Last news in Fakti

17 Април, 2022 12:40 1 024 11

САЩ задържали 210 000 мигранти на границата с Мексико миналия месец

  • сащ-
  • вълна-
  • мигрантска-
  • мексико-
  • мигранти

Американските власти се подготвят за мигрантска вълна, която през следващите седмици може да достигне до 18 000 души на ден

САЩ задържали 210 000 мигранти на границата с Мексико миналия месец - 1
Снимка: БГНЕС

Миналия месец американските гранични служби са задържали 210 000 мигранти, които са се опитали да преминат през границата с Мексико, предаде Ройтерс. Това е най-големият брой мигранти, задържани в рамките на един месец за последните две десетилетия и е сигнал за предизвикателствата, пред които ще се изправи американският президент Джо Байдън през следващите месеци, отбелязва агенцията.

Задържаните миналия месец мигранти са с 24 процента повече спрямо март миналата година, когато те са били 169 000. Тогава започна засилването на мигрантския наплив и хиляди деца без придружител останаха блокирани в продължение на дни в претъпкани станции на граничните патрули, докато чакат настаняването си в претоварени държавни приюти.

Демократът Байдън, който встъпи в длъжност през януари миналата година, обеща да преразгледа много от твърдолинейните политики срещу миграцията на своя предшественик от Републиканската партия Доналд Тръмп. Байдън обаче трябваше да се бори както на оперативно, така и на политическо ниво с големия брой опити за преминаване на границата.

Републиканците, които се надяват да спечелят мнозинство на междинните избори за Конгрес на 8 ноември казват, че Байдън стимулирал нелегалната миграция като е загърбил политики от времето на Тръмп.

Представители на правителството на Байдън предупредиха, че миграцията може да се увеличи, след като здравните власти казаха, че на 23 май ще отменят прилагането на ограниченията по границата с Мексико, които бяха въведени с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса. Разпоредба 42, която налагаше тези ограничения, позволяваше търсещите убежище и други мигранти бързо да бъдат експулсирани в Мексико, за да се предотврати разпространението на заболяването.

Повече от половината мигранти на американско-мексиканската граница са били от държавите, от които обичайно пристигат: Мексико, Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор. Все повече мигранти обаче идват от по-далечни места, включително и от Украйна и Русия.

Американските власти се подготвят за мигрантска вълна, която през следващите седмици може да достигне до 18 000 души на ден, но имат готовност и за по-малък мигрантски поток.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДП1

    22 0 Отговор
    Кравари, пуснете хората и им дайте хотел и пари.
  • 3 ДПС-1914

    15 0 Отговор
    Америте не пущат урките.
  • 4 Абсолютно вярно!

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПОдМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА":

    Изборите са незаконни, защото са Противоконституционни!

    С "избираеми места"!
    С ПРИВИЛЕГИРОВАНЕ на водачите на листи,
    с гласовете на неотбелязалите преференции!
  • 5 От страни

    20 1 Отговор
    Как ги не е срам - пуснете хората, нали нас ни напълнихте с бежанци а самите вие не искате? Или това е друго?
  • 6 А ние защо

    14 0 Отговор
    приемаме мигранти от Украйна? Нали ужким взимахме пример от чичо Сам?? Шот продажните ни политици прибират некой лев затова от ЕС ли?
  • 7 Бай Иван

    13 0 Отговор
    Имам няколко въпроса към американската посланничка в България, а именно г-жа Херо Мустафа, защото тя е представител на тази велика сила!
    1. Какво значи хуманна война и колко от войните на САЩ са били хуманни?!
    2. Защо САЩ като най-силната икономика в света не приемат тези емигранти и да им осигурят хотел и храна за сметка на американското правителство, а ние като една от най-бедните държави в ЕС трябва да приемаме мигранти в собствените ни къщи, в хотелите ни и то за наша сметка?!
    3. Защо САЩ не плащат наем за американските бази на територията на България?!
    4. Защо САЩ се опитват да налагат тяхната демокрация в различни суверенни държави по целия свят?!
    5. Кога ще понесат последствията си като единствена държава използвала ядрено оръжие срещу друга суверенна държава и ще отговарят за масовото изтребление и геноцида спрямо японския народ?!
    6. Уважаеми г-да американци, мислите ли, че е етично да има паметник в София на американските летци загинали докато бомбардират София и избиват мирно население?!
    Има и още много въпроси свързани с Виетнам, Лаос, Ирак, Югославия, Либия, Афганистан, други държави, геополитически и икономически теми!

    Коментиран от #11

  • 8 Теодор Рузвелт

    1 0 Отговор
    Да задържиш едни престъпници от 210 000 е лесно но да изгониш милиони такива пришълци от латинския свят който от поколения ражда още поколение в бяла америка е катастрофално в момента да не ги изгониш по някакъв начин
  • 9 Ха,ха,ха

    3 0 Отговор
    Мачкат и бият целият свят,а сега и света да ги помачка. Като не давате на хората по света да си живеят нормално ,сега ги приемайте и им дайте възможност да живеят като вас" демократично",а утре те ще ви претопят⁶.
  • 10 tomito

    2 0 Отговор
    Нали са за глобализация ,така ни я пробутват на Европа .Нека малко и те да се пообединят да видят колко е хубаво.
  • 11 Анджело

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Иван":

    Мустафа би казала: сами си отговорети, това е положението