300 лв. също без добавки на 07 -ми всеки месец ...300 х 8.20 = 2 460 турски лири кеш ...които при българските стандарти са две нощувки в що годе свестен спа хотел в България ... а по турските стандарти попитай всеки българин който е ходил на уйкенд в Одрин или Лозенград колко лева е изхарчил на пазара и за нощувката и бензина навръщане !
    За съжаление страшно сте натровени и адски сте облъчени все от мними "братушки" и фалшиви приятели или покровители...Ние турците знаем че на този свят няма "вечна дружба" както няма и вечна вражда ! Затова ние не мразим...дори когато се бием на бойно поле ...

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Българските турци

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    Не сме и балами за каквито ни мислите ... знаем какво е жизнен стандарт и можем да правим съпоставки и предполагаме или от опит знаем на какви условия издържа нормалният българин отишъл да припечели нещо в Европата...!
  • 25 Пенсионерка

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    В турция жените се пенсионират на 50 годишна въздраст достатъчно е да имат 5 600 дни трудова осигуравка(по малко от 16 години) мъжете от 55 години.
Новини по държави: