Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Април, 2022 21:53 5 403 77

Военен експерт: Русия се концентрира в Донбас, защото няма достатъчно сили за цяла Украйна

  • донбас-
  • военен експерт-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • волфганг рихтер-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Тактиката е в полза на украинците, обемът на войските е повече в полза на Русия

Военен експерт: Русия се концентрира в Донбас, защото няма достатъчно сили за цяла Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: Господин Рихтер, какви са целите на руската офанзива в Донбас?

Волфганг Рихтер: Първата фаза на войната не протече добре за Русия. Това, което явно се планираше - смяна на правителството чрез бързото навлизане в центъра на властта в Киев, не бе постигнато. Вместо това Русия понесе тежки загуби. Трябва да приемем, че до една четвърт от всичките ѝ сухопътни войски, които навлязоха в Украйна, вече не са оперативни. Вероятната причина е, че не е очаквала толкова упорита съпротива и толкова единна битка от страна на украинците.

Сега се учат съответните уроци. В момента например се създава единно върховно командване на операциите на изток, които Русия нарича "втора фаза". Това означава, че ресурсите и войските, които все още са на разположение, сега се концентрират върху цел, която е може би реално осъществима. Това е спечелването на териториите на двете области Луганск и Донецк, а вероятно и извън тях.

Затова Русия съсредоточава там силите си, които е разположила в Украйна. Сега те са избрали и терен, подходящ за въоръжени операции. Той е на юг от Харков, между Изюм и Луганск - открит, равен и с малко препятствия. Там е много по-подходящо за бързи военни офанзиви, отколкото затъването в градски боеве, както стана в началото.

Вероятно първоначално руските сили ще спечелят територия. Украйна обаче разполага със своите средства за противодействие. Тя също е преместила свои части там. Досега те действаха тактически много умело, с контраатаки, особено по фланга и по логистичните мрежи.

ДВ: Разполага ли Русия с достатъчно военна мощ за този натиск?

Волфганг Рихтер: Моето мнение досега беше, че руските сили вече са стратегически претоварени, тъй като в момента около две трети от сухопътните сили, с които разполагат, са разположени в Украйна. Това означава, че те не могат да акумулират много допълнителни резерви, тъй като има твърде важни и податливи на конфликти точки, които Русия същевременно трябва да покрива. В Мурманск има важна база за ядрения флот, който поддържа баланса със Съединените щати. Освен това са важни и границите с НАТО, особено с балтийските държави. След това е и Черно море.

Но също така в Кавказ все още има райони, в които от много години има непрекъснати конфликти. Централна Азия е също важна точка, тъй като там има ислямски тероризъм, проникващ през Централна Азия. Не трябва да забравяме, че в Далечния изток Япония се възползва от възможността и поиска южните Курилски острови. Да не говорим за дългата руско-китайска граница. Всичко това трябва да се вземе предвид.

ДВ: И Украйна, и Русия вярват, че изходът от офанзивата в Донбас може да повлияе на изхода на цялата война. Съгласен ли сте с това?

Волфганг Рихтер: Да, мисля, че сега се навлиза в решителна фаза. От руска гледна точка смятам, че това е решаваща фаза, защото ако тя не доведе до военен успех, едва ли ще останат резерви, които да бъдат мобилизирани. Няма смисъл да се използват наемници, като например войниците на Вагнер, сирийци или чеченци. Те могат да водят подривна война, но не и общовойскови бой. За тази цел е необходимо предварително военно обучение и добро лидерство.

От украинска гледна точка е обратното. Важно е да се поддържа съпротивата сега, за да може Украйна да продължи да съществува като независима държава. И, ако това е възможно, трябва добра изходна позиция за водене на преговори. В момента и от двете страни, най-вече от руската, съществува желание да не се водят истински преговори. Но ако военната ситуация ги принуди да го направят, ще трябва да има готовност за компромис. Това означава, че на бойното поле ще бъде решено дали някой е готов за разумни и наистина сериозни преговори.

ДВ: Какви са целите на украинската армия по време на настоящата офанзива?

Волфганг Рихтер: Украинската армия трябва да се опита да предотврати да бъде обкръжена. Ние виждаме настъпления и от юг в посока Запорожие, и от север през Харков. Ако тези два пробива се слеят, например край Днепър, съсредоточието на украинската армия, намираща се сега в Донбас, ще попадне в капан. Те трябва да предотвратят това на всяка цена. Трябва да покрият фланговете си.

На второ място, трябва да предотвратят и прекалено силна и дълбока атака и съответно успехи на руската военна офанзива, за да не се наложи да отстъпят твърде много територии, които може да не успеят да възстановят чрез преговори. Това означава, че и за тях сега на карта е заложено изключително много. Тук идва и въпросът в каква форма Украйна ще може да продължи бъдещото си съществуване като суверенна държава, притежаваща териториална цялост?

И това ще бъде решено в тази голяма битка, която ще се води на ширина от 450 до 500 километра в равнинен терен, подходящ за операции с танкове. В нея вероятно ще видим картини, повече напомнящи за Втората световна война, различни от онова, което сме виждали досега в Европа.

ДВ: Сега Украйна получава тежки оръжия от Запада. Ще бъдат ли те достатъчни?

Волфганг Рихтер: Украинците могат да използват веднага единствено оръжия, които те познават и за които разполагат със съответните логистични системи, включително резервни части, поддръжка и боеприпаси.

Мисля, че размяната на принципа на познатата техника би била по-добър вариант. Това означава онези страни от НАТО в Източна Европа, които все още разполагат с оръжията от старите времена, да ги предоставят, както вече се случи на няколко пъти. И едва възникналите липси да се покриват с германски оръжия.

ДВ: Означава ли това, че тежките оръжия, които Украйна изглежда получава сега, няма да бъдат достатъчни?

Волфганг Рихтер: Не казвам, че няма да са достатъчни. Украинците не трябва да се подценяват. Още преди руската инвазия, украинците имаха втората по сила армия в Европа, ако се изключи Турция: над 250 000 души личен състав, над 1000 бойни танка и пр. Това е много силна армия. Сега изглежда, че Русия се концентрира върху Донбас, защото просто няма достатъчно сили за цяла Украйна. Това ще остане така и занапред.

Въпросът е за какво да са достатъчни? За самия Донбас, за двете области, за които става въпрос сега ли? Или за по-голям обхват, който след това ще достигне чак до Днепър? Това зависи от изхода на тези битки, пред които сега са изправени украинците и руснаците. Каква е поуката? Тактиката е в полза на украинците. Обемът на събраните до момента войски e повече в полза на Русия. Но не винаги въпросът за числата е определящ. Опира се до това колко добре може да се води общовойскови бой и колко мотивирани са войниците.

Волфганг Рихтер е сътрудник на берлинската фондация “Наука и политика”. Експерт е по общоевропейското сътрудничество в областта на сигурността, отношенията между НАТО и Русия, нерешените териториални конфликти в Европа, ролята на ОССЕ в предотвратяването на конфликти и други.

Автор: Марина Барановская


Поставете оценка:
Оценка 3 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спрете

    56 19 Отговор
    Да ядетелайна като бонбони!

    Коментиран от #46

  • 2 Мда

    75 20 Отговор
    Това е очаквана статия за всеки първокласник.
  • 3 Факт

    49 84 Отговор
    Достатъчно е да погледате записи на дронове в Ютюб за да видите какви огромни поражения модерната украинска отбрана е нанесла на руския агресор.

    Коментиран от #17, #52

  • 4 tomito

    67 18 Отговор
    Как ще цъфнете в азовстал тогава ще гледаме какви ще ги сричате.
  • 5 Гост

    42 11 Отговор
    И им свършват патроните вече. И бензина
  • 6 Факти

    38 64 Отговор
    Русия няма сили за нищо.Големи хвалби а 200 хил армия не могат да захранят с хора и техника.Американците в Ирак и Афганистан 300 хил ги потдържаха 10 години.
  • 7 Зззз

    66 33 Отговор
    То бива свободни съчинения,бива ама прекалявате. Русия никога не е искала цяла Украйна.
  • 8 стига сме ревали за тия

    69 24 Отговор
    Украйна иска официално изявление от България, че и доставяме оръжие. Този акт на официализиране е необходим, за да бъдем въвлечени в конфликта и да ни превърнат в мишена.

    На всички е ясно вече, че управниците ни изнасят оръжие за Украйна. На украинския министър му е пределно ясно, че с българското оръжие Украйна няма да победи Русия!

    Нужна е слаба натовска държава, която уж ще е нападната от Русия, за да се включи нато.
    На х о х ъ л вяра да нямате . И нас ще ни чака същото.
  • 9 Мразя Русия и Мутрофана безплатно!

    40 73 Отговор
    Долу мръсната Москалия!

    Коментиран от #58, #65

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сили има за цяла Европа, но не

    50 19 Отговор
    това им е целта. Това което искаха си го постигнаха, сега НАТО няма да посмее да стъпи в западна Украйна. Стъпи ли, Украйна няма да я има.

    Коментиран от #37

  • 12 Денис..... Скъпи ми смехурко

    35 10 Отговор
    Пак ли ти си налапала микрофона на твоите господари. Липсваше ми твоята поза Г добре хванат за палците и отворил всички дупки дълбоко. Тя статията била от Дойче веле.... Обърках педала.... Сори
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ден " победай" в Хага

    21 31 Отговор
    Оркландия няма войска да си пази проскубаните граници какво остава за война, Украйна я унищожава в момента. П.росия се разпада, п.утя е в Хага за 9ти май!

    Коментиран от #56

  • 15 ха ха

    20 36 Отговор
    Ако руските атаки бяха успешни, вече щяхме да гледаме откъси от рабити украински част. Заасега това не се случва, което идва да подскаже, че путиняците не напредват. Има още време, но снощи гледах как чеченците се обзавеждат с автомати от убити украински войници в Мариупол. Това говори много. Изглежда снабдяването им е много зле и има недостиг дори при обсаждащите. Днес Путин великодушно обяви, че няма необходимост Азовстал да бъде атакуван. Няма, защото не могат. Нямат достатъчно снабдяване. Затова ще чакат отвън. Това е стратегията на украинците - размазаха снабдяването на агресора.

    Коментиран от #66

  • 16 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    14 36 Отговор
    Няма го НКВД да ги бута напред със заплаха от разстрел. Из роди.
  • 17 😄😄😄

    29 6 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Радвай се на ФЕЙК и не питай защо денонощно плачат за оръжие
  • 18 Иванушка 🇷🇺

    22 28 Отговор
    Верен анализ, Русия сбърка страшно подценявайки ВСИЧКО. Страхотен ПРОВАЛ и загуби във военен, политически и икономически план. Дори самото време за започване офанзива беше крайно неподящо, като че ли не знаеха проблемите на германците затъващи в прочутата Безпутица.
  • 19 Батьтко Махно

    20 28 Отговор
    На съвецките джунгали не им трябва Украйна въобще! Трябват им телевизори,перални и смартфони предимно!
  • 20 РЕКАТА

    38 16 Отговор
    Да, много жертви са дадени, война като война. Русия го може. Дали са завладели Киев или не.. украина е руска територия = кой може да го оспори?! Смее ли някон? Ако Русия беше толкова "слаба"., НАТО и Америка щяха да ги нападнат на момента! Факта, че се дърпат от каквато е пряка намеса е показателен, че ако се намесят им се е ба пут ката май чина! Ако я няма Русия няма да я има Земята. Аз съм ЗА! Като ще се мре да се мре!

    Коментиран от #75

  • 21 Той

    10 5 Отговор
    Да, но пък си има червено копче :D
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Чапай

    17 28 Отговор
    Рашистите имат достатъчно гумени ботушки да поддържат бойния дух на солдатите . Има и водка и самагон. Всичко е точно . От друго и да имат нужда в скоро време няма кой да им даде . Случайно ако попаднат на някой магазин или бензиностанция,ще си откраднат .те това го умеят
  • 24 Смех

    25 8 Отговор
    Какви са тия експерти сътрудници във фондации? Те бетер нашите. Кой е поставял цел за цяла Украина?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 😃😃😃

    16 4 Отговор
    Те немските военни експерти са все жени
    Ако разбираха поне от това за което трябваше нямаше да са военни експерт🤫
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 СМЕШКИ

    15 5 Отговор
    КАК ОЧКВАНО Е ЧЕ СТАТИЯТА Е ОТ ДОЙЧ ЗЕЛКА !!!!
  • 29 да питам

    12 13 Отговор
    Върви ли търговията у Беларус по битаците ве ...?! Има ли крадени стоки , на далавера .?!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 В.В.П.

    16 7 Отговор
    В Украйна оперират 25,-35000милиции..От Донецк.Нато чакат да изразходват патроните по укропите,и тогава да нападат ..Ще чакат до 2050 год..
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Берлин

    24 9 Отговор
    Гн Рихтер вие трябва да анализирате реалната заплаха която очаква Бундесрепублик, това ще бъде неконтролируемо, защото няма аналог. 100млн гладни,недоволни и разочаровани солдати от чуждестранния ви легион. Араби,турци,африканци и много други националности с които е пълна арийската ви нация. Носочете се към своята къща,а другите неща ги оставете на професоналистите, както ке казва, когато фактите говорят даже немците мълчат.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ЧАС ПО ВСИЧКО☝

    11 3 Отговор
    ИНТЕРЕСНО КЪДЕ ИЗЧЕЗНА ВИТАНОВ МЕТАМАТИКА КАКТО И В УЧИЛИЩЕ МРАЗЕН ОТ ЕДНИ ХАРЕСВАН ОТ ДРУГИ ТА ТОЙ ТОЧНО ТАКА ГО ОПИСА ОЩЕ ПРЕДИ МЕСЕЦ ЧЕ РУ.ТЕ ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА ИЗКАРАТ УКРАИНЦИТЕ ИЗВЪН ГРАДОВЕТЕ НА ОТКРИТО И ЖЕРТВИ ЩЕ СА МНОГО И Т.Н🤔
  • 37 Силен циркаджия си

    14 20 Отговор

    До коментар #11 от "Сили има за цяла Европа, но не":

    Какви сили имаш бе клоун..донбаските алкохолици са въоражени със мосин наган пушки..русия е абсолютна черна дупка и ще потъне като корабчето им..
  • 38 коста

    20 22 Отговор
    Мощната и непобедима руска армия се оказа че е неспособна да победи Украйна а пъчи гърди пред НАТО и САЩ. Украинската армия трябва да предприеме атака и да навлезе в руска територия за да покаже безсилието на руската армия. Така ще докаже на света, че Русия също може да пуска кръв на свой терен.

    Коментиран от #69

  • 39 SCH JVLIVS II

    24 9 Отговор
    Не е зле Русия да побърза да ги бомби тези и да слага край на войната че ще залеят Европа украинците не ни стигат другите хрантутници за тях няма работа и пари със тези ще цъфнем че и икономическа криза идва заради тъпата Украйна
  • 40 Следващата

    15 6 Отговор
    Статия моля тази е пропаганден бълвоч
  • 41 За размисъл

    20 9 Отговор
    Може ли някой да обясни следното:
    - Украинските военни бяха обучавани от специалисти от НАТО. На какво ги обучаваха - техника, логистика и т.н
    - За какво ги обучаваха, ако не са им продали/дали въоръжение?
    - Защо им продават в момента въоръжение, отпаднало от техните въпръжения?
    - Защо искат малки страни, като България, да им дадат от и без това оскъдното си и остарялото въоръжение и ги оставят беззащитни в някаква степен?

    Коментиран от #42, #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ДойчЗеле

    15 4 Отговор
    вие сте просто един швабски кочан. На педарастия сте по-добри, отколкото военни анализи да пишете.
  • 44 SCH JVLIVS II

    19 8 Отговор

    До коментар #41 от "За размисъл":

    🤣😁Хубав въпрос задаваш ,защото е най лицемерната и не добре стратегически обмислена тази война. Защото САЩ е пред фалит и се надява на чудо което няма да е в полза за САЩ както винаги сами не воюват използват други въпрос на време е да се обърне монетата
  • 45 1944

    6 9 Отговор
    тея на снимката са орки мародери
  • 46 кнаус 485

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Спрете":

    интервюирания е "голем експерт" написал книгата:
    Вентилация на жилищни сгради
    Техника | 1988 г.
    Волфганг Рихтер
  • 47 Тити

    10 11 Отговор
    Блядистан с без аналоговата армия само един град за 60 дни просто са жалки.

    Коментиран от #49

  • 48 Иван

    11 4 Отговор
    Пак замириса на вкиснало зеле!
  • 49 така е титка

    8 4 Отговор

    До коментар #47 от "Тити":

    цяла херсонска,почти цяла запорожка и донецка област,цяла луганска,голяма част от харковска област,абе почти нищо като казваш,хаха
  • 50 Джамбаза

    14 4 Отговор
    Всички анализи сочат, че Русия губи.
    Оставете я да се провали напълно.
    Е, и Украйна загуби половината си територия, но това е победа.

    Коментиран от #55

  • 51 Нейтън Прайс

    4 6 Отговор
    От статията се разбира че Русия печели числено именно затова и в мариупол са заобиколени украинците и са ги оставили да измрат обкръжени, а украинците печелят само в малко тактическо предимство сравнение с огромната добре въоръжена окупационна сила с която над 50 дни атакува над милион беззащитни защитници от армията на украйна
  • 52 Грульо

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Въртят стари клипове украинските медии на палячото. Днес бяха монтирал Z на руски знамена от миналогодишен парад за 9 май на червения площад. Фасулска работа е да монтират клипове с "победи", като гледаме с колко ниско качество са видеата от камерите на дроновете.
  • 53 Ицо

    12 3 Отговор
    Русия прибира каквото и трябва след Мариупол ще прибере Одеса и всичко което си хсреса
  • 54 Странна ситуация -

    12 5 Отговор
    немци обясняват на руснаци каква да е тактиката по време на война. Ама резултатът го знаем, И немците го знаят.
  • 55 Предстои да загуби поне още толкова,

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "Джамбаза":

    за да постигне пълна победа.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Даката

    6 10 Отговор
    Рашистката армия ще бъде унищожена
  • 58 Верно ли

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Мразя Русия и Мутрофана безплатно!":

    Ооо, мразенето не е безплатно, брат! Ако има нещо, което съсипва живота (твоя), то това е омразата. Мрази си, щом ти харесва :)))
  • 59 анонимен

    5 8 Отговор
    велика раша е един голям балон надуван фейк във годините и накрая бум тряс и ко стана се спука
  • 60 анонимен

    4 8 Отговор
    Всички раша предатели не са Българи а безродници
  • 61 Дъжд от куршуми

    6 2 Отговор
    Както са тръгнали всичките герой на този сценарии ще гледаме продължението с война в Пакистан и Китайско море а след това защо не и Европейска... А с малко късмет може да спретнат и блокбастър... Честито ще да е на печелившите?!!!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Hoho Boho

    10 8 Отговор
    Русия се концентрира в Донбас, защото няма достатъчно сили и скоро ще издъхне...
  • 64 В.В.П.

    7 2 Отговор
    Така им помагат от САЩ..Нямат сила руските за цяла Окраина ,ще ви вземат само половината.Не се страхувайте!!..Пълен леш.
  • 65 абе

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мразя Русия и Мутрофана безплатно!":

    щом е безплатно мрази бе, мрази и баба си, и леля си, и козите на комшията, дето ти вонят под прозореца. Продължавай да мразиш и ще заслужиш "рая", и все така...
  • 66 браво бе

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха":

    такива "велики" мисли досега бях чел само във философските(идиотските) разсъждения на храбрия войник Швейк.
    Давай в същия дух.
  • 67 ъхъ

    5 2 Отговор
    обърках се, помислих, че е "анализ" на някой от нашите "експерти", пък то горе-долу същото, само че дойчо от зелето.
  • 68 Матей

    7 3 Отговор
    Егати експерта:))... много се е напъвал докато разбере че едно от условията на Путин бяха Донецк и Луганск:))
  • 69 Хахуха

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "коста":

    Много си прав иди и ти доброволец да видиш реалността излез от филма че доста заблудени има като тебе от американските филми и ще го изядем и ние покрай вас
  • 70 Уса

    5 2 Отговор
    По-будните американци веднага включиха,че под завода има повече матрял от цяла Украйна.Вие продължавайте да си лаете
  • 71 Бузов

    5 7 Отговор
    Те руснаците и за там нямат сили.Слава Украйна!
  • 72 Украинската войска сее укрепила в Донбас

    3 2 Отговор
    Къде дае Руската?? Идва края на Групировката в Донбас, който се предаде ще живее, останалите ще бъдат погребани под бетоните в Донбас!! Както се случи в Мариупол, Едни се предадоха и оцеляха, останалите под бетоните в тунелите!!
  • 73 СМЕХОТВОРНИ

    6 4 Отговор
    ТВЪРДЕНИЯ ЗА НАИВНИ. АКО РУСИЯ ИСКАШЕ ДА ЗАВЛАДЕЕ УКРАЙНА ТО ТОВА ВЕЧЕ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ФАКТ С ЦЕНАТА НА МНОГО ЖЕРТВИ ОТ СТРАНА НА УКРАЙНА РАЗБИРА СЕ И МНОГО ПО-МАЛКО ЗА РУСИЯ!!!!
  • 74 Просия на колене и виси нещо отзад

    1 2 Отговор
    Оркландия няма войска да си пази проскубаните граници какво остава за война, Украйна я унищожава в момента. П.росия се разпада, п.утя е в Хага за 9ти май!
  • 75 Реметалк

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "РЕКАТА":

    Украйна била руска територия - по голяма тавтология скоро не бях чувал .Англия е френска територия - ми кво норманите са французи , отчасти . Поне 11 век са били . А да питам де е Русия 11 век ? Оо да , то няма такава държава тогава , има само Киев и Новгород , няма Раша .интересно
  • 76 Ча,, ча,, ча

    0 0 Отговор
    До господин военият лаладжия кохто е виждал войници само във видро игра. Русия има милион и осемстотин хилядна само наборна армия и ако удареше със 500000на войска авиация и ракети тотално зеленушко вече щеше да бъде при Луцифер. Експерте, ако Русия мобилизира и резерва до 55г, без бой а само да се испикаят Киев ще бъде ударен от цунами дето и японците не са виждали а ако ударят със нещо друго ще умиришат Украйна за десетилетия напред. Та че воени експерте не пишеш на деца от забавачката а на мъже които са били войници и повече от теб хващат тези работи
  • 77 Татунчо

    0 0 Отговор
    Руската армия макар и много по малобройна от най голямата чисто европейска украинска армия която се готвеше от 8гда нападне отцепелите се републики. Света макар да го крие е шашнат от боеспособноста на руската армия. Ако беше ударила тотално със само половината си мощ Русия за 5 дни щеше да стигне до полската граница. Това воените експерти го знаят много добре но казват това което им нареждат
Новини по държави: