Тема: Украйна

23 Май, 2022 09:40 1 071 12

ЕС се нуждае от укрепване на военната си сигурност

  • жозеп борел-
  • русия-
  • украйна-
  • сигурност-
  • отбрана-
  • ес-
  • нато

Според Борел страните от ЕС трябва да работят в три основни направления

ЕС се нуждае от укрепване на военната си сигурност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз се нуждае от европейски въоръжени сили, за да гарантира собствената си сигурност, заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел в своя неделен блог, предаде БГНЕС.

"Новата среда за сигурност показва, че ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност. За да постигнем това, се нуждаем от модерни и съвместими европейски въоръжени сили, които ще имат по-високо ниво на спектър и ще се стремят да изграждат способности и сила", пише той.

Още новини от Украйна

Според Борел страните от ЕС трябва да работят в три основни направления. "Първо, трябва да се работи по готовността на войските, включително по снабдяването. Второ, да увеличим съществуващите способности количествено и качествено през следващите пет години, като се съсредоточим върху натрупаните в миналото пропуски, като например стратегическите фактори, модернизацията на въздушната отбрана, кибернетичните и космическите способности, и това са само някои от точките", изброи той.

"Трето, в по-дългосрочен план, съвместно разработване на бъдещи ключови ресурси, като основни бойни танкове, модерно блокиране на зони/отбрана на достъп (A2/AD) или космическа ситуационна осведоменост", добави той. Борел подчерта, че "е време да се постигне напредък в областта на европейската отбрана. Трябва да укрепим европейската отбранителна индустриална база и да гарантираме, че разполагаме с необходимите военни способности. Да можем да увеличим военните си способности, за да се защитаваме сами, да направим НАТО по-силна и да оказваме по-добра подкрепа на нашите партньори, когато е необходимо", заключи той. Борел също така призна, че запасите от военно оборудване на Европейския съюз са се изчерпали заради помощта за Украйна. "Изчерпването на запасите в резултат на военната подкрепа, която оказахме на Украйна, е най-очевидният пример за недостатъците в отбраната на ЕС", написа Борел.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    5 10 Отговор
    "Неонацисти и по-специално десни екстремисти се бият на страната на Руската федерация в Украйна. Членове на Руския императорски легион, Русичи и Руската имперска лига участват във войната срещу Украйна, пише Der Spiegel, позовавайки се на доклад на Федералната разузнавателна служба на Германия."

    Ето кои са нацистите.

    Коментиран от #5, #6, #9

  • 2 дончичо

    8 3 Отговор
    Защо ми се струва че вече съм ги слушал тия Фра Зи. Да повишим бойната и политическа подготовка! Ха-ха,е га ти и измисляците
  • 3 провинциалист

    7 2 Отговор
    "Европейският съюз се нуждае от европейски въоръжени сили" - това по Лукас ли е? Щото тоя филм сме го гледали.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "истината":

    Недей предизвиква у тр0ловете на Кремъл сърцебиене. Те твърдят, че в РФ няма нацисти. Истината е, че точно там са най-многобройните фашистки групировки
  • 6 цялата истина

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "истината":

    Ами какво искаш да пишат ? Опитват се да обърнат нещата на обратно . А Погледни клиповете с предалите се азовци и татуировките по тях ? Татуировки но Хитлер , на пречупени кръстове и много други .
  • 7 60 години живяха като търтеи

    7 2 Отговор
    Ес май се нуждае от един бой за да изтрезнее и да си дойдат нещата по местата.
  • 8 Само питам

    7 3 Отговор
    Руснаците са заловили американския военен адмирал Ерик Олсън. Заедно с него британският подполковник Джон Бейли и четирима военни инструктори на натю .
    Сега какви ще ги дрънкат от Ес и алианса?
  • 9 будна ера

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "истината":

    Кадиров откара пленници от "Азов" в Грозни с думите: "Предупредих ви!"
    Видеоклипът започва с известната фраза на заместник-командира на „Азов“ Святослав „Калина“ Паламар: "Няма да има Мариупол – няма да има Украйна". След това се виждат кадри от предаването на бойци от Азовстал.

    Очаква се ново видео с „безстрашния украински воин“ Дейвид Касаткин, по прякор „Химик“, който по време на обсадата на Азовстал, отправи писмен апел до Кадиров, в който обеща да се справи с него и членовете на семейството му.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    3 2 Отговор
    Значи всяка страна ще си има армия. Тя ще е в състава на Европейската армия. Европейската армия ще е в състава на НАТО. НАТО се командва от САЩ. Има страни които едновременно не са в ЕС но са в НАТО и обратно. Пълна бъркотия относно командването, задачите, целите и интересите на отделните държави и народи.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.