Last news in Fakti

18 Май, 2022 10:15 984 7

Турция и САЩ искат да разрешат проблемите помежду си

  • мевлют чавушоглу-
  • сащ-
  • турция-
  • отношения-
  • министър-
  • външни работи

Това заяви турският министър на външните работи, Мевлют Чавушоглу, пред представители на турската общност в Ню Йорк

Турция и САЩ искат да разрешат проблемите помежду си - 1
Снимка: БГНЕС

Турция и САЩ желаят да разрешат проблемите помежду си, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред представители на турската общност в Ню Йорк, където е на посещение и днес предстои да разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Искаме да разрешим проблемите, които преживяваме в отношенията си със САЩ", каза ръководителят на турската дипломация. "По предложение на президента (Джо) Байдън създадохме стратегически механизъм", добави той. Чавушоглу обясни, че целта на този механизъм е да съдейства за разрешаването на проблемите в двустранните отношения и регионалните въпроси, по които Турция и САЩ имат различия във възгледите, или да спомогне за намиране на път, по който Турция и САЩ да работят заедно по тези въпроси.

Министърът изтъкна, че двустранните отношения със САЩ същевременно са се развили в много области, като по-специално открои икономиката. Като цел в търговията на двете държави той спомена достигането на търговски стокообмен в размер на 100 млрд. долара.

Чавушоглу изрази надежда, че до края на годината ще се състои среща между президентите на двете страни, както и че посредством стратегическия механизъм проблемите ще могат да бъдат разрешени или намалени и да бъде изградено сътрудничество.

По думите на турския външен министър под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган Турция води активна и принципна външна политика, а нейната конструктивна роля по отношение на войната в Украйна е посрещана с одобрение в целия свят. Както Чавушоглу изтъкна, целта на страната му е не да бъде хвалена, а да допринесе за световния мир в този труден период.

Според турския министър дори след прекратяването на огъня в Украйна, студената война ще продължи дълго време.

"В този процес Турция трябва да продължи да следва разумна, балансирана, стратегическа външна политика и ние, под ръководството на нашия президент, ще направим каквото можем по този въпрос", каза той.

Както Чавушоглу посочи, Турция от началото на войната е евакуирала 17 хиляди турски граждани от Украйна и очаква в идния период да евакуира в Турция още около две хиляди турци ахъска. Той добави, че се планира в близко бъдеще да се състои заседание на техническо равнище на контактната група по хуманитарни въпроси, в която участват ООН, Турция, Русия и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мехмет

    3 0 Отговор
    Пазарлък трябва да има.
  • 3 BOB

    14 0 Отговор
    ЕРДОГАН ТРЯБВА ДА Е ЛУД ДА ПРЕГОВАРЯ С ХОРАТА КОИТО ИСКАХА ДА ГО СВАЛЯТ С ВОЕНЕН ПРЕВРАТ
  • 4 ДОСТ

    13 0 Отговор
    РАЗБИРА СЕ. ПРОБЛЕМИ ВИНАГИ Е ИМАЛО. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПРОВОКАЦИОННАТА ПОЛИТИКА НА КРАВАРИТЕ. ТЕ ВИНАГИ ИСКАТ НЯКЪДЕ ДА ИМА ГОЛЕМИ ВОЙНИ И ТО ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ. ДА ПОДКРЕПЯТ ГОЛЕМИ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ КАТО ПКК, АЛ КАИДА, ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА. И С НАЙ-ГОЛЯМОТО СИ БЕЗОЧИЕ СЕ ВОДЯТ ПРИЯТЕЛИ И СЪЮЗНИЦИ С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЪРЖАВИ. КАКТО С ТУРЦИЯ. СЕГА ЩЕ ИЗГЛАЖДАТ ОТНОШЕНИЯ. ДА ВИДИМ ДОКЪДЕ ЩЕ ИДАТ. ВСЯКО НАЧАЛО СИ КРАЙ.
  • 5 Съществената разлика

    10 1 Отговор
    Мицотакис ходи в САЩ да се моли, а на Чавушоглу докато е в централата на ООН му се молят 😂😂😂
  • 6 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    Турците пуснаха мълвата че искат да станат член на ОДКБето и имат Ц-400 което е вид входен билет и НАТО настръхна.
  • 7 КЪМкРая

    0 2 Отговор
    Всяко нещо си има края.
Новини по държави: