Last news in Fakti

7 Април, 2022 11:25 2 207 59

"Руските войници изгарят труповете на убитите цивилни украинци в мобилни крематориуми"

  • украйна-
  • буча-
  • володимир зеленски-
  • мариупол

Президентът Володимир Зеленски каза, че Русия се опитва да скрие доказателства за извършени от армията ѝ военни престъпления в Украйна

"Руските войници изгарят труповете на убитите цивилни украинци в мобилни крематориуми" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската армия променя тактиката си - опитва се да премахне телата на убитите цивилни украинци от улиците и мазетата, за да заличи следите от престъпленията, твърди Зеленски. Кметът на Мариупол говори за "нов Аушвиц".

Експерти от западните правителства предполагат, че скоро ще бъдат разкрити още жестоки престъпления на руските войски. Служител на британското правителство подчерта, че разследванията за военни престъпления ще бъдат едно от наследствата на този конфликт. Конкретната отговорност за престъпленията е на извършителите, но и руското правителство носи огромна вина, каза той. С твърденията си за предполагаемия геноцид на рускоезичното население в Украйна то създаде климат, който в комбинация с военните провали на руската армия води до токсична смес, посочва представителят на британското правителство.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия се опитва да скрие доказателства за извършени от армията ѝ военни престъпления в Украйна. "Разполагаме с информации, според които руските войски са променили тактиката си и вече се опитват да премахнат телата на убитите украинци от улиците и мазетата в обсадените от тях области", каза Зеленски в своето вечерно видеосъобщение. "Това е само опит да прикрият доказателства и нищо повече." А целта е да затрудни международните разследвания. Явно руското ръководство наистина се страхува, "че гневът на целия свят, предизвикан от видяното в Буча и в други градове, може да се повтори". Според Зеленски хиляди украинци са безследно изчезнали - те или са мъртви, или са били откарани в Русия.

Москва няма как да избяга от отговорност за извършените престъпления в Украйна, дори и само заради високия брой убити украинци, каза още Зеленски. С помощта на разследвания, свидетели и сателитни снимки изчезването на украинските граждани ще бъде разяснено, каза украинският президент в своето видеообръщение. Освен това той призова хората в Русия да настояват за край на войната в Украйна. Решаващ аргумент за това трябва да бъде убийството на цивилни граждани в завзетите от руските войски градове като Буча. "Никой от тези хора в Русия, които не настояват за край на войната и изтеглянето на руските войски от Украйна, няма бъдеще", каза Зеленски. Руските граждани по-скоро трябва да се опълчат на репресивния апарат, вместо цял живот да "бъдат сравнявани с нацисти".

САЩ: Украйна може да спечели войната

САЩ са убедени, че Украйна може да спечели войната срещу Русия. "Разбира се, че могат да спечелят", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби. Доказателството за това са ежедневните развития, които всички ние виждаме. Кърби добави, че САЩ ще подкрепят Украйна с още противотанкови ракети. Освен това се водели преговори и за доставки на още дронове. Кърби посочи, че в момента в САЩ нямат сигнали за непосредствено предстояща употреба на химически или биологични оръжия във войната в Украйна. В момента няма наблюдения за това руски войски да внасят подобни оръжия в Украйна, каза още Кърби.

Същевременно Русия упреква Украйна, че планира "провокация" с химически оръжия и че ще обвини за това Москва. Украински специални части били положили мини в склад със 120 тона хлор в източноукраинския град Первомейский, обяви говорител на руското министерство на отбраната. "Този лагер трябва да бъде взривен, за да обвинят Русия, че е предизвикала уж химическа катастрофа, която е причинила смъртта на местните хора." Ставало дума за "потвърдени информации", каза говорителят, без да прилага доказателства за това.

Кметът на Мариупол отправя тежки обвинения

Кметът на обсадения пристанищен град Мариупол Вадим Бойченко отправя тежки обвинения. Той упреква Русия, че се опитва да прикрие военни престъпления. По думите му руските войници изгаряли труповете на убитите цивилни украинци в мобилни крематориуми. Така руснаците искали да прикрият следите, обяви кметът в Телеграм. "Това е нов Аушвиц и нов Майданек", е цитиран да казва Бойченко. Съобщенията от Мариупол от седмици не могат да бъдат верифицирани - една от причините за това е, че и независимите международни медии вече не могат да работят там. Но и преди обвиненията на Бойченко украински служби и медии многократно информираха за това, че руските войски използват мобилни крематориуми. Тогава обаче се казваше, че те се употребяват за изгарянето на телата на собствените загинали в сраженията войници, за да се прикрие реалния брой на убитите руски войници. И за това твърдение до този момент няма потвърждение от независим източник.

Очаква се нова голяма руска офанзива в Източна Украйна

В очакване на нова голяма офанзива на руската армия в източната част на Украйна правителството в Киев призова хората в областите Луганск, Донецк и Харков бързо да напуснат градовете и селата. "Идете на сигурно място, докато все още имате възможност" - с тези думи вицепремиерката Ирина Верещук се обърна към сънародниците си в Източна Украйна. "Трябва да избягате сега, защото по-късно там хората ще бъдат обстрелвани и съществува риск да бъдат убити. Тогава вече няма да можете да се спасите и ние няма да можем да ви помогнем."

Малко по-късно кметът на Харков се опита да успокои хората и каза, че нито той, нито военните в момента смятат, че хората масово трябвало да напуснат втория по големина град в Украйна. Предупреждението се отнасяло по-скоро за Лозовая и Барвенково, намиращи се южно от Харков, близо до Донбас.

Санкции срещу дъщерите на Путин

Американското правителство разшири пакета със санкции срещу Русия и включи в него и големите дъщери на руския президент Владимир Путин, както и най-близките роднини на руския външен министър Сергей Лавров. "Отвратителната жестокост в Буча по трагичен начин показа отблъскващия характер на режима на Путин", каза високопоставен представител на правителството на САЩ, напомняйки за разкритите стотици убийства на цивилни граждани в градчето Буча на 40 км от украинската столица Киев.

Дъщерята на Путин Катерина Владимирвона Тихонова е технически мениджър, която с работата си подкрепя руското правителство и отбранителната индустрия, обяви американското министерство на финансите. Нейната сестра Мария Владимировна Воронзова ръководи държавно финансирани програми - става дума за научни генни изследвания, които биват подпомагани от Кремъл с милиарди и са под личното наблюдение на Путин.

За дъщерите на Путин има малко публични информации. Тихонова е родена през 1986, а Воронзова - през 1985. С наложените от САЩ санкции двете биват напълно изолирани от американската финансова система, а състоянието им в САЩ ще бъде замразено. Същите мерки важат и за съпругата на руския външен министър Лавров Мария и за дъщеря му Екатерина, както и за руския премиер Михаил Мишустин, бившия президент Дмитрий Медведев, както и за членове на съвета за сигурност.

Освен личните санкции срещу членовете на семействата на Путин и Лавров, САЩ наложиха санкции и на банките "Сбербанк" и "Алфа банк". Засегнати от тях са не само транзакциите в долари, а абсолютно всички транзакции, извършвани от тези две банки.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    30 7 Отговор
    Като не сте си вдигнали завод за мухи е така.
  • 2 факт

    62 8 Отговор
    Нямате доказателства.Практиката многократно е доказала че само око да види ръка да пипне е истинското доказателство.

    Коментиран от #15, #34

  • 3 нснс

    53 8 Отговор
    украйският плондер е гледал много екшъни
  • 4 Теле

    19 10 Отговор
    Благори си че е само аушвиц, че да не направят още като твоите преддци
  • 5 СТОТИЦИ ТРУПОВЕ

    45 7 Отговор
    на украински войници лежат непогребани, защото Фашистката хунта в Киев не иска да си ги прибере и погребе.
  • 6 Грульо

    42 7 Отговор
    "Президентът Володимир Зеленски каза, че Русия се опитва да скрие доказателства за извършени от армията ѝ военни престъпления в Украйна"

    А Украйна да не би да оставя убитите военопленници на улиците?
  • 7 Когато има хиляди жертви

    31 8 Отговор
    все някой трябва да се погрижи за труповете. Украйна не иска своите загинали. какво да прави Русия с тях Зеленски не казва
  • 8 Тъй, тъй

    11 33 Отговор
    Ей, да запазите един крематориум и за Путлер и фашистката му шайка!
  • 9 ОПА ЛЯ

    23 6 Отговор
    БЛЯ БЛЯ
  • 10 пожелание

    48 6 Отговор
    На тоз трябваше да му дадат Оскара !!!! Ред сополи ,ред сълзи !!!Скрийте го ,защото на света му писна от него !!
  • 11 Факти

    10 27 Отговор
    Защо се отказахте от ядреното си оръжие бе украинци,сега путинчо щеше само с влажни очички да ви се възмущава.

    Коментиран от #21

  • 12 TFFW

    33 8 Отговор
    Украинските фашисти са спонсорирани от ЕС и САЩ. Пропаганда им е долнопробна!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Факт

    25 7 Отговор
    Да немско производство и подарени на Украйна срещу органи като в косово!
  • 15 Ами

    18 7 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Влез в един такъв крематориум и виж дали работи...

    Коментиран от #25

  • 16 Последния Софиянец

    21 5 Отговор
    Тогава защо има трупове по улиците?

    Коментиран от #55

  • 17 Чупка

    25 7 Отговор
    Лъжливо зелено жуже!
  • 18 Мнение

    13 3 Отговор
    "САЩ: Украйна може да спечели войната". Да, напълно е възможно, ако продължат военните действия с тези 120 хиляди войници, с който започнаха войната. Но ако размислят да вкарат още 100, 200 хиляди от едномилионната си армия силно се съмнявам.
  • 19 А НАЦИСТИТЕ

    26 5 Отговор
    убиват своите съграждани само защото са взели хранителна помощ от руските войници В Буча избиха маса хора и викнаха журналисти да снимат, но както забелязаха много от тях кръвта беше прясна. Това не бяха трупове престояли на улицата 2 седмици
  • 20 Благодарим

    19 4 Отговор
    за дневната доза полюции на еуглената. Вече живота е невъзможен без тях. Те са слънцето и въздуха за всяко живо същество.
  • 21 смех

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Факти":

    Щото немогат да го подържат или си мислич че ядреното гориво е нещо статично.Сега ще гледаш как ядрените сили Франция и ЮК поради бедност ще се откажат от него и изведнъж победената Германия ще се окаже ядрена сила

    Коментиран от #28

  • 22 Хамсал

    20 4 Отговор
    Не ги горят, препичат ги за да ги ядат! Най-крехките ги пращат на Путин!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ами

    18 2 Отговор
    Като не искате да си погребете бандеровците сами, някой все пак трябва да го направи, иначе болести. Просто е опасно да оставяш трупове да се разлагат на улицата.
  • 25 факт

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ами":

    Крематориум и в София има въпроса е какво общо има с украинските недоказани такива.
  • 26 Факти

    6 12 Отговор
    Е и в 2рата световна война като превзеха източна Германия,Прибалтика,Полша, Балтийските страни, Чехия България, Румъния, Сърбия иде.Та нима след 45 години не фалираха нескопосаните картофоядци.Гена си е ген и винаги ще ги преследва.
  • 27 Пич

    24 3 Отговор
    А Зеления нарежда убитите украйнци да бъдат хвърляни по улиците , за да прави пропаганда !!!
  • 28 Гев гев ръъъъъъ

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "смех":

    Ама тука комикси ли си преразказваме.

    Коментиран от #29

  • 29 смех

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гев гев ръъъъъъ":

    Самата реалност

    Коментиран от #35

  • 30 Цитат

    9 4 Отговор
    Според Джамбазки подвижните крематориуми са в действие.Пръв ще бъде изпечен американският генерал Роджър Клуте."В подвижните крематориуми ще се топли вода за битови нужди, както и ще се пекат кюфтета за фронта" съобщи Джамбазки.
  • 31 На лице е

    12 5 Отговор
    Намаляване на фантазията на Зеленски)
    Можеше да каже че ги запичат и си ги хапват с водка😁😁 губи форма дрогара..
  • 32 Още нещо да измислите?

    15 5 Отговор
    Ненормалници, извратеняци.Долни лъжци!!!
  • 33 asd

    16 4 Отговор
    Ами евакуирайте цивилните! Защо не го правитие?
  • 34 Doni Brasko

    7 21 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Всеки путлерист, който смята загиналите за артисти, руските войски за освободители, го призовавам да напусне поробена България и да отиде в свободните държави: Русия Китай , Северна корея, Беларус, Казахстан, Чечения и др. Там ще намери каквото му е нужно.

    Коментиран от #36

  • 35 Ютууу

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "смех":

    От жълтото хапче
  • 36 путлерист

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Doni Brasko":

    С удоволствие

    Коментиран от #50

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Верно ли

    11 3 Отговор
    Е, нали па твоите фашаги си правят клипчета, украински нар.оман!
  • 39 zzz

    11 6 Отговор
    Много мек беше Путин с подхода си. Така и така го обвиняват за всичко, трябваше за два дни да изравни цялата Осрайна и досега всичко щеше да е забравено...

    Коментиран от #52

  • 40 Ти па

    9 2 Отговор
    Се па не спре.Като е така предай се само стеняш.Хващай един автомат и отивай да воюваш.Изкаш нато ама нещо не ти помагат нито ес нито нато.Твойта работа е сърби боли драго ми е.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Верно ли

    12 3 Отговор
    "...С твърденията си за предполагаемия геноцид на рускоезичното население в Украйна..." Тея дали не са нагли? "Предполагаем" значи? Всичките публични изказвания на укро-фашистките политици, начело с Порошенко какво са? Само са си чесали езиците?
  • 43 SCH JVLIVS II

    10 3 Отговор
    Този Зелински е много прост не стига че Русия им помага да почистват трупове тоз извърта нещата. На всеки е ясно че труповете ако не се чистят ще плъзне зараза ,чума ,холера ей не мога да го понасям вече Зелински
  • 44 Сандо

    5 3 Отговор
    Ами да ги натоварят на влака и да ги закарат пред централата на ДВ,дано им влезе малко ум в бетонните глави.
  • 45 Наблюдаваме

    10 3 Отговор
    Факти повтаря лъжите на DW, която повтаря лъжите на Зеленски.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 балшой артист е зелката

    10 2 Отговор
    На тоя глупостите вече не мога да ги струвам .Че нали тия "убитите" имат роднини и така или иначе нищо не може да се скрие. По добре да каже за труповете в Буча . Защо никой не ги познава тия хора . Защо никой не ги потърси и погребе. От къде ги докараха.
  • 49 зелката вече пощръкля

    9 2 Отговор
    Зелю днес не се ли е карал на някой парламент ?
    „Нидерландската партия “Форум за демокрация” отказа да слуша онлайн речта на Владимир Зеленски в нидерландския парламент, защото смята за неуместно украинския президент да се представя като светец, и да се заема неговата страна в конфликта въз основа на емоции.“ пишат чуждестранни медии
  • 50 Doni Brasko

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "путлерист":

    Давай заминавай докато е време ще изпуснеш представленията и повече не се връщай
  • 51 Мисля,

    2 3 Отговор
    че лъже
  • 52 А бе

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "zzz":

    Какво ще се офлянква? Направо целия свят да унищожи! И победоносно да изпълзи от бункера.
  • 53 ЛОПАТАТА

    3 1 Отговор
    Този потомък на кремирани е детайлно запознат с механиката на мобилните крематориуми,Това са просто коли за екарисаж и той трябва да си поръча от тях скоро.Най-качествени са били италианските.
  • 54 Луд не отмалява

    1 2 Отговор
    Готов и за майка си да говори, ако нова налива вода в неистини и клевети. Евреите са достойни хора. Този е грешка на природата
  • 55 СиУмник

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    ...е как да има война без трупове??? Много големи умници се извъдихте! Ако Русия може да победи без трупове-ок, но ако има трупове- това вее не е ок за глезльовците , които не са служили и ако им дадеш автомат, ще получат инфаркт от страх след звука от първия изстрел. Като не сте компетентни, поне не пишете глупави коментари с въпроси изакани току що или преписани от фейса!
  • 56 ivan

    2 0 Отговор
    kakъв е този клоун и докога 6те се разправяме с него,не6тастник,деноно6тно е на кокаин,най пресния слу4ай е в Бу4а и фал6ивите репортажи с трупове които се мърдат,толкова са жалки ве4е,4е няма накъде
  • 57 Стига бре

    1 0 Отговор
    Тоз на какво е? Всеки ден бисери!Обиколи онлай света да ръси безумици! Само му вижте физиономията на лилипута!
  • 58 Погром

    2 0 Отговор
    Еленски мисли че паметта на украйнците е къса.
    Данни: още от 2014 г полевите супер болници на украйнската армия има ха мобилни крематориуми за прикриване следите от търговия с органи, не само от противниците но и от свойте украински, ранени или убити войници!
    Това кара осем години. За това и над 30000 хиляди войници дезертираха от украйнската армия!
    Показват мърляво Z и искат да повярва някой, че е руски? На танковете няма замърляно Z или V!
  • 59 Ало артистчео

    1 0 Отговор
    Ходи си играй пак филмите. Зеленорски стига си се правил на политик. То за съжаление Великите господари такива политици сложиха по света, че нашия министър на културата направо си е бижу. Смях!
Новини по държави: