Last news in Fakti

19 Май, 2022 17:35 733 1

Индонезия разреши износът на палмово масло да бъде възобновен от 23 май

  • индонезия-
  • палмово масло-
  • олио-
  • украйна

Въведената на 28 април забрана за износ на масло заради двойното му поскъпване в страната дестабилизира световния пазар на растително олио, чиито цени достигнаха най-високата си стойност след войната в Украйна

Индонезия разреши износът на палмово масло да бъде възобновен от 23 май - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Индонезия ще разреши да бъде възобновен още от идната седмица износът на палмово масло и суровини за производството му, обяви президентът Джоко Видодо, цитиран от Франс прес и ТАСС. Индонезия е най-големият световен производител на този продукт.

Въведената на 28 април забрана за износ на палмово масло заради двойното му поскъпване в страната дестабилизира световния пазар на растително олио, чиито цени достигнаха най-високата си стойност след войната в Украйна.

Президентът отбеляза, че трябва да се вземат предвид 17-те милиона работещи в сектора на палмовото масло. Той обаче подчерта, че правителството ще следи ситуацията, за да се увери, че цените са достъпни.

Джакарта възнамеряваше да възобнови износа, след като цената на едро на готварското олио спадне до 14 000 рупии (97 евроцента) спрямо 20 000 рупии за литър преди забраната.

Цените се понижиха, но не толкова, колкото се очакваше, и достигнаха 17 200 - 17 600 рупии за литър в момента, призна президентът.

270-милионната страна страда от проблеми с предлагането и задържането на стоки по складовете, тъй като производителите предпочитат да продават продуктите си в чужбина, за да се възползват от покачването на цените. Индонезия осигурява около 60 процента от световното производство на палмово масло, една трета от което се консумира на вътрешния пазар.

Миналата година страната е изнесла 34,2 милиона тона олио за хранителни нужди, но и широка гама козметични и хранителни продукти на основата на палмовото масло. Най-големите ѝ клиенти са Индия, Китай, ЕС и Пакистан.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да си

    6 0 Отговор
    го ядат !