Last news in Fakti

1 Юни, 2022 12:06 1 176 0

Естония прави анализ за развитието на ядрената енергетика

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • естония-
  • анализ-
  • енергетика

Естония има замърсяващ енергиен микс

Естония прави анализ за развитието на ядрената енергетика - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Естония официално формира Работна група по ядрена енергия (NEPIO), която трябва да подготви анализ на възможността за въвеждане на ядрена енергия в страната.

NEPIO ще бъде ръководена от естонският министър на околната среда Тинис Мьолдер и ще представи своите заключения и предложения на правителството до септември 2022 година. Според Мьолдер, енергийната сигурност, устойчивостта, конкурентоспособността и постигането на климатичните цели за 2050 г. са основните причини да се мисли за развитие на ядрена енергия.

Естония има особено замърсяващ енергиен микс, базиран на петролни шисти. Те осигуряват 76% от производството на електроенергия в страната. Така Естония е държавата с най-висок въглероден интензитет сред всички страни-членки на Международната агенция по енергетика, предаде Euronuclear.org.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: