Last news in Fakti

5 Май, 2022 09:45 2 122 11

Тайван се отказа да купува военни хеликоптери от САЩ

  • тайван-
  • сащ-
  • хеликоптери -
  • сделка-
  • украйна-
  • война-
  • чиу куо-ченг

Тайван се отказа от плана си за закупуване на усъвършенствани нови хеликоптери за противоподводна отбрана от Съединените щати с мотива, че са твърде скъпи

Тайван се отказа да купува военни хеликоптери от САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайван се отказа от плана си за закупуване на усъвършенствани нови хеликоптери за противоподводна отбрана от Съединените щати с мотива, че са твърде скъпи, съобщава "Ройтерс".

По-рано страната обяви, че планира да закупи 12 противоподводни хеликоптера MH-60R, произведени от подразделението на Lockheed Martin Corp Sikorsky. Тайвански медии обаче съобщиха, че САЩ са отхвърлили продажбата, тъй като не отговаря на нуждите на острова.

Запитан в парламента за последните промени в закупуването на нови американски оръжия от Тайван, министърът на отбраната Чиу Куо-ченг спомена първо случая с хеликоптера.

Цената е твърде висока, извън възможностите на страната ни, обясни той, цитиран от "Ройтерс"..

Забавени са и две други покупки на оръжие - M109A6 самоходна артилерийска гаубица и мобилни зенитни ракети Stinger.

Ракетите Stinger на Raytheon Technologies са силно желани и от Украйна, където са били използвани срещу руски самолети. Доставките на САЩ обаче се свиха и производството на повече от противовъздушните оръжия е значително затруднено.

Чиу посочи, че тайванските власти вече са подписали договора за ракетите и са платили за тях, така че ще окажат натиск на САЩ да ги доставят.

Не гледаме на сделките за оръжие като на дреболия и имаме резервен план, увери той.

Тайван твърди, че САЩ са му предложили алтернативи на M109A6, включително базирани на камиони ракетни установки, произведени от Lockheed Martin, наречени High Mobility Artillery Rocket System, или HIMARS.

Тайван провежда програма за военна модернизация, за да подобри способностите си да отблъсква евентуални китайски нападения, включително с прецизни оръжия като ракети, пише "Ройтерс".

Китай никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол и през последните две години засили военните дейности около острова, за да го притисне да приеме претенциите за суверенитет на Пекин.

В последно време се засилиха опасенията на Тайван, че Китай може да използва кризата в Украйна, за да предприеме действия срещу острова.

През март стана ясно, че Тайпе обмисля удължаване на задължителната военна служба, чиято продължителност в момента е четири месеца. Освен това през април тайванската армия за първи път публикува наръчник с насоки към граждани за оцеляване при евентуална война.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Таралеж

    43 3 Отговор
    Само оръжия и войни по целия свят изнасят краварите.

    Коментиран от #11

  • 2 mi6osp

    41 1 Отговор
    Тайванците разбраха, че няма смисъл да влизат в разходи. Никакво оръжие не може да предотврати присъединяването към Китай.
  • 3 Конфуций

    35 1 Отговор
    Мъдро решение. Тайванците не са прости като укрите.
  • 4 Лети ли рапторчето?

    38 0 Отговор
    Нокой не иска амерската скрап на рисунки да купува само в България си пазаруват на рисунка с предварително плащане.
  • 5 време разделно

    32 0 Отговор
    Хахаха, вече и тайванците взеха да се дърлят с краварите за пари и доставки, а иначе се кълняха едни на други във вечна дружба и взаимопомощ.........НИКОЙ дето се е хванал на хорото с краваристан не е останал доволен от тях, дори в началото нещата да изглеждат добре в един момент разбират че са прецакани от "големия брат". Примери за това има колкото си щеш, лошото е че и балъците не свършват........

    Коментиран от #6

  • 6 Историк

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "време разделно":

    С "приятели" като САЩ,врагове не са ти нужни!
  • 7 Жорж

    8 0 Отговор
    От една седмица върви една реклама за парада на Гергйовден в нея се вижда един виртуален изтребител!

    Коментиран от #9

  • 8 12345

    6 0 Отговор
    Таваните май са се осъзнали какво ги чака, ако продължават да свирят по гайдата на янките.
  • 9 Жоре

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Жорж":

    Учи малко граматика ,и после коментирай.Виж там кога се пише ьо и йо ,недей да тролиш само
  • 10 Стрелата

    3 0 Отговор
    Жълтурите са по хитри от Бойко и Билата пара напред само се взима не се дава..
  • 11 Стрелата

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Таралеж":

    Не бре рисункии