Last news in Fakti

13 Май, 2022 16:58 2 022 6

Трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Вогтъл“ ще струват 30 млрд. долара

  • вогтъл-
  • сащ-
  • аец вогтъл-
  • атомна централа-
  • атомна енергетика

Това показва нов финансов доклад

Трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Вогтъл“ ще струват 30 млрд. долара - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Проектът за разширяване на АЕЦ „Вогтъл в САЩ за строителство на трети и четвърти енергоблок на централата с реактори AP1000 на „Уестингхаус“ ще надхвърли 30 милиарда долара. Това показва нов финансов доклад на един от собствениците на централата - Общинската агенция за електроенергия на щата Джорджия (MEAG). В тази сума не са включени 3,68 милиарда долара, които „Уестингхаус“ плати на собствениците, след като банкрутира през 2017 г.

Още през март т.г. основният собственик на АЕЦ „Вотъл“ - Georgia Power Co, съобщи за закъснения по проекта и преразходи в размер на 920 милиона долара. Разчетите на Georgia Power обаче покриват само 45,7% от финансирането, което означава, че другите частни и общински дружества, които притежават мажоритарната част от проекта, също са обновили прогнозите си, предаде Ans.org.

АЕЦ „Вогтъл“ е единствената атомна централа, която се изгражда в САЩ и стойността ѝ може да откаже други компании да строят, въпреки че електроенергията, която произвежда е без въглеродни емисии. През 2012 г., когато проектът бе одобрен, изграждането на двата реактора се оценяваше на 14 милиарда долара, като първата електроенергия трябваше да бъде произведена през 2016 г. Сега се предвижда трети енергоблок да започне да работи през март 2023 г., а четвърти - през декември същата година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Много бе!

    5 0 Отговор
    Наште да се борят за намаление поне с 300$ и 47 цента!

    Коментиран от #6

  • 3 Вход

    11 1 Отговор
    Те тия гледат да строят АЕЦ ,а ни е ги закриваме за да плащаме по скъпа еко- енергия
  • 4 Алко Балко

    7 1 Отговор
    Прави! Американски пари като шума!
  • 5 От страни

    4 2 Отговор
    Ко ще строи Уестингхаус като е банкрутирала и има недовършени обекти? Така разбирам спирането на реакторите е само за индианците а шерифите си строят нови на раз.
  • 6 От страни

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Много бе!":

    Русняците да са ги направили за 20-22. (2 блока по 1200 - цена 22). Ама при американците корапшън е ужас. Там тя се нарича "лобизъм".