Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Май, 2022 21:00 1 887 29

Защо НАТО с радост ще приеме Швеция и Финландия

  • финландия-
  • швеция-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • сигурност-
  • йенс столтенберг-
  • руска агресия

Големи и модерно въоръжени армии, стабилни отбранителни структури: Швеция и Финландия са желани партньори за НАТО

Защо НАТО с радост ще приеме Швеция и Финландия - 1
Снимка: NATO

Финландия и Швеция подадоха официално молби за членство в НАТО, а експертите са убедени, че присъединяването им ще е от полза както за самите тях, така и за НАТО. Клаудия Майор от германската фондация „Наука и политика“ заяви, че двете страни не са просто някакви молители, а „вносители на сигурност“ в Алианса.

Как двете страни ще променят Алианса?

Още новини от Украйна

В Германия задължителната военна служба беше отменена още преди години, а във Финландия тя си остава в сила. Жените там могат доброволно да служат в армията. В Швеция през 2018 година беше върната военната служба за мъже и жени – заради променената ситуация със сигурността, предизвикана от поведението на Русия.

Двете страни разполагат със значителен военен потенциал. Числеността на шведските въоръжени сили – сухопътни, въздушни и военноморски – наброява 15 000 души, към които се прибавят и силите на Гражданската защита (Hemvärnet) с численост от 20 700 души, както и 5 000 срочно служещи.

Финландия има действаща армия от 23 500 души, а в случай на война нейната численост бързо може да нарасне до 280 000 души. Отделно от това могат да бъдат мобилизирани 900 0000 запасняци. Освен това в страната действа и допълнителна военна структура, която отговаря за логистиката и организацията на отбранителните дейности. Друга финландска особеност е концепцията за „тоталната отбрана“: всички структури на правителството и икономиката разполагат с план за действия в кризисни ситуации и са длъжни самостоятелно да изпълняват конкретните си задачи по този план. Тъкмо тази система показа добри резултати по време на пандемията от COVID-19.

Оперативна съвместимост

За НАТО Швеция и Финландия са желани партньори, казва Клаудия Майор от берлинската фондация „Наука и политика“. И двете страни са част от Северната войскова група – една от общо 18 подобни военни единици, създадени да действат в кризисни региони. А в Северния отбранителен съюз (Nordefco) те си сътрудничат с държавите от НАТО Дания, Исландия и Норвегия.

Шведски и финландски части са участвали в толкова много съвместни маневри с НАТО, че техните армии на практика са изцяло оперативно съвместими със силите на Алианса, казва Йенс Столтенберг. Освен това Финландия вече изпълнява условието да заделя за отбрана по 2 процента от брутния си вътрешен продукт, а Швеция ще го постигне до 2028 година.

Останалите критерии за членство двете страни изпълняват без проблем: те са демокрации, поддържат добри отношения със съседите си и не са замесени в териториални спорове и конфликти. А въоръженията им отговарят на стандартите на НАТО.

Така например Швеция разполага с модерни изтребители Gripen, които могат да се използват едновременно за преследване, нападения или разузнаване. Финландия пък неотдавна закупи свръхмодерните американски невидими изтребители F-35 и разполага със стотици гаубици и ракетни установки, което я нарежда сред страните с най-мощна артилерия в Европа. Швеция наскоро похарчи 47 милиона евро за модерни минохвъргачки и планира да закупи още бронирана техника и нови подводници.

Промяна в съотношението на силите

С влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще се промени и съотношението на силите в Европа. „Може да се каже, че Балтийско море ще стане един вид вътрешно море за НАТО“, казва Майор.

Още отсега обаче двете държави играят важна роля за НАТО: „Ако НАТО трябва да защитава Балтика, на практика той се нуждае от въздушното пространство на Швеция и Финландия. Затова членството на двете страни ще опрости много нещата за Алианса“, добавя експертката.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    10 14 Отговор
    С радост ще се доближат до Раша.
  • 2 НАП още ги приеме със смях

    20 8 Отговор
    А те после скъпите ще се смеят със сълзи. Интересно не виждат ли Украйна която вече не съществува или са като управляващите в Европейския съюз ....силно зависими от съединените щати.
  • 3 НАТО vol 2

    8 13 Отговор
    НАТО май с радост ще изгони Турция. В западните медии вече има много статии, че Турция е пречка и че трябва да се намери начин за преодоляването й...

    Коментиран от #6, #14

  • 4 Ами те

    18 8 Отговор
    третополовите винаги с радост приемат себеподобни и като бъдат налазени от нормални надават вой и бегат у вдън земя
  • 5 А пу'тик гледа като соп'оливо ци'ган'е..

    12 18 Отговор
    Сладкарница😂
    А уж немаше да позволи..НАТО на границата😂
    Ееееех Путьо,... путьоооо

    Коментиран от #16

  • 6 Говориш глупости

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО vol 2":

    Вчера знаеш ли колко военни самолета излетяха от едно летище в западната част на София и преминаха границата ни с Турция. Турция никой няма да бъде изгонена от НАТО ако тя не напусна сама.
  • 7 Защото

    6 10 Отговор
    са богати и вноските на страните членки ще се увеличат чувствително , защото ще вкарат пари в НАТО !
  • 8 Вижте сега

    12 7 Отговор
    Русия не е произвеждала ядрените ракети, за да води конвенционална война със скапаняци като Финландия и Швеция.
  • 9 Сатана Z

    16 12 Отговор
    Русия няма проблем да унищожи Финландия или Швеция.Все от някъде трябва да се тръгне за да мирясат останалите псета.

    Z

    Коментиран от #11, #29

  • 10 Такааааа

    14 4 Отговор
    Да ще ги приемат с голяма радост! Финландия е на крачка от Русия, Швеция демокрация стигаща до странности и мисълта за война все по-близка, за да може някой в Америка да сложи някой и друг милион към милиардите си с цената на човешки животи!
  • 11 Ха-ха-ха

    11 18 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Не,бе педалче. Без ядреното оръжие една Финландия ще шиба Путьо педАЛа на ЦРЪВЕНИЯ МЕГДАН!😂
  • 12 НАТО

    8 4 Отговор
    Благодарим ти Вова!
  • 13 Последно,.. х'у'й'лО ще "позволи" ли

    8 3 Отговор
    НАТО на границата или ще дрънка .АЛАБАЛИЗМИ като дрът Импотентен Педерас?!?

    Коментиран от #18

  • 14 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО vol 2":

    Турците как се молиха на НАТО да ги приеме им и разрешиха да имат колкото бази искат, само и само да не ги ошамари СССР навремето.
  • 15 ТаУмВзе

    11 7 Отговор
    Щото нато вече Не Съществува, а е просто пионка на краварите, които си мислят, че все още са господари на светчето. Аре са бивша европа на гладен студ и тъмнина с ислямистите, та да видим какво ще остане.
  • 16 натовец

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "А пу'тик гледа като соп'оливо ци'ган'е..":

    Голем е стратег😂😂
  • 17 Сатана Z

    10 8 Отговор
    Финландия е добра мишена за превантивен въздържаш ядрен удар на Русия и те го знаят.Предупредени са.В момента Финландия уговаря Турция да наложи вето за приемането им в НАТО и уговарят сумата с Султан Реджи.
    Американосите и те вдигат мизата и обещават на Турция какво ли не само Ердо да се кортулиса.
    Купувайте йод,че кочината отива към разковаване.

    Z
  • 18 ВАТИРАН

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Последно,.. х'у'й'лО ще "позволи" ли":

    ХУЙЛОФИЛЕТЕ НА ТАКИВА ВЪПРОСИ НЕ ОТГОВАРЯТ ЗАЩОТО ВЪТРЕШНО СИ ЗНАЯТ,ЧЕ ПИЗДИН Е ПУТКА ЧИЛЯК И ПЕДЕРУГА
  • 19 Продажници

    8 6 Отговор
    Нато иска да запали Европа, и ще успе е,с тез европейски продажници
  • 20 Ергенът

    8 2 Отговор
    В НАТО са готови да приемат и кучета и котки, стига да имат лична карта...
  • 21 3456789098у7ъ654

    5 2 Отговор
    е тука нема радост
    тия държави са ервена линия за нато, не за русия

    запада сам се матира

    при норвегия на неколко стотин километра имат граница с северния морски флот......центъра

    нато отхапа забранения плод украйна , сега разбирайки грешката , реши да гаси огън с бензин......или.......към каубийскита ера в америката .....
  • 22 Верно ли

    8 3 Отговор
    Защо НАТО с радост ще приеме Швеция и Финландия - за да се опита и тях да набута в шамарите?
  • 23 Отговор от Макрон

    6 2 Отговор
    Защото НАТО е в мозъчна смърт.
  • 24 За пари

    3 1 Отговор
    За пари, фор монеи, за деньги, за кинтииии...
  • 25 Жоро

    2 2 Отговор
    Ха ха ха големи армии от 23500 души! Можели да нарастнат при война! Те на запаса разчитат като в България ама тук вече никои не иска да умира за чужди интереси.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 агент Костадин Костадинов

    1 2 Отговор
    Ето как може да разшири НАТО един изкуфял дъртак (ПУТЛЕР) със измислени истории от втората световна война. Браво Путлер!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ваймс

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Мечтай си! Помпай си самочувствието в един измислен в главата ти свят. В реалността се видя колко са зле ватниците. Срещу армии, които имат въздушно превъзходство, по-добра техника, логистика, радио-електронно оборудване и са водени професионално, не от строителни инженери, но за сметка на това имат същия възпиращ ядрен потенциал като количество - и то качен на работещи ракети - нямат абсолютно никакъв шанс. Другото са тролските ви напъни, дезинформация и демагогия, ама тоя вашият филм хем се изтърка, хем сме го гледали отдавна вече, хем само подигравки и погнуса предизвиквате!
    Понял?