Last news in Fakti

8 Май, 2022 05:58 1 114 6

Бивш бразилски президент ще се кандидатира отново за водещия пост в страната

  • бразилия-
  • президент-
  • избори-
  • лула да силва

Луиз Инасио Лула да Силва беше осъден на 12 години затвор за корупция и пране на пари през 2018 г.

Бивш бразилски президент ще се кандидатира отново за водещия пост в страната - 1
Снимка: ЕПА

Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва от Партията на трудещите се (ПТ) официално обяви, че ще се кандидатира на президентските избори на 2 октомври, предаде NOVA, позовавайки се на ДПА.

"Искаме да обединим всички демократи, за да се противопоставим на тоталитарната заплаха", каза бившият президент от левицата, цитиран от ТАСС.

Събитие в град Сао Пауло събра на едно място политически лидери и привърженици за официално създаване на коалиция, оглавявана от Лула, който ще има за подгласник в кампанията Жералдо Алкмин от Бразилската социалистическа партия (БСП).

Той заемаше президентския пост между 2003 и 2010 г., изваждайки милиони хора от крайна бедност със социалните си програми. По време на мандата му Бразилия постигна значителни икономически успехи. Неговото управление обаче бе белязано от корупция, която процъфтяваше.

През 2018 г. Лула беше осъден на 12 години затвор за корупция и пране на пари и не успя да се кандидатира на предишните избори срещу настоящия десен президент Жаир Болсонаро. Присъдата обаче беше преразгледана миналата година от Върховния съд и политическите права на Лула бяха възстановени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    4 2 Отговор
    ТОЯ Е ГОЛЯМ ПИЧ
    ....

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Отвращение

    5 5 Отговор
    Алчният нахален Луна. Сякаш тиквата е осъдена но да иска пак да стане премиер.
  • 3 Съвпадение

    2 9 Отговор
    Като всеки рюбител на корупцията Лула да Силва е горещ почитател на фашиста путин. Онзи ден авторитетно обяви, че украинците са виновни за войната и че сами са се бомбардирали. Айде, че не знам как е обратното на Венсеремос
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 От страни

    0 0 Отговор
    Абе къв Лула веее? Връщайте си нашата Дилма Русева. Поне води българин та ще оправи държавата...
Новини по държави: