Last news in Fakti

24 Май, 2022 20:08 1 854 27

Столтенберг: Може да се намери начин за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • швеция-
  • финландия-
  • турция

В момента се водят редица дипломатически разговори между Анкара, Стокхолм и Хелзинки за постигането на споразумение

Столтенберг: Може да се намери начин за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е уверен във възможността за намиране на решение, свързано с възраженията на Турция срещу присъединяването на Швеция и Финландия към алианса, предаде ДПА.

В речта си на Световния икономически форум в Давос Столтенберг заяви, че алиансът „трябва да седне и да намери път напред“ и че е сигурен, че това ще се случи.

Турция изрази несъгласие срещу опита на Швеция и Финландия да получат членство в НАТО, като се аргументира с опасения в сферата сигурността и обвини Стокхолм в подкрепа на „терористични групировки“. Анкара визира кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) в Сирия.

Турските сили често влизат в сблъсъци със СЗН по границата със Сирия, като според Анкара те са част от по-голямо бунтовническо движение.

САЩ, от своя страна, работят в тясно сътрудничество с кюрдските сили в Сирия и ги считат за ключов съюзник в борбата им с екстремистките милиции на „Ислямска държава“.

Швеция и Финландия, наред с други страни, наложиха забрана за износ на оръжия за Турция, след като през 2019 г. Анкара проведе военна офанзива срещу СЗН.

Турция изрази недоволство и от това, че двете страни разрешават провеждането на акции на забранената Кюрдската работническа партия (ПКК).

Руската инвазия в Украйна промени ситуацията около сигурността в Европа и Швеция и Финландия решиха да се откажат от неутралната си позиция и да кандидатстват за членство в НАТО.

В момента се водят редица дипломатически разговори между Турция, Швеция и Финландия за постигането на споразумение.

В речта си Столтенберг подчерта стратегическото значение на Турция за алианса, както и приноса ѝ за борбата срещу тероризма.

Генералният секретар на НАТО коментира и дебата около използването на китайски технологии в 5G мрежите, както и газопровода „Северен поток 2“.

„Ние трябва да признаем, че икономическите ни решения имат последствия за сигурността ни. Свободата е по-важна от свободната търговия, опазването на ценностите ни е по-значимо от печалбите“, каза той, цитиран от Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сигурен

    33 7 Отговор
    Турция излиза от НАТО на 99 процента
  • 4 Путин

    33 8 Отговор
    Финландия и Швеция в СССР
  • 5 ДОСТ

    33 7 Отговор
    НАЧИН НЯМА. НИКОГА НЯМА ДА ВЛИЗАТ В НАТО.
  • 6 Може Столти,може..

    21 5 Отговор
    Ама Арктика най-добре я забравете,влакът мина и замина,вие сега ще си вадите билети..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Закс

    16 3 Отговор
    Да ама НЕ !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Инфо

    9 2 Отговор
    Гръцкият външен министър Никос Дендиас: „Ние не следваме остротата, нито реагираме по начин, който другата страна ще наложи. Ние имаме свои позиции. Няма да попаднем в капана на влошаването, ако го преценим, ще втвърдим реакцията си, защото гръцкото правителство реши така“. Той добави, че турските провокации са абсолютна документация на гръцките аргументи, "потвърждава това, което говорим", отбеляза г-н Дендиас. „Няма да толерираме престъпленията, ще защитаваме международното право и ще насърчаваме турските престъпления, за да покажем на нашите партньори, че Гърция е застрашена“, заключи той.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Инфо

    20 3 Отговор
    Бахчели: "Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО означава и изтегляне на Турция". Правителственият партньор на Ердоган каза, че Турция няма да бъде загубена без НАТО. Говорейки във вторник, той каза, че изпраща ясно послание към НАТО, че всяко приемане на Хелзинки и Стокхолм ще доведе до преговори за оттеглянето на Анкара и че това няма да навреди на силна Турция.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 ТОДОР СТОЯНОВ

    14 2 Отговор
    МОЖЕ, НОООО...ЩЕ БОЛИ...
  • 14 Мицотакис

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Инфо":

    Благодаря на Бахчели за помощта му, от все сърце му пожелавам да изведе Турция от НАТО.
  • 15 Абе накрая както

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Инфо":

    Насърчавате"престъпленията" ще настъпите мотиката 🤣🤣🤣🤣
  • 16 Българските турци

    6 3 Отговор
    От юли 2016 в Турция вече не виреят марионетки...не че няма вербуване и командировани кукловоди в почти всяко съюзническо посолство...не че няма открити провокации и опити за разбунтуване на маси и организиране на размирици и протести...Но някак си не се получава вече както не се получават и военни преврати както преди...пипалата на ЦРУ , Моссад и НАТОвското Гладио не достигат вече до жизненоважни точки и възли на Турската държава...Затова Ердоган е "диктатор",затова е "неоосманист и реставратор" на умрялата династия, затова Турция се обявява за вече несигурен член на пакта затова се мъчат да монтират турците до вече "сатанизирания" руски народ...затова Въоръжават гърците и ги облъчват с антитурска параноя и ги поставят като украинците за стръв пред турските вълци...Стръвта е остаряла а методът е вече банален...в такъв капан турски вълци не влизат ...пък и всички в Турция са дешифрирали тези банапности и са наясно за истинската цел на САЩ и НАТО... а именно да провокират Турция за стълкновение с Гърция и в суматохата която планират да нанесат точкови удари по предварително набелязаните стратегически обекти на новооснованата и стремглаво развиваща се независима военна индустрия на Турската промишленност ! ! ! Ще успеят ли ?! Ще видим !?...Всичко което са запланували не зависи само от тях ...или само от Турция !... В този ШАХМАТ има и други играчи !?...
  • 17 ХаХаХа

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Инфо":

    Веднага след като Турция напусне НАТО, мачът започва. Българи, гърци, арменци, кюрди, всеки ще получи парченце, белите турци също, а черните, оста Z на геометрията, така че да седнат върху нея, за да си починат.
  • 18 Българските турци

    4 5 Отговор
    Представете си турците и помаците от Родопите създали работническа партия и са обявили нелегална въоръжена сепаратистична дейност с цел да обявят независима Турска родопска република ...40 години почти всеки ден в един български дом да идва ковчег обвит с националния флаг и с траурен марш и залп се извършва погребението на поредния български воин загинал в поредната акция на сепаратистите или си представете как в някоя църква на Великден,как на някой мач в стадион или как на площад на голям български град избухват бомби взривени от сепартистите и убиват невинни български граждани без разлика дали са деца, жени или старци !...И как въпреки че България и Турция са съюзници в НАТО турците открито финансират и въоръжават сепаратистите ...и как гърците и македонците им дават убежище и подкрепа вътре в своите граници а НАТО и Сащ правят санкции и ембарго на България защото убива "борци" за независимост...И тогава ли ще казвате "каква е тази борба " и ще говорите за асимилация или пак ли ще виждате "грозното лице на Ердоган и Турция и турците които вече са станали вирусни" ...?!...Представете си колко хуманни и демократични щяха да са българите тогава към турците и помаците от Родопите създали работническата партия ?!...Представете си колко благосклонни щяха да са Българите към кандидатурите на Швеция и Финландия ако те толерираха по същия начин и "борците за независимата Турска родопска република" ?!...
  • 19 Българските турци

    5 3 Отговор
    Рано или късно срещу НАТО ще се сформира нова сила подобна на Варшавския договор и тогава ще се осъществи военният,политическият и икономически баланс на света... Дотогава САЩ ще разиграват народите с НАТО и ще налагат своите интереси и догми !
    Тюркския Съюз или Проектът за "Великият Туран" е вече почти готов и много скоро веднага след украинския тайфун и след въртопа на санкциите ще бъде официално обявен...Това ще е най сериозният опонент на НАТО след бившия Варшавски пакт... Представете си НАТО без Турция срещу ТУРАН в който ще има и Унгария и Сърбия и "рухналата" Русия , и целият Среден изток и Китай !
  • 20 Българските турци

    3 4 Отговор
    Вие не познавате Девлет Бахчели и затова скачате върху изявленията му като върху "съкровище" ... превода или дешифрирания вид на изказването му е в 19 !...
  • 21 8237

    4 3 Отговор
    най лесно изхвърлете предателят Ердо и без това се зъби на всички, нека се оправя сам тези размирни времена;)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 кемалчето

    1 1 Отговор
    шефе, гладни сме
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Турция - Уганда - Зимбабве

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Соломон":

    Има и най-лошите. Ердоган го направи сам.
  • 27 Така им наредиха

    0 0 Отговор
    Безумните,хиперактивни махат с ръце, за да прикрият ужаса си,от това какво ще се случи на света в близко време.Могат да се справят с тях ,единствено с усмирителна риза и яки санитари.
Новини по държави: