Last news in Fakti

8 Май, 2022 12:03 1 474 12

Афганистан: Талибаните с ново важно решение за жените

  • афганистан-
  • указ-
  • забрана-
  • жени-
  • бурки

Върховният лидер на терористичното движение на талибаните, Хайбатула Ахундзада, издава указ, с който забранява на жените в Афганистан да излизат с открити лица

Афганистан: Талибаните с ново важно решение за жените - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният лидер на терористичното движение на талибаните Хайбатула Ахундзада издава указ, с който забранява на жените в Афганистан да излизат с открити лица, съобщи "Ал Джазира".

Декретът постановява, че жените трябва да носят бурка - мюсюлманска връхна дреха, покриваща тялото и лицето - "тъй като това е традиционно и уважително", цитира news.bg.

Бащата на жената или друг близък роднина от мъжки пол е отговорен за нарушаването на постановлението и е заплашен от наказания, включително уволнение от работа или лишаване от свобода.

"Ал Джазира" отбеляза, че повечето афганистански жени покриват главите си със забрадки, но много от тях оставят лицата си открити, особено градските жители.

В края на 2021 г. Министерството на добродетелите и пороците на талибаните съобщи, че е забранило на жените да пътуват на повече от 72 км. без роднина от мъжки пол.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    8 17 Отговор
    Това е Афганистан, хората са различни, традициите, религиите,на нас може да ни се струва странно, но това си е тяхна страна,както е правилно за тях,така ще си живеят. Видяхме, че са корав народ, години наред руснаците не можаха да ги победят, после и американците се опитаха,и те не можаха. Оставете ги да живеят както им харесва

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Тц тц тц..

    14 1 Отговор
    Ся пак ше гледат белия свят само през мрежестата шпионка..А тъкмо се наточиха за мрежести чорапи..
  • 3 Зззз

    20 7 Отговор
    Аре стига бе ,ами така са решили управляващите там ,така ще бъде! В Европа, САЩ, Австралия две години глобалистите налагаха не само на жените ,а на всички да ходят с маски ,ама това не беше дискриминация?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 pbdan

    14 2 Отговор
    А защо няма жени бежанци от Афганистан? Явно са доволни от мерките, а бягат от тях предимно млади мъже - вероятно са много проклети тия афганистанки.
  • 6 JEFF

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Жените им не са ли хора ?

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Дарвин

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "JEFF":

    Да,хора от женски пол са.От 19 век се обаждам,а пък вие от 21 сте нова форма на човешката раса..
  • 8 Само коментирам

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":



    САЩ наистина направиха огромна разлика след 20 години война в Афганистан. Страхотни са.



    😷😄😉

    Коментиран от #10

  • 9 SCH JVLIVS II

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "JEFF":

    Хора са ние хората от друга религия ги съжаляваме ,за тях е нормално дори и тези в Европа не са по този начин ама си носят кърпите .Хората сме различни както на мене ми е странно да тръгна по този начин така и на тях .Който иска промяна идват в Европа и се променят ама не много има и такива.САЩ не може да превъзпита света по техен модел всяка държава си има правила.
  • 10 Бъдеще

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само коментирам":

    Точно това си помислих, четейки статията. Преди тях беше същото, след тях си е пак така. 20 години робство. Разликата е само едни спечелени милиарди от наркотици и военно промишления комплекс на САЩ. Ама това е нормално за процеса на "демократизация"...
  • 11 Коко

    6 0 Отговор
    Най-важният въпрос за мюсюлманите винаги е била женската мода. Абе, дизайнери, кво да ти кажа. Други въпроси не ги вълнуват.
  • 12 Бегай !

    1 1 Отговор
    Простотия ! Както и ходенето с въшлива брада до гърдите.
Новини по държави: