Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Май, 2022 11:40 1 196 18

Г-7 ще търси пари за Украйна

  • украйна-
  • г-7-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • русия

Освен това финансовите лидери на Г-7 ще се опитат да съгласуват начините си да противодействат на Русия

Г-7 ще търси пари за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Финансовите министри и управителите на централните банки на Съединените щати, Япония, Канада, Великобритания, Германия, Франция и Италия - известни като Г-7, ще се съберат в бившата столица на Западна Германия - Бон и вероятно ще се съсредоточат в четвъртък и петък върху това как да помогнат на Украйна да плаща задълженията си. Възстановяването ѝ след войната, нарастващата глобална инфлация, изменението на климата, веригите за доставки и предстоящата продоволствена криза също са на първо място в дневния ред, предава Ройтерс.

Войната в Украйна променя дневния ред на западните сили, защото ги принуждава да преосмислят десетилетните отношения с Русия не само по отношение на сигурността, но и в енергийните, хранителните и глобалните вериги за доставки от микрочипове до редкоземни елементи.

Още новини от Украйна

"Украйна доминира на тези срещи. Но има и други въпроси, които трябва да бъдат обсъдени", каза служител на Г-7, който поиска да не бъде назован, добавяйки, че дългът, международното данъчно облагане, изменението на климата и глобалното здраве също са предмет на дебат.

Украйна оценява финансовите си нужди на 5 милиарда долара на месец, за да изплаща заплатите на държавните служители и и администрацията да работи въпреки ежедневните разрушения, причинявани от Русия.

Пакетът за краткосрочно финансиране, който трябва да бъде договорен от Г-7, ще покрие три месеца от нуждите на Украйна.

Европейската комисия предложи в сряда да предостави до 9 милиарда евро заеми на Украйна, гарантирани от правителствата на ЕС, за покриване на нуждите на Киев до края на юни.

Комисията също така предложи да се създаде фонд с неопределен размер от безвъзмездни средства и заеми за Украйна, вероятно съвместно заети от ЕС, за да плати възстановяването на страната след края на войната.

Някои икономисти оценяват финансовата нужда за подобен проект на между 500 милиарда евро и 2 трилиона евро като оценките често се променят в зависимост от продължителността на конфликта и обхвата на пораженията.

Със суми от този размер ЕС обмисля не само нов съвместен проект за вземане на заеми, по модел на фонда за възстановяване от пандемията, но и конфискацията на сега замразените руски активи в ЕС, като източници на финансиране.

Някои страни като Германия обаче казват, че идеята, макар и политически интересна, лежи върху нестабилни правни основания.

Представители на САЩ подчертават, че е твърде рано да се планира финансиране за мащабен план за възстановяване на Украйна. Вашингтон иска дискусиите да се фокусират върху посрещането на непосредствените бюджетни нужди на Киев през следващите три месеца.

"В крайна сметка тези нужди от възстановяване са предимно в бъдеще", каза служител на Министерството на финансите на САЩ. "Ето защо ние сме фокусирани повече върху бюджетните нужди на Украйна през следващите три месеца, отколкото върху реконструкцията, плановете Маршал и конфискацията на активи".

Освен това финансовите лидери на Г-7 ще се опитат да съгласуват начините си да противодействат на Русия, като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън намекна, че страната може да сложи край на временното разрешение на Русия да покрива задълженията си по суверени облигации със замразените в САЩ руски активи, като по този начин постави Москва в състояние на дефолт.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    22 1 Отговор
    "Г-7 ще търси пари за Украйна"

    Май, май вече тез ЕС крадци изхарчиха парите от яхтите. :D
  • 2 hahaha

    25 1 Отговор
    аре целия свят - строй се пребрй се и по 8 милиарда на месец инъче укрките спират да воюват за общото благо
  • 3 Пич

    24 1 Отговор
    Питайте Киро !!! Борел му благодари за едни милиарди , храни украйнците без пари , не плащат градски транспорт и паркинг !!! Българите плащат всичко !!!
  • 4 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    Извод--Украйна е фалирала.
  • 5 Киро Острото

    15 3 Отговор
    Всеки българин да даде по две заплати за Украйна!
  • 6 Боко

    17 0 Отговор
    Давам половин чекмедже!
  • 7 Украинската армия получава

    2 20 Отговор
    все по-големи количества западно тежко въоръжение и по специално американски гаубици. На практика войната се превръща в артилерийска. Москва почти изчерпва своите ракети. Украйна се надига и руши атаките на "безаналогавата" окупаторска армия. Следва настъпление. На следващия 9 май парадът ще бъде в Киев и ще бъде приеман от Зеленски. А путин ще бъде в клетка както Баязид Първи, киевските малчугани ще му подхвърлят банани и на нея ще има надпис" "Внимание хапе .."

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Що та бе

    14 3 Отговор
    Целия западен богат свят воюва в Украйна с Русия, а смотаните ушанки ги правят дран-паран....

    Коментиран от #10

  • 9 Последния Софиянец

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Украинската армия получава":

    Гаубица срещу самолет.Кой ще спечели?
  • 10 Последния Софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Що та бе":

    Твоят богат свят дължи трилиони .
  • 11 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Украинската армия получава":

    Не разказваш добре вицове!
  • 12 Жан Виденов

    2 0 Отговор
    Ужас
  • 13 ДА ДОЙДАТ

    5 0 Отговор
    АЗ ЩЕ ИМ ДАМ БИТКОЙНИ КОЛКО ИМ ТРЯБВАТ
  • 14 Шумен

    6 0 Отговор
    Мръсни войнободбудители , спрете да подклаждате огъня отрепки
  • 15 БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

    7 0 Отговор
    дойче веле ,уникални сте !Сами опровергавате вашите лъжи!До вчера четехме/ваши статии/сащ отпускат на укрите 100 милиона военна помощ.германия-50 милиона хуманитарна помощ.англия-200 милиона не знам каква си помощ.А днес ааааааааа 9 милиарда ЗАЕМИ!Ето къде била истината-заеми,лихви ,заеми лихви.Горките украинчета ще има да изплащат
  • 16 В Борисов

    6 0 Отговор
    А защо не съберат малко пари за България? Даже сме по-бедни от украинците
  • 17 cpv

    2 0 Отговор
    Търсете пари за Украйна,но техния президент Зеленски има спечелени 100 мил.долара за минала година!Трябва да се запитаме как ги е спечелил,та той е по-богат и от Путин!
  • 18 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    Да споделят къде ще ги търсят, че и на мен няма да са ми излишни!
Новини по държави: