Last news in Fakti

26 Април, 2022 16:05 1 210 9

С близо 6 долара поевтиня петролът на ОПЕК

  • петрол-
  • опек -
  • долар-
  • контракти-
  • цена

Средната цена на петрола се понижи до 101,93 долара за барел, контрактите се котираха за 107,66 долара

С близо 6 долара поевтиня петролът на ОПЕК  - 1
Снимка: Shutterstock

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи силно, следвайки цялостната тенденция на петролния пазар, отстъпвайки с близо 6 долара до 101,93 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си.

Контрактите се котираха за 107,66 долара в петък.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А при нас

    32 0 Отговор
    Вчера скочи на бензиностанциите - дизела с 6 стотинки, бензина с 4! И, ако това не е мафия и картел те на…..! До кога? Сега за летния сезон сигурно ще мине 4 лева! Нямам думи
  • 2 Айдеееее

    17 7 Отговор
    Докъде докараха тези евро-атлантици светът-да се радва на100 $
    за едно буре!?!?!?!?!?! Абе с тези западни нефелни политици май ни чака и 200$ за бидон.,.
  • 3 Лост

    22 0 Отговор
    Няма никакво значение.Сега ще кажат,че са напълнили всичко със скъп петрол и няма намаление на горивото.
  • 4 12345

    22 0 Отговор
    За пореден ден ги намаляват а в БГ. не мърдат по бензиностанциите.Нацията ни е такава.
  • 5 Пич

    18 0 Отговор
    Хич да не ви е !!! Ние тука сме баровци , и държим стандарти !!! Не сме като онези голтаци , швейцарците , които се интересуват от такива работи ! Ама да страдат ..... като не си избират чужденци с Харвардски дипломи !?!
  • 6 Само факти

    4 12 Отговор
    Франция почва от май месец да купува суров петрол от Абу Дани, вместо от Русия. Вече ще е престъпление срещу националния интерес, понеже няма гаранции за вноса от Русия - виж взрива в Брянск, който е до тръбопровода Дружба.
  • 7 латекс

    14 2 Отговор
    Не виждам защо сте недоволни. Искахте промяна и я получихте. 12 години беше скука, но сега стана интересно - инфлация, обедняване, стагнация, безумни цени на горива и храни...какво може да иска повече човек от една промяна ;)..сега и по една заплатка ще дарите..
  • 8 Гошо

    6 0 Отговор
    Цената станала 101 ама иначе се продава за 107
    "Средната цена на петрола се понижи до 101,93 долара за барел, контрактите се котираха за 107,66 долара"
  • 9 Стрелата

    4 1 Отговор
    Поевтиня а не пада в бенза сега щте храните укрите евала ЕС.