Last news in Fakti

20 Май, 2022 17:33 763 4

Порошенко: Путин прецени неправилно Украйна

  • порошенко-
  • украйна-
  • русия-
  • путин-
  • бивш-
  • президент-
  • подцени-
  • демокрация

Кремъл не е взел предвид и реакцията на Запада, смятайки политиците за твърде наивни и с фалшиво чувство за сигурност

Порошенко: Путин прецени неправилно Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Когато руският президент Владимир Путин започна своята война в Украйна, той направи няколко големи грешки, пише в коментар за европейското издание Politico петият украински президент Петро Порошенко. Той управляваше страната от 2014 година след събитията на Майдана до 2019 година, когато беше изпреварен във вота от Володимир Зеленски, предаде BG ON AIR.

Според Порошенко руският президент е преценил неправилно Украйна - млада демокрация и развиваща се икономика, която изглежда твърде слаба и разделена, за да устои на руската военна машина. Кремъл не е взел предвид и реакцията на Запада, смятайки политиците за твърде наивни и с фалшиво чувство за сигурност.

От 2014 година, благодарение и на подкрепата на Запада, Украйна изгражда демокрация, възстановява икономиката си и работи върху своята енергийна независимост. Киев започна да напредва по своя път към НАТО и ЕС, както и да укрепва своята защита, посочва Порошенко. В своя анализ той нито веднъж не коментира или споменава името на своя наследник.

В последните месеци рейтингът на бившия президент започна да расте и в началото на годината почти се изравни с този на Зеленски въпреки обвиненията в държавна измяна и подпомагане на отцепническите организации в Донбас, припомня ВВС. За увеличаването на подкрепата помогна и фактът, че Петро Порошенко се върна в Украйна, след като прекара известно време във Варшава, за да се изправи пред съда по повдигнатите му обвинения.

Военната инвазия на Русия обаче промени обществените нагласи - подкрепата за настоящия президент е огромна, но Порошенко, за разлика от почти всички останали опозиционни лидери, успява да се задържи на политическата сцена в Киев основно заради своите финансови средства, допълва "Украинска правда".

В първите седмици на войната Порошенко благодарение на своите телевизионни канали дори успя да проправи критики към управлението на страната и да насади опасенията, че президентът ще предаде страната в преговорите с Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В.В.П.

    4 2 Отговор
    Украйна и демокрация?!!!!..Хехе..
  • 2 БАРС

    5 2 Отговор
    Не го слушайте лъже.2004 до 22014 съм живял там когато бяха с Русия та зимата там в запъдна украина на месец с къпане готвене и отопление плпщах 30 лв. български пари.А дизела беше 0.40 стотинки.Тоя направи заедно с Торчинов Технибок Яценюк и даже и големият Кличко направиха кървавият майдан .Атоя като президент нищо не направи при Зеленски направиха нови главни пътища.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Урюрвкос

    0 1 Отговор
    дайте цялото интервю пред Politico защо само част от него. Порошенко предлага ако ЕС приеме санкции против руския нефт веднага да бъде демонтиран нефтепровода "Дружба" като ненужен и ако след месец отпаднат санкциите да не може да се възстанови сиреч санкции да станат постоянни.
Новини по държави: