Last news in Fakti

14 Април, 2022 15:23 3 067 23

Китай: Отхвърляме всякакъв натиск или принуда по отношение на Русия

  • китай-
  • натиск-
  • принуда-
  • отношения-
  • русия-
  • деескалация-
  • конфликт

Говорителят на външното министерство, Джао Лиджиан, защити позицията на Китай по отношение на войната, заявявайки, че той е положил значителни усилия за деескалация на ситуацията

Китай: Отхвърляме всякакъв натиск или принуда по отношение на Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Китай заяви днес, че ще отхвърли "всякакъв натиск или принуда" по въпроса за отношенията си с Русия, съобщава Асошиейтед прес. Това идва в отговор на призива от министъра на финансите на САЩ, Джанет Йелън, към Пекин да използва "специалните си отношения с Русия", за да убеди Москва да сложи край на войната в Украйна.

Говорителят на външното министерство, Джао Лиджиан, защити позицията на Китай по отношение на войната, заявявайки, че той "е положил значителни усилия за деескалация на ситуацията, успокояване на кризата и възстановяване на мира".

"Китай играе конструктивна роля по въпроса с Украйна", добави той.

Китай отказа да осъди нахлуването в Украйна от стратегическия си партньор Русия или дори да нарече конфликта война в знак на уважение към Москва, която използва термина "специална военна операция".

"Ние се противопоставяме на необосновани обвинения и подозрения срещу Китай, нито ще приемем натиск или принуда", каза Джао. "Времето ще покаже, че твърденията на Китай са от правилната страна на историята.

Китай също засили руската пропаганда за войната, включително неподкрепени твърдения, че САЩ и Украйна разработват биологични оръжия.

Китай категорично се противопостави на икономическите санкции срещу Русия и се въздържа или застана на страната на Москва в гласуванията в ООН след началото на войната на 24 февруари, само седмици след като руският лидер Владимир Путин се срещна с китайския Си Дзинпин в Пекин.

Пекин не може да очаква глобалната общност да уважава своите призиви към принципите на суверенитет и териториална цялост в бъдеще, ако тя самата не зачита тези принципи сега.

Без да споменава агресията на Русия, Джао повтори позицията на Китай, че той "поддържа, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат уважавани и защитени" и че "суверенитетът и сигурността на Украйна трябва да бъдат запазени, а законните опасения за сигурността на Русия също трябва да бъдат уважаван.", цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 1 Отговор
    Всички вече знаят ‼️ И никой не иска да бъде клатен , като ген. "Клатен" ‼️
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алко Балко

    56 2 Отговор
    Джао,каза на Щатите Чао!
  • 5 АнтиГост

    12 59 Отговор
    Китай подкрепя руснаците само на думи. В действителност им
    би дузпата.

    Коментиран от #9, #13, #18

  • 6 българин

    7 49 Отговор
    Русия вече е провинция на Китай!
  • 7 Чайнизстан

    7 35 Отговор
    Не случайно дракон им е символ. Абсолютни змии.
  • 8 вашето мнение

    58 3 Отговор
    Русия, Китай, Индия, към тях добавям Бразилия, билзкия изток и южна Америка, за който може да смята ще види, че в т.нар. "цивилизован свят" съставен от шащ и ес остават една шепа женжъри, консуматорска паплач, която е против Русия.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Ама колко си

    57 3 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиГост":

    умен само!
    Само че китайците им го казаха в орав текст: Искате да ви помогнем срвщу Русия за да ви в по- лесно срещу нас ли?

    Коментиран от #10

  • 10 АнтиГост

    3 23 Отговор

    До коментар #9 от "Ама колко си":

    Думи, думи, празни думи.
  • 11 ГруZ 200

    3 37 Отговор

    До коментар #8 от "вашето мнение":

    консуматорска паплач е в русия и главно консумира водка и самогон.
  • 12 Иван

    1 19 Отговор

    До коментар #8 от "вашето мнение":

    Така като си тръгнал до ави и балкните и централна Европа, абе тури цяла Европа направо и Австралия и цела Азия. Като ше сипваш сипвай тъй с големия черпак.

    Коментиран от #15

  • 13 Komapak

    12 7 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиГост":

    А в действителност не взима нито едната нито другата позиция и само изчаква да свърши този цирк за да стартира нов. Лично мнение. Според зависи как ще завърши войната Китай има две цели. Тайван и Сибир... Естествено могат хитричко да изтъргуват и двете, но като видяха, че за русНАЦИте наказанието е само финансово май им дойде апетита.
  • 14 Хахаха

    35 4 Отговор
    Щатите вече никой не ги брои за живи, освен джендърите от ЕС разбира се:)

    Коментиран от #19

  • 15 вашето мнение

    32 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Балканите ваньо сме превърнати в колония на шащ, австралия са същите боклуци, като тях.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иванушка  🇷🇺

    5 20 Отговор
    Евала на Китай, но Русия.....Русия
    БРУТАЛНО СЕ ИЗЛОЖИ 👎👎👎
  • 18 Теле

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиГост":

    Леке
  • 19 Теле

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    И уууумниа антигост
  • 20 Никой

    9 2 Отговор
    Ето затова твърдя че по умен народ от китайците няма..
    Респект за тази държава
  • 21 Чичо Сорос

    17 0 Отговор
    "неподкрепени твърдения, че САЩ и Украйна разработват биологични оръжия" Е, как неподкрепени?!? Самата Нюланд каза пред американския сенат за лабораториите, а самите американски медии още преди време бяха намерили топлата връзка между военните биопроекти в Украйна и чичо Сорос и Байдън - младши. Военно финансиране за лаборатории на самата граница с основния ти враг, години наред.
  • 22 888

    1 9 Отговор
    На китайците никой няма да им пречи да си вземат сибир, ако тоя франкенщай руска федерация вземе че се капичне по някое време. Така че е все едно какво казват, важно е какво правят. Предупрежденоето от Щатско е, да не се заиграват и да не дават пари на руснаците иначе - санкции и за Китай.
  • 23 Теодор Рузвелт

    1 4 Отговор
    Щом отхвъляте натиска и принудата защо влезнахте в СТО организацията нали е Западна, създайте си своя
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания