Last news in Fakti

12 Април, 2022 13:03 2 165 18

Протестите в Перу отразяват широкото въздействие на войната в Украйна

  • перу-
  • протести-
  • война-
  • украйна-
  • горива-
  • цени-
  • криза-
  • кастило

Те се превърнаха в големи антиправителствени демонстрации с шествия и блокади на пътища

Протестите в Перу отразяват широкото въздействие на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Продължаваща вълна от насилствени протести в Перу показва как руската инвазия в Украйна засяга пазарите по света, предизвиквайки вълнения и задълбочавайки политическите разделения, предаде Си Ен Ен.

Първоначално нарастващите цени на горивото предизвикаха протести, които започнаха миналата седмица, но бързо се засилиха в големи антиправителствени демонстрации с шествия и блокади на пътища.
Според перуанските власти, най-малко шестима души загубили живота си по време на протестите, въпреки борбата на властите за овладяване на ситуацията.

Най-малко девет главни пътища в страната останаха блокирани от протестиращи.

Късно в понеделник президентът, Педро Кастило, обяви извънредно положение и постави в столицата на страната полицейски час, но оттегли заповедта във вторник следобед, тъй като стотици протестиращи, пренебрегнали мярката, излязоха по улиците на Лима, за да поискат неговата оставка.

Защо Перу?

Политическите вълнения не са нещо ново в Перу. През последните пет години страната имаше петима президенти, включително един, който беше подложен на импийчмънт и отстранен от поста. А самият Кастило вече се изправи - и оцеля - с две гласувания за импийчмънт, откакто встъпи в длъжност през юли.
Перу е плодородна почва за протести през последните години, но сегашната криза бе предизвикана като пряка последица от войната в Украйна.

Дългите последици от войната на Путин

Руското нахлуване в Украйна - и последващото решение на световните лидери да изолират Русия от световните петролни пазари - доведе до покачване на цената на петрола.
А за Перу въздействието е особено тежко.
В сравнение с други страни в региона, като Аржентина или Венецуела, Перу внася по-голямата част от своя петрол. Това я направи по-изложена на скорошния скок, който удари икономиката точно когато се възстановяваше от въздействието на пандемията от Covid-19.
В резултат на това инфлацията в Перу през март беше най-високата от 26 години, според Статистическия институт на страната. Най-изложеният сегмент са храните и горивата, като цените са се повишили с 9,54% от миналата година, съобщи перуанската централна банка.
Тъй като цените се покачваха толкова бързо, не отне много време, преди протестите да започнат да се разпространяват в цялата страна. А на 28 март група транспортни работници и синдикат на шофьорите на камиони призоваха за обща стачка, за да поискат по-евтино гориво.
През последните няколко дни други организации и групи се присъединиха към протестите, като някои региони затвориха училища и прибягнаха до онлайн обучение.
Преди да стане президент, Кастило беше синдикален лидер и учител в малко училище в селския район Кахамарка, настоявайки за по-добри заплати и условия на труд.
Сега основният му избирателен район, градската работническа класа в предградията на Лима и селските фермери в цялата страна, са особено силно засегнати от инфлационната спирала, защото плащат по-високи цени за храната и транспорта си.
Това още повече подкопава политическата му подкрепа.

Какво следва?

Трудно е да се предвиди как ще се развие ситуацията.

Дори преди да издаде заповедта за полицейски час, Кастило вече беше направил някои отстъпки, като намали данъците върху горивата и увеличи минималната заплата до 1025 сола - приблизително 280 долара - в неделя. Но това също не успя да успокои ситуацията.
След като заповедта му за полицейски час призова обратен ефект, президентът изглежда се изчерпва, като се има предвид, че Перу няма капацитет да контролира международните цени на петрола.

Тъй като конфликтът в Украйна продължава да бушува, сегашният инфлационен климат се прогнозира да продължи.
Всяка по-нататъшна субсидия за по-ниски цени на горивата ще увеличи дълговете на Перу и ще навреди още повече на финансите.
Положението на Перу обаче далеч не е уникално и Кастило не е сам.
Други лидери са изправени пред същия труден избор как да се справят с нарастващата инфлация, докато се опитват да подредят финансите си след хаоса, причинен от Covid-19.
Тъй като кризата се задълбочава, Перу може да търси отговори от други страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    59 8 Отговор
    НЕ войната , а санкциите, които налагат световните "лидери" съсипвар икономиките!
  • 2 1944

    7 45 Отговор
    в бедно перу минимална заплата 280 долара , в богата рООсия 175 долара. айде русоробите да обесняват.

    Коментиран от #13

  • 3 Komapak

    17 8 Отговор
    Ще се сдушат с Венецуела и проблема е решен. И какво толкова скачат като повече от 30% от кокаина в световен мащаб е произведен в Перу?!

    Коментиран от #10, #14

  • 4 Годфри

    22 3 Отговор
    Покрай войната в Украйна много държави закъсаха.
    Но за други беше шестица от тотото - образно казано.
    Като например Венецуела, на която САЩ скоропостижно свалиха санкциите, и сега предполагам изнася петрол в големи количества.
    Много вероятно е в скоро време да бъде предоговорена и ядрената сделка с Иран, което също би го облекчило от гледна точка на санкциите и износа на петрол.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 другарят

    42 3 Отговор
    Това ни чака и в Европа! Малоумните управленци, не разбират че ще бъдат пометени! Това се само малка чест от последиците от санкциите! Всичко тепърва предстои!
  • 7 Дрън дрън та пляс

    2 24 Отговор
    Перу си е проруска комунистическа диктатура!
  • 8 Теодор Рузвелт

    2 19 Отговор
    Да влезнат в съюз с Запада и ще имат всичко
  • 9 Иванушка  🇷🇺

    14 2 Отговор
    Тия кафевите като ги гледам на снимката са баш Украинци. Кога стигнаха и в Перу ? ))
  • 10 1944

    0 9 Отговор

    До коментар #3 от "Komapak":

    затвориха канала през рООсийската амбасада в аржентина.
  • 11 Калоян

    19 0 Отговор
    Само от възпитание се въздържам да напиша какво мисля за "автора". "Световните лидери"? Кои са тези чак пък световни? Визираните лица представляват около 25% от световното население и още по-малък % от мислещата част в света. Да споменавам ли Китай, който сам по себе си е достатъчен за опровержение на глупостите под които се е подписала въпросната симона. Безсмислено е опровергавам подобни писания, историята ще има грижата.
  • 12 бидоня да плаща

    20 0 Отговор
    В Перу ифлацията 9 % а при нас спрямо миналата година - над 30% . Ама сме в Клуба на богатите - ЕС ??!!
  • 13 шокинг

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "1944":

    А в богата България по малко от на Перу след удръжките !
  • 14 нещо друго

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Komapak":

    Информацията ти е от преди 10 години .

    Коментиран от #15

  • 15 Komapak

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "нещо друго":

    Защо бе? Да не би боливия да ги е изместила от второто място?
  • 16 натовците разпалват война

    8 0 Отговор
    Нато няма ли да се изтегли в старите си граници. Докато нато се разширява на изток все ще е така. Нато и и Байдън не могат да диктуват на света.
  • 17 Култура миянко

    9 0 Отговор
    Все едно,че за България пише ,с разликата,че ние си кротуваме.
  • 18 Той

    0 0 Отговор
    Значи 10,5% инфлация и хората излязоха на улиците! А тука всичко е наред нали!