Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Април, 2022 20:00 3 894 81

Руската флота остана без своята гордост - "Москва"

  • москва-
  • кораб-
  • крайцер-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • потопен-
  • флот-
  • черно море

На борда му са гостували държавни глави. Потъването му е един от най-сериозните удари за Русия от началото на войната.

Руската флота остана без своята гордост - "Москва" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Още по време на Студената война "Москва" - тогава все още с първоначалното си име "Слава" - е флагманът на руския черноморски флот, припомня "Ди Велт". Корабът, който е с дължина 186 метра и има екипаж от 476 моряци и 62 офицери, е гордостта на съветските военно-морски сили. Спуснат е на вода през юли 1979-а година в корабостроителницата "Николаев" в тогавашна съветска Украйна. Смята се, че е въведен в експлоатация в края на 1982-а година.

Освен ракети "земя-земя" и "земя-въздух", артилерийски оръдия и торпеда, "Слава" е пренасял и ядрени бойни глави. След затоплянето на отношенията между Русия и Запада по времето на Горбачов, през 1989-а година американски учени получават възможността да се качат на борда му. Заедно със съветските си колеги те изследват радиацията на ядрена бойна глава на крилата ракета. Между 1990-а и 1999-а корабът е "в почивка" и не се използва. Докато Съветският съюз се разпада, възниква независимата украинска държава, а руската икономика изпада в тежка криза, по кораба се извършват ремонтни работи. В крайна сметка той отново е пуснат на вода под името "Москва".

Още новини от Украйна

Място за президентски срещи

Именно на "Слава" е била планирана среща между Михаил Горбачов и Джордж Буш край Малта седмици след падането на Берлинската стена. Заради силния вятър обаче се налага двамата да разговарят на крайцера "Максим Горки", закотвен на пристанището. Доста по-късно - през 2003-а година - "Москва" се намира край бреговете на Сардиния и на борда му се срещат Владимир Путин и Силвио Берлускони. Тогава Путин изтъква, че мястото, на което корабът е закотвен, показва нарастващото доверие между Русия и страните от НАТО.

След началото на войната в Украйна на 24-и февруари "Москва", който може да носи 16 ракети с голям обсег, взе участие в офанзивата срещу Змийския остров. Твърди се, че именно тогава украински войник отправя по радиостанция придобилия широка известност нецензурен призив към кораба. През 2008-а година "Москва" е взел участие във войната в Грузия - по данни на правителството в Тбилиси. От 2015-а до 2016-а година крайцерът оказва подкрепа на руските военни в Сирия. Екипажът е удостоен с Георгиевски кръст за положените усилия.

Потъването на "Москва"

Според официалната руска версия за потъването на "Москва", на борда на кораба е възникнал пожар и са се взривили боеприпаси, което е повредило корпуса. Но само часове преди потъването военното министерство в Москва бе обявило, че пламъците са били овладени. Членовете на екипажа били прехвърлени на други кораби, а самият той бил влачен към пристанище, но загубил "равновесие" и потънал в морето, твърди още Москва.

Говорителят на украинската армия в Одеса Сергей Братчук заяви, че "Москва" е бил поразен от украински ракети "Нептун". Вашингтон от своя страна твърди, че потъването на кораба ще промени оперативните възможности на руския флот в Черно море. В руския черноморски флот служат около 25 000 души, информира "Тагесшау". Официално той не разполага с ядрени оръжия, но има възможности да изстрелва ракети с ядрен заряд. Извън крайцера "Москва" флотът разполага със седем десантни кораба, шест подводници, пет корвети, три фрегати, шест патрулни кораба, ракетни катери и миночистачи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фрегата Дръзки

    19 5 Отговор
    61ОТГОВОР
    През нощта на 8 ноември 1912 г. „Хамидие“ е атакуван от 4 български торпедоносци, ръководени от капитан Д. Добрев и е обстрелван с торпеда от тях, като торпедото на единия – „Дръзки“ (с командир капитан Г. Купов) – е изстреляно от едва 60 метра и улучва носа на османския крайцер, отваряйки пробойна от 10 m². Морската битка е сериозна. С потънала носова част и човешки загуби от 8 убити и над 30 ранени корабът е извлечен от придружаващ го турски разрушител с кърмата напред към Цариград, където е ремонтиран. Удържането му на вода е по чудо и се дължи не толкова на водонепроницаемите прегради, колкото на абсолютно тихото море.
  • 2 Грульо

    35 25 Отговор
    Нека да бъдем обективни и кажем корабите на Украйна де са?

    Коментиран от #10, #67

  • 3 Aлфа Bълкът

    36 34 Отговор
    И 400 русначета потънали с руския кошник!

    Коментиран от #66

  • 4 АнтиГост

    33 5 Отговор
    След смяната на генерали, сега ще има смяна на адмирали.

    Коментиран от #6, #9

  • 5 ПУТИН КАЗАЛ

    23 22 Отговор
    НА ГЕНЕРАЛИТЕ, ЧЕ НЕ СМЕЕ ДА УДАРИ КИЕВ С РАКЕТА С ЯДРЕН ЗАРЯД, ЗАЩОТО ТЕ ЩЕЛИ ДА УДАРЯТ МОСКВА...ТАКА Е...ЩЕ ИЗМЕСТИШ СТОЛИЦАТА НА СРЕДАТА НА ДЪРЖАВАТА...СЕГА ЩЕ УДАРЯТ МОСКВА И САНГ ПЕТЕРБУРГ И МАЧА СВЪРШИ....

    Коментиран от #7, #19, #42

  • 6 Aлфа Bълкът

    38 24 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиГост":

    Трябва да има смяна на президента в Кремъл и ще потръгне работата не само за Русия, но и за Света!

    Коментиран от #17, #46, #51

  • 7 Ти сигурно

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "ПУТИН КАЗАЛ":

    си един от генералите
  • 8 Fenasi Kerim

    37 2 Отговор
    Не знам кой лъже и кой казва истината но турските медии съобщават че турски кораб е спасил 54 руски военни от крайцера Москва. Въпросът е къде са останалите 446? Нали крайцера беше евакуиран и нямаше никой там.

    Коментиран от #21, #68

  • 9 Разкрит

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиГост":

    Джок Стамат от кв.Умата, Лом.

    Коментиран от #58

  • 10 Иван

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Дойче ги крие в складове и не ги показва. Аман от таЗи пропаганда.

    Коментиран от #73

  • 11 Някой

    19 14 Отговор
    Жалко за загиналите, обаче за кораба цял ден ни облъчват, но за пленените укри - нищо. В тази връзка да попитам освен клавиатурни журналисти някой и друг военен кореспондент има ли тази държава!

    Коментиран от #62

  • 12 Теодор Рузвелт

    19 13 Отговор
    Най голямата гордост на Русия е агента от КГБ, Кремълския престъпник Путин който ментора му Елцин назначи на пост император на цялата окупирана Руска федерация и нейната безаналогова пета руска колона в България

    Коментиран от #52

  • 13 Руснаков

    12 5 Отговор
    ...Гордост...един единствен и то от преди 40 год...скраб....
  • 14 Путин и Руснаците

    21 12 Отговор
    Показват православното християнство като кръвожадно и престъпно. Трябва да бъдат унищожени от нас, останалите православни, за да изчистим името и вярата си от боклука.

    Коментиран от #25, #54

  • 15 СОРОС.НЯТА СТЕ СБОГОМ

    13 14 Отговор
    ДНИТЕ СА ВИ ПРЕБРОЕНИ ТИК - ТАК- ТИК - ТАК

    Коментиран от #20

  • 16 И какво от това

    17 14 Отговор
    Ще си построи нов, по-хубав. Къв е проблема, в Одеса например, може и във Варна?

    Коментиран от #23

  • 17 Теодор Рузвелт

    9 13 Отговор

    До коментар #6 от "Aлфа Bълкът":

    Не смяна на президента а разпродажба на фалирала Русия на Америка, след Аляска , Русия и Китай трябва да ги разпродадат на САЩ за 1 млн долара, всеки руснак и китайец ще получи пари от великолепната сделка
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Aлфа Bълкът

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "ПУТИН КАЗАЛ":

    Те и да изместят столицата, то 110 000 000 руснака живеят в европейската част на Русия!

    Коментиран от #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иван

    14 8 Отговор

    До коментар #8 от "Fenasi Kerim":

    Бяха 300, сега станаха 500. Утре ще са 2000. Да не е бил някой Круизен кораб. Стига глупости вече.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ние пък можем та направим така, че майка

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "И какво от това":

    ти да роди няколко различни по-добри твои варианти.

    Коментиран от #45

  • 24 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    22 11 Отговор
    Скоро и оригиналната Москва, начело с джуджето чебурашка
  • 25 Що пък

    10 8 Отговор

    До коментар #14 от "Путин и Руснаците":

    2014 г. крайнските униати-сектанти горяха Православни Църкви, биеха православни свещенослужители и вярващи.
    Униатите почнаха първи. Дори сега Русия ги щади, пуска пленени, лекува ги. Гледам униатите стрелят без да питат.

    Коментиран от #37

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тиква Стайл

    15 8 Отговор
    Хайде да е хаирлия и да повлече крак. Днес крайцера, утре режима. Амин.
  • 28 Левски

    8 16 Отговор
    Айде сега соросоидите всеки ден ще дъвчат потъналия руски кораб! Русия има внушителен брой кораби подводници така че колкото и да го дъвчете няма да промени хода на войната! Но инфлацията която се задава на хоризонта ще бъде опустошителна за Европа и западните соросоиди Също така потъването на долара е много по-голяма трагедия за империята на злото САЩ и техните подлоги които се контролират чрез тази куха хартия

    Коментиран от #31, #57

  • 29 Гост от Силистра

    13 12 Отговор
    Укрите -Нацисти ...Зеленски, азов, айдар, десен сектор, полша, , прибалтийци ... И най-вече укра ...молете се Руските мъже да не тръгнат да стават доброволци ( вече е факт!)...жална ви майка на всички нагли фашисти!...окраена просто ще бъде заличена ...не че сега не е ..но и малкото останало ще бъде ...равная земля!
  • 30 Aлфа Bълкът

    13 6 Отговор

    До коментар #19 от "Aлфа Bълкът":

    А минусчета слагате, ама е факт, че 110млн руснака живеят в европейската част на Русия! Ядрена война, ама ще останат само дръпнатите очи в Русия!

    Коментиран от #60, #70

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 TROY

    2 2 Отговор
    Надводните кораби са като риба във варел.
  • 33 Извънреден коментар

    2 4 Отговор
    Aз съм загадка !
    Ако желаете запознайте се с мен и ме опознайте !
    Аз съм турбо свестен човек, но не личи !
    За да си проличи запознайте се с мен !
    Аз съм мъж за жена !
  • 34 Западна Крайна

    8 10 Отговор
    Гледам доста оръжейни складове и нефтени заводчета изгърмяха на Коломойски в Западна Крайна, вчера. Още малко си играйте с търпението на Русия, и вече ще има истински бежанци от Киев.
  • 35 Левски

    10 9 Отговор
    Русия ще се освободи от оковите на американския тоталитаризъм начело с доларът каквото и да и струва това!

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Щото това са били престъпна групичка

    16 3 Отговор

    До коментар #25 от "Що пък":

    от скинъри, а това е национална армия избиваща по официална заповед на президента и главнокомандващ, мирни граждани и разрушаващ цели градове. Целенасочено избиване на целокупно население(народ, без значение пол, възраст, убеждения и т.н. Безсмислено унищожение на една държава и народ, от друга. След Хитлер, това е първият случай на такива действия.

    Коментиран от #61

  • 38 Първо си го

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "тик так,":

    Извади от устата !
  • 39 За Русия, за русия,

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Левски":

    много добре знаеш. Това са техни официални данни, за процент от населението. Не америка, не дори и бразилия или тайланд. Те са номер едно във всяка от тези дисциплини.
  • 40 Това ще и струва точно.......

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Левски":

    всичко. По точно, съществуването и.
  • 41 Няма

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "КЕФФФ МАЙЦИ":

    Да се радват като вас , когато го поемате , я ! Шорш-жендрите !
  • 42 Ъъъъ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПУТИН КАЗАЛ":

    ...хи хи хи хи хи ....смелен си ...брааат..мн мешен...кат пк в нови гаште ...хи хи
  • 43 big

    8 8 Отговор
    Гордост? Едва ли! Той е около 40 годишен кораб, който не е минал през сериозно осъвременяване и едва ли щеше да изкара още няколко години служба преди да го свалят от служба. Същия кораб не е оборудван с ПРО и ПВО системи. Тази серия кораби имат сериозни проблеми с пожаробезопасността и след такъв инцидент Маршал Шапошников, ако не греша, беше изцяло реновиран и въоръжен със съвременни системи, за изключително много пари и явно тяхното МО е нямало никакво желание да прави това с Москва и Варяг. Тяхната концепция се промени и строят друг тип кораби съобразени със съвременните военни изисквания!

    Коментиран от #80

  • 44 от друг ъгъл

    8 7 Отговор
    Тоя кораб е над 40 годишен, така че спрете да драматизирате и да го изкарвате все едно е потънала цялата флота на Русия! Докато джендърията подскача от радост руснаците вече сглобяват нов!
  • 45 Можете вие, дръжки можете

    5 5 Отговор

    До коментар #23 от "Ние пък можем та направим така, че майка":

    Освен да се гаврите, с деца, жени и старци, за чеп зеле не ставате.Нали ви гледаме с вдигнати ръце, и все шофьори и готвачи,тръгнали на кулинарно съзтезание.. Ще направите вие, гледайте си Арестович награбил някакво момченце и не бръмчете като комари. Предавайте се, докато можете-поне да сте живи, че вече и началниците ви почнаха да ги ловят. Остана Одеса, и море Йок. Изгубихте Крим, ДНР, ЛНР, Азов, Черно Море-вие нормални ли сте. На гол корем чифте пищоФи. Само циврите онлайн и просите. Ми яжте си попарата, никой с нищо не ви е длъжен.

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Име

    9 5 Отговор
    Днес гледах клип как украинците с украйнски знамена псувват и гонят украйските танкове да излязат извън градовете и там да се бият, а не вътре между блоковете ! ЗАЩО ТОЗИ КЛИП БЕ СЕ ПОКАЗВА ПО НАШИТЕ ТЕЛЕВИЗИИИ?????
  • 48 А50

    5 2 Отговор
    Голяма грешка на руснаците и успешно изпълнена задача от укрите. Според мен бъдещите войни не са за големите корита, изискват много състав, трудна подръжка и логистика, те ще бъдат изместени от подводници и дронове такива за по-далечни плавания . За локални воини по-преспективни ще са малките и средни кораби въоръжени с ракети и ПВО.За Черно море такъв кораб, като "Москва" е безмислен, минало му е времето, а и незнам да е изпълнявал някакви удари досега в този конфликт. Калибри изтрелваха и от някакви катери даже .
  • 49 Абе ако съм пред тебе

    1 5 Отговор

    До коментар #45 от "Можете вие, дръжки можете":

    няма да говориш така. Въобще няма да говориш даже. С пълна уста трудно се говори. И ще се молиш да не ти разваля физиономията след като свърша в гърловината ти.

    Коментиран от #63

  • 50 Иванушка 🇷🇺

    6 1 Отговор
    "Москва е около 40 годишен кораб, който не е минал през сериозно осъвременяване и едва ли щеше да изкара още няколко години служба преди да го свалят от служба. Същия кораб не е оборудван с ПРО и ПВО системи..." - това чудено демонстрира Разложението в Руската държава и армия. Милиарди долари за скъпи и прескъпи яхти и генералски вили има, а за армията и флота Крив. Това е РЕАЛНАТА картинка.
  • 51 Ханко

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Aлфа Bълкът":

    Гледай императора да не смени главите на света.
  • 52 Ейбрахам Линкълн

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Теодор Рузвелт":

    Няма такава държава / краварника / . Това е сбирщина от конекрадци .........
  • 53 Вечна Слава на Америка!

    11 9 Отговор
    Ако някой си мисли че и през 2 СВ война руснаците са били някаква голяма и непобедима военна сила се много лъже и заблуждава...!!!
    Добре че бяха американците ,които се намесиха и започнаха да подкрепят СССР и Сталин през ноември 1941г с доставките на много по модерното американско въоръжение и с военни съветници и инструктори и с военна логистика, за да се спре победоносното настъпление на германците които бяха стигнали на 20км от Москва, и през 1942г благодарение на американците, да се преобърне хода на войната за да могат руснаците по късно да създадат митовете и лъжите за "непобедимата" руска червена армия, които и до днес да дрънчат и битуват в главите на българските русофили и путинопоклоници..!!!

    Коментиран от #65

  • 54 пущиняк

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Путин и Руснаците":

    Ами отивай да ги унищожаваш бе умник . Чий го държиш още тука ?
  • 55 Луд

    3 3 Отговор
    Нали е бъкано с американски сателити в момента....дайте видео.
  • 56 Факт

    5 8 Отговор
    ЕДИН ОТ ЕВАКУИРАНИТЕ МОРЯЦИ ОТ „ЦАРЕВНА“: СЛАВА РОССИИ! ПРИВЕТ НА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ ОТ ДОНЕЦК – ДНР!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ОТ ХУМАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Разкрит":

    Ние бракята имаме такъв ама от саседната маала Стадийона и и са казва Жой
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Вангелия

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "Aлфа Bълкът":

    Скоро Руснаците ще населят и останалата част на Европа.

    Коментиран от #64, #72

  • 61 тарикат

    5 5 Отговор

    До коментар #37 от "Щото това са били престъпна групичка":

    А какво правиха украинците осем години ? Цветя ли садиха ? От какво умряха 15 хил човека от Донбас ?! От ядене на луканка ли .

    Коментиран от #78

  • 62 АУУУУУ

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    МАЦКВА НАПРАВИ......... БЪЛБУК, БЪЛБУК, БЪЛБУК..... 💀💀💀😂😂😂😂😂😂
  • 63 гульо

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Абе ако съм пред тебе":

    Вярваш ли във второто пришествие.
  • 64 ха ха хааа

    5 3 Отговор

    До коментар #60 от "Вангелия":

    Те не могат да си населят Рашата, ше населят Европата ...
  • 65 празни приказки

    5 6 Отговор

    До коментар #53 от "Вечна Слава на Америка!":

    До началото на ВСВ краварите са умирали от глад / голямата депресия /. Били са някаква мижава регионална сила . И тая война им дойде добре . От тогава не са спирали.
  • 66 Минчо

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    Новината кват ще да е коментарите по интересни следят се новини верни неверни коментира се до край с това лягаме с това ставаме зеления лае ръкомаха иска пари иска ТВА онова нее виждал жена си и това важно нее читав човек маи тоо ще следим коментарите и ще разберем 8373
  • 67 Дето са и нашите

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Няма такива имат 2 ра употреба кремаклиики от дядо ти Джо дето и пра внуците Украйнци ще плащат отвсякъде са минус язък за бедните хорица дет останаха там щот знаем кой е напуснал хората с Марков и дрехи и с оправени зъбихахаха
  • 68 Всички лъжат пример

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Fenasi Kerim":

    От господаря АМЕРИКАНЕЦ той върти суче и все е отгоре ама ще дойде и неговия ред ще падне в най миризливите лай.... а дано съм жив да гледам де колко животи расипа и продължава
  • 69 Дика

    5 0 Отговор
    Тия пияници яко са се наковали и са направили пожар на кораба...
  • 70 някой

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Aлфа Bълкът":

    тебе какво те интересува ??? то няма да остане нищо !
  • 71 Слава на саш и нато

    5 1 Отговор
    Нема са плашите русоробите ше извадят пари и ше поръчат нов кораб😂😂😂😂даже ше полагат безплатен труд в името на кумира си жуже
  • 72 Винокурова

    0 3 Отговор

    До коментар #60 от "Вангелия":

    По-скоро България е на път да стане Република Македония. Това си постлаха от 10.11.1989. Накъде сега ?!
  • 73 Айде бе...

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Пропаганда пропаганда, но "Москва уже нету"!
  • 74 Нешка Робева

    2 0 Отговор
    Още Ванга е казала: Москва ке потъне...
  • 75 Курт

    2 0 Отговор
    Най новата високоточна ракета на Русня се казва
    “ фас самокрут” и потопява крайцери и все що види, скоро и Русня ще потопи в самагон и сълзи

    Коментиран от #79

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Руски алкаш

    2 0 Отговор
    Пут-ин на куково лето ще купи много Мистрали и отново ще сме морска сила, Русня тигърът на седемте морета, ура
  • 78 Донбас е Украйна

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "тарикат":

    И аз бих избиваш мои сънародници, които се отказват от родината ми и искат да я разпокъсат защото се мислят примерно за.....турци и са турскоговорящи. Случайно ДРУГАРЮ, тук имаме подобен горещ проблем. Ама не схващаш връзката, нали. Не схващаш, че има много силни интереси в този аспект, чакащи само да видят, че на Путин и руснаците им се разминават безчинствата и ще има копи пейст на действията в много горещи точки. България е една от тях.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания