Last news in Fakti

20 Април, 2022 10:25 1 975 19

Руският в. "Комерсант" за отказа на САЩ от изпитване на противоспътниково оръжие

  • русия-
  • сащ-
  • комерсант

Съединените щати обявиха мораториум върху изпитанията на противоспътниково оръжие, но Русия не се впечатли от това, пише днес руският вестник "Комерсант"

Руският в. "Комерсант" за отказа на САЩ от изпитване на противоспътниково оръжие - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати обявиха мораториум върху изпитанията на противоспътниково оръжие, но Русия не се впечатли от това, пише днес руският вестник "Комерсант".

Изданието цитира изявление на вицепрезидентката Камала Харис, че Вашингтон доброволно се ангажира да не тества токова оръжие и призовава и други страни да последват този пример. Руски представители реагираха сдържано на новината, като заподозряха САЩ в лицемерие.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза пред РИА Новости, че това е "стъпка в правилната посока", но попита реторично дали от това следва, че САЩ се отказват от тези разработки "изцяло и напълно". Той предположи, че американците вече са приключили с тези тестове и те повече не са им необходими.

Подобно становище изразява генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин в пост в социалната мрежа "Телеграм". Той твърди, че в превод на руски език изявлението на Харис означава, че "САЩ са приключили изпитванията и са поставили противоспътниковото оръжие на въоръжение в своите космически сили.

В речта си пред личния състав във военновъздушна база "Ванденберг" в Калифорния Камала Харис противопостави настоящата инициатива на Вашингтон на "безотговорното и безразсъдно" поведение на Москва и Пекин. "Когато Китай и Русия унищожиха свои спътници, това доведе до хиляди отломки, които ще се въртят около земята "в продължение на много години, ако не и десетилетия". ("Комерсант" припомня, че унищожаването на китайския спътник е станало през 2008 г., а на руския - през 2021 г.). По думите на вицепрезидентката на САЩ този боклук в околоземното пространство представлява заплаха за сигурността на американските астронавти и спътници, включително тези за комерсиални цели.

На 16 ноември миналата година руският министър на отбраната Сергей Шойгу призна, че Русия е тествала "перспективна система, ювелирно поразила стар спътник". Той направи това, след като САЩ съобщиха за изстреляна руска ракети в космоса, припомня "Комерсант".

Изданието цитира и говорителя на китайското външно министерство Ван Вънбин, който изразява надежда, че сега САЩ ще поемат отговорността си на голяма космическа държава и "всестранно ще преразгледат многото свои негативни действия в космическото пространство" и ще прекрати "лицемерните си действия за едностранно увеличаване на военното превъзходство под предлога за контрол върху въоръженията. Освен това Вън призова САЩ "да престане да блокира преговорния процес по правните документи за контрол над въоръженията в космоса", допълва"Комерсант".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    31 2 Отговор
    Ако Козяк се откаже от изпитания на някое оръжие , това единствено значи , че оръжието им е нефелно , и ще станат за смях пред света !!! Не защото са миротворци !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Монгола

    19 4 Отговор
    Краварите не са се отказали от противоспътникови оръжия, просто нямат такива, няма акъл и ресурс да създават такива.
  • 8 Черен Петър

    16 2 Отговор
    Пак наглеят и пак се опитват да ни хванат за канарчета! Отказали се били от противоспътникови оръжия...По-добре да не се бяхте отказвали от договорите, дето Тръмп хвърли в коша, вместо това...Я да си припомнят от колко договора се отказаха, че май доста бяха или вече не си спомнят за тях?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тези са от нагли по нагли

    11 1 Отговор
    Деркларирали че няма да ползват такова оръжие.Ами няма как да ползвате защото го нямате, а космоса от 50 години принадлежи на Русия.Вие освен шпионски спътници изстреляни с руски ракети там нямате нищо.Вие и за хиперзвуковите ракети декларирахте,отново зашото ги нямате.Скоро, да се надявам, че Северна Америка ще бъде поне за 100 години необитаема радиоактивна територия.

    Коментиран от #17

  • 14 Гост

    4 0 Отговор
    Не само Русия, но и Китай мислят по същия начин. Не е ли малко множко … и защо заглавирто подвежда? Всички мислят така, че САЩ са въвели на въоръжение противоспътниково оръжие. Лицемери, пълни лицемери! Това им е начин на живот досега! Нещата се промениха. Това вече не върви. Видно е за всички какво мислят и смятат да правят. Времето се смени.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    Да ги бута не ни трябва облъчване на скъпият му нет.
  • 16 Слава Україні

    2 0 Отговор
    Соломончо Паси събира доброволци за Украйна. Целия Атлантически клуб плюс Америка за България са готови да заминат за там. Асанчо с лилавата косичка ще е био-оръжието на групата. А Херо ще играе ролята на имам, за да дига бойния дух. Кирцата пък ще продължи да лъже като дърт мургав канадец.
  • 17 GOST

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тези са от нагли по нагли":

    Ти изобщо добре ли си с главата
  • 18 ГОСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "СОЛИДАРНИ С УКРАЙНА":

    На тебе Путлер обеща ли ти компенсации
  • 19 Ейбрахам Линкълн

    0 1 Отговор
    Мораториума ще бъде докато Русия и Китай си опитат късмета срещу американски сателит после идва редът на източните сателити да падат като мухи