Last news in Fakti

9 Май, 2022 05:16 2 011 27

Шолц: Няма да вземем никакви решения, които ще направят НАТО страна в конфликта между Украйна и Русия

  • германия -
  • нато-
  • олаф шолц-
  • война-
  • украйна-
  • русия

Решението ми е непоколебимо, заяви германският канцлер

Шолц: Няма да вземем никакви решения, които ще направят НАТО страна в конфликта между Украйна и Русия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се обърна към гражданите по повод Деня на освобождението от германския националсоциализъм, като ги увери, че Берлин няма да вземе никакви решения, които биха могли да направят НАТО страна в конфликта между Украйна и Русия, предаде NOVA.

По принцип германският канцлер не прави телевизионно обръщение в навечерието на 9 май, но сега направи изключение. "За мен този 8 май е като никой друг, затова се обръщам към вас днес", свързвайки това със събитията в Украйна. Той отбеляза, че през Втората световна война руснаците и украинците са се изправили заедно срещу нацисткия режим.

"Тогава Германия извърши престъпление и срещу двата народа - и срещу руснаците, и срещу украинците. И с двете страни се опитваме да се помирим от десетилетия. Сега обаче руският президент (Владимир) Путин иска да подчини Украйна и да унищожи нейната култура и идентичност. Президентът Путин приравнява своята варварска настъпателна война с борбата срещу националсоциализма. Тя фалшифицира историята и това е подло. Наш дълг е да го кажем в прав текст", каза Шолц.

Той заяви, че поради историческото си минало Германия може да бъде само на страната на нападнатите и да подкрепи Украйна. "Ако не го направим, означава да капитулираме пред откритото насилие и да подкрепим агресора", добави канцлерът.

След това той увери германците, че във всички усилия на Берлин да подкрепи Украйна правителството ще се ръководи от принципа да не вреди на Германия. "В същото време не правим всичко, което единият или другият изисква от нас. Защото в клетвата си съм се заклел да не вредя на германския народ", каза Шолц.

"Няма да вземаме решения, които биха направили НАТО страна във войната. Решението ми е непоколебимо".

Канцлерът добави, че не знае кога ще приключат сраженията в Украйна, но изрази увереност, че "Путин няма да спечели войната, Украйна ще устои, свободата и сигурността ще надделеят, както преди 77 години свободата и сигурността са победили несвободата, насилието и диктатурата".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама

    40 1 Отговор
    МНОГО ЯСНО ! Иначе сте луди за връзване !
  • 2 НАТО

    57 3 Отговор
    вече е страна в конфликта. Да въоръжаваш, обучаваш, ръководиш пряко операцията не е ли груба намеса.? Предоставяне на разузнавателни данни от сателитите на Мъск на воюваща страна. Ленд лийз, решен януари, месец преди активни военни действия. Натискът членки на НАТО да предоставят оръжия, какво е? Не е тайна, че всяка вечер Украйна докладва на щаба на САЩ военни действия, и че действащи офицери са там, "ветерани" и "наемници", за биолабораториите не говорим. Няколко цели се постигат икономическата разруха на Европа, Британия излезе от нея и навлизането на ТНК чрез ТТИП, ТТП в ЕС. Открито в България искат рестарт на шистов газ, в някои щати в САЩ забраниха добива му. Изкуствено беше предизвикана войната в Украйна, а крайните цели са ужасяващи, за Източна Европа. На Франция е дадена глътка въздух АЕЦ-ове, защото все пак е ядрена държава.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дедо Герчо

    33 3 Отговор
    ДА НЕ ДРАСКАТ ПАК ПО РАЙХСТАГА...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #5

  • 5 Ицето

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "дедо Герчо":

    АХА И НА ЦСКА БАЙРАКА ХАХА.
  • 6 Кое има предвид като украинска култура?

    40 4 Отговор
    Укронацизма? Или бандеровщината?
    Или преводът е лош, или Шолц не знае какво говори, но доста несвързано е.
    Щото, няма да вкара НАТО, ама само Гермнаия може да вкара в конфликта, нали?
    Както поляците, те по свое желание влизат в конфликта, ама НАТО няма вина, демек САЩ.
    Тежко на народите на всички европейски държави, членки на НАТО.
  • 7 Просто човек

    1 39 Отговор
    НАТО, спрете Путлер! Вземете страна!

    Коментиран от #8

  • 8 НА ТЮ ВЕЦ

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Просто човек":

    Да не е кран та да го спре ме ?
  • 9 Не са ли изкукали тези джендъри,

    31 0 Отговор
    нямали да вземат решения, а ореваха цял свят, да събират пари и оръжие за Украйна. Това не са ли тяхни решения? Явно НАТО трепери от Русия, и тези затова реват.
  • 10 124

    43 0 Отговор
    Абсолютно лицемерие - даже и датата преиначава.

    Германия бе гарант на Украйна по Минските споразумения ... и укрофашистите не спазиха нито едно. Вместо мир и преговори: терор и фашистки геноцид над 14000 рускоговорящи, забрана на партии, насаждане на фашистка идеология и преиначаване на историята в украинските училища, безнаказана саморазправа с инакомислещи... Автономните области бяха оставени без социално осигуряване, без телекомуникации, Крим - без вода... И това Шолц нарича сега борба за демокрация и свобода на украинския народ. ... И заедно с американските си господари отрича правото на Русия да защити руснаците от укрофашисткия терор и нарастващата заплаха от НАТО за сигурността й!




    Сега Герм
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Уса

    19 1 Отговор
    Американци обучавали азовци и бандеровци в Полша и Германия вече проговориха в медиите и ги има в ютуб.Те смятат,че желанието на Украйна да предизвика Русия е върха на човешката глупост и САЩ и ЕС са главните виновници.Това го казва американски военни специалисти,които предварително са заявявали,че тази мисия е обречена,но са поели работата и са си тръгнали

    Коментиран от #17

  • 14 Умник,

    15 0 Отговор
    Не се измъквай ! НАТО отдавна е страна в конфликта между Русия и Украйна - една от основните причини за трози конфликт
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ком

    14 1 Отговор
    Финансите са от "демократичния" запад, въоръжение от НАТО, фанатиците от Азов, идеологията на неонацизма.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сссср

    12 1 Отговор
    Ако не бяхте доставили бойна техника на Украйна. До сега войната ще ше да спре некадърници. Ама това не е в вашия интерес. Вие сте убийци на мирни граждани.
  • 19 Тити

    0 10 Отговор
    НАТО са боклуци до сега трябваше да пратят военен контингент в Украйна
  • 20 moiraine

    7 0 Отговор
    Да, бе! Верваме ви!
  • 21 9999

    6 0 Отговор
    А,че НАТО и Америка от години обучават и дават оръжие на Украйна не е намеса.И този като бесепейците-изнасяме оръжие, но не знаем за къде.Лицемериии...
  • 22 Мустафа

    3 1 Отговор
    Този Шолц, все повече ми харесава. Умен и умерен мъж, той беше един от малкото които не истерясаха покрай агресията на Путин. Това е държавник!

    Коментиран от #26

  • 23 Хомеопатия по време на война

    6 1 Отговор
    Хомеопатия- лекуване на подробното с подобно. Този " миротворец" иска да излекува нацизма с нацизъм. Това, което говори е точно обратното на това, което прави. В този смисъл е напълно предвидим.Да видим докога спонсорите му ще издържат на екзотичните му " изцепки"? Продаде си якето в Лондон и сега очакваме с интерес, кои атрибути от облеклото си ще свали и продаде на търг.
  • 24 Корекция към коментар# 23

    1 0 Отговор
    Този коментар се отнася не към горната статия, а към статията" Зеленски" : Украйна няма да позволи Русия да си присвои победата над нацизма" Извинения!
  • 25 emo

    1 0 Отговор
    Тоя Ханс !- тоя пръч !- поняkога мисли с горната си главата си а в много случаи мисли с долната " другата си глава ".
  • 26 Андро

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мустафа":

    Точно защото не истеряса е обвинен от Зеленски и неговият посланник в Германия Мелник. Дните му като канцлер на Германия са преброени. Какво искаш от социалист.

    Коментиран от #27

  • 27 Ели

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Андро":

    той забрани руски и украински флагове на девети май в Германия. Зеленски е разочарован.
Новини по държави: