Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юни, 2022 13:11 3 932 33

От болшевиките до Путин: история на руските фалити

  • руска икономика-
  • болшевики-
  • владимир путин-
  • русия-
  • фалит-
  • дефолт-
  • руска рубла-
  • ссср-
  • война

Сега страната разполага с много пари, но може и да не избегне фалита

От болшевиките до Путин: история на руските фалити - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През 1918 година, съветският революционер Лев Троцки казва на изумените западни кредитори по повод отхвърлянето на руския външен дълг: „Господа, бяхте предупредени!“ Той им напомня, че отказът за погасяване на дълга от царската епоха е една от основите на манифеста по време на провалената революция през 1905 година. Над 1 век по-късно, Русия е на ръба на нов фалит, но този път предупреждение нямаше, пише в свой материал Reuters, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Малцина очакваха, че нападението на Русия срещу Украйна ще предизвика такъв яростен отговор от Запада, който прекъсна почти всички връзки на Русия с глобалната финансова и разплащателни системи. Ето и обзор на основните събития свързани с дълга през последните 100 години:

Още новини от Украйна

1918: Отхвърляне на дълга

Малко преди революцията от 1917 година, Русия е най-големият кредитополучател в световен мащаб, след като тегли огромни суми, за да финансира своята индустриализация и железопътна мрежа. Но болшевиките виждат, че царската индустриализация загърбва интересите на работническата класа и отхвърлят целия чуждестранен дълг. Те казват „няма да платим и дори да можехме, пак нямаше да го направим“. И това е политическа заявка, казва Хасан Малик, старши анализатор в Loomis Sayles и автор на книгата „Банкери и болшевики: Международни финанси и руската революция“.

Въпреки усилията на Троцки да ги предупреди, фалитът шокира света, особено Франция, чиито банки и граждани губят огромни суми пари. „Инвеститорите не взеха заплахата сериозно, защото смятаха, че от нея ще пострадат и самите болшевики,“ казва Малик. По негови изчисления задълженията са били на стойност най-малко 500 млрд. долара при цени от 2020 година, може би дори повече. Москва признава част от тези задължения едва в средата на 80-те.

1991: СССР до Русия

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година, Русия спира да обслужва част от чуждестранния си дълг, който наследява от бившите съветски републики. Андрей Вавилов, заместник-финансовият министър на Русия между 1994 и 1997 година заяви, че в края на 1992 година Руската федерация е имала дълг от около 105 млрд. щатски долара от Съветската епоха, а собствените ѝ задължения са били за около 2,8 млрд. долара.

Парижкият клуб признава Русия за страна кредитор защото приема наследения дълг, пише Вавилов в своята книга „Руският обществен дълг и финансовите сривове“. През 1996 Русия се договаря със страните да преструктурира дълг от 28 млрд. доалра и получава разрешение да прехвърли основните плащания от Съветската епоха за следващото десетилетие. Но поради последвала финансова криза, Москва успява да изчисти задълженията си от този период едва през 2017 година.

1998: Фалит и финансова криза

До 1997 г. сривът на цените на петрола намали приходите от руския износ. Външният дълг, който беше близо 50% от БВП през 1995 г., се е увеличил до 77% през 1998 г., според Вавилов, който обвини огромните заеми от МВФ/Световната банка. Русия събира много малко данъчни приходи и разчита на краткосрочни държавни облигации, известни като ГКО, за да покрива разходите. Но става все по-трудно да ги прехвърля и скоро трябваше да харчи все по-големи суми за защита на рублата. „Колкото повече правителството настояваше, че ще застане зад валутата и ще изплати дълговете си, толкова повече инвеститори заключиха, че е време за продажба“, казва Крис Милър в книгата си „Путиномика: власт и пари във възраждаща се Русия“.

Месец преди фалита МВФ събра пакет от помощ от 22,6 милиарда долара, но „пазарът очакваше обявяването на допълнителни 20 милиарда долара“, пише Мартин Гилман, представител на МВФ в Москва по това време в книгата си „Без прецедент, без план: Дефолта на Русия от 1998 година“. На 17 август 1998 г. Русия развя бялото знаме и обезценява рублата, като обявява, че вече не може да плаща дълг в рубли, и въвежда тримесечен мораториум върху някои външни задължения. Руските банки, които са инвестирали значителни суми в държавни облигации и имат широка валутна експозиция, също се сриват.

2022: Принудителен фалит

Независимо от катастрофалното си финансово състояние през 1998 г. Москва продължи да изплаща задължения по своите еврооблигации. Сега страната разполага с много пари, но може и да не избегне фалита. За да заобиколи санкциите, Кремъл предлага на чуждестранните кредитори да отворят руски банкови сметки, за да получават плащания в алтернативни на долара валути. На теория инвеститори извън САЩ могат да се съгласят с тези условия, но притежателите на облигации в САЩ не могат, след като лицензът на Министерството на финансите на САЩ, който им позволява да приемат руски плащания, изтече през май. Милър, автор на "Путиномика", каза, че Русия ще се бори със зъби и нокти, за да избегне неизпълнението на еврооблигации. „Длъжностните лица от централната банка и финансовото министерство са изградили кариерата си върху повторното стабилизиране на образа на Русия като кредитор, на който може да се има доверие на международните пазари“, каза той. „Желанието им да избегнат нов фалит е вградено в тяхната същност“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    26 11 Отговор
    НАЛИ СТЕ НАЯСНО,КАК ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ВЕЧЕРИНКАТА,М?...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #31

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 18 Отговор
    Пуцай куме майку им фашистичку
  • 3 запомнете предатели

    23 44 Отговор
    бг защитниците на русия го правим безплатно ! в Българската земя са костите на руските войници благодарните техни предци са предали ген на уважение и респект пред страната - освободителка Русия.

    Коментиран от #4, #16, #22

  • 4 Матрософ

    32 18 Отговор

    До коментар #3 от "запомнете предатели":

    Безплатно от фермата в Русия? - лъжеш като руснак.

    Коментиран от #20

  • 5 ежко

    25 24 Отговор
    То фалит няма!Има технически трудности с плащанията.Дефолт има когато страната няма пари да покрива задълженията си, защото не произвежда стоки и блага поради неефективната си икономика.Тук обаче имаме нещо различно.Русия има пари, иска да плати, но едни идиоти-политици са ги блокирали.Накрая пак инвеститорите ще го отнесат, защото дълга е външен, от запад т.е. западните банки ще реват.
    Това,че имаш обрив,не значи,че боледуваш от шарка.Може и комари да са те нахапали.Не всяко спиране на плащане на дълга е дефолт!
  • 6 Матрософ

    31 23 Отговор
    Дългосрочно рашките гризнаха дръвцето.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Може

    19 24 Отговор
    Да, Русия може, ама май няма как да фалира ! :))
    Всички които се съюзиха против Русия, също няма да фалират. Те фалихара по отдавна ! :))
    Печаташ и хвърляш пари, ама вече нЕма кой да вЕрвааааааааа ....... !!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 стоян георгиев

    31 15 Отговор
    статията обаче не обяснява кво се случва с населението при тези фалити.през 1918 година умират три милиона от глад в поволжието.щели са да са двоино ,но америка и европа правят масово кухни за бедни и спасяват милиони руснаци основно деца,същото беше по време на втората световна когато ссср пак бе в реален фалит,същото бе при разпада на ссср.глад, мизерия и помощи от лошия запад.после въстановяване и комунистическите ватници подобно на пернишкия винкел cи казваха :то си ми мина!после отново щуротии .лошото е че страдат милиони от липсата на акъл на руския елит.
  • 13 един от многото

    15 22 Отговор
    Добре , пишете за външния дълг на Русия , ами пишете , да знаят хората колко е външния дълг на САЩ.
  • 14 Камбаната бие за рашаните

    21 18 Отговор
    Сега всички русофили(това са неофашисти соросоиди либерали,антибългари и национални предатели) да си татуират свастиката на челото
  • 15 не ти ли

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    омръзна тея глупости да ги пействаш под всяка статия...
  • 16 О УУУ

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "запомнете предатели":

    БАФТА В ЛЪЖЕЦАРАЗПРАН СИ
  • 17 44 година

    28 15 Отговор
    44 година тези гадина окупираха България и откраднаха целия държавен финансов резерв на нашата страна.
    Такива са тези освободители !!!!
    Освобождаване от всичко което имат по развитите хора...4327

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мунчо

    9 9 Отговор
    Уф....каза мечката и седна върху мравуняка....
  • 20 ГОЛЯМ СМЯХ

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "Матрософ":

    матрософ ще ти се пукне жлъчката от злоба и напъване

    Коментиран от #25

  • 21 Чукча писател не читател

    18 13 Отговор

    До коментар #18 от "ежко":

    Голямото освобождаване на България е платено със кървави български пари а освободителите бяха да не кажа 99% укри.
    Но вие поклонниците на Путиня сте такива.
    Неуките са най лесно да се манипулират.
    Чукча писател чукча не читател!!!

    Коментиран от #27, #28, #32

  • 22 Ленин

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "запомнете предатели":

    Аз съм ви дал определение на вас ... "полезни ..."
  • 23 пьешу

    13 4 Отговор
    хич няма да чета пасквилчето. да пишеш по темата, при положение, че си откраднал 300 милиарда... нагло си е.
  • 24 БАЛУН БЕРГ ако бе проницателен

    8 4 Отговор
    САЩ Нямаше да са изправен пред ДЕПРЕСИЯ и КРИЗА ,ГЛАД и ГРАЖДАНСКА Перестройка !
  • 25 Матрософ

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Жлъчката се пука ако се запуши жлъчният канал, обикновено от седименти.
    Не се пука от злоба и напъни. Ама образовайте се малко и тогава коментирайте.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Морски

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "Чукча писател не читател":

    Точно така, над 70% от офицерския състав, участвал в Освобождението, са етнически украинци. Долу в църквата при с. Шипка има доказателства, колкото искаш.

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Хахаха

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "Чукча писател не читател":

    А царят на укрите - освободители как се казва?
  • 29 Хахаха

    0 5 Отговор

    До коментар #27 от "Морски":

    Поданици на укропската държава?
  • 30 Хахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Морски":

    Голяма глупост е за офицерския състав. Офицерите са от благородническо съсловие. В тая част на Руската империя предимно са живеели селско съсловие и прислуга.
  • 31 456

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    А ти наясно ли си, бе фатмак проззд?
  • 32 Йо Несбьо

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Чукча писател не читател":

    Има фирми в Чехия, чиито персонал е над 80% чужденци, включително българи, украинци, румънци, молдовци... По твоята логика излиза, че на чехите чужденците им вършат работата.

    Друг пример - мога да отворя багажника на колата с ключ, ключар, кози крак, чук. Както и да го направя, все желанието и волята да го отворя са мои, а конкретният начин и инструмент са само помощници в отварянето.

    Бих приел твоята логика, ако украинците в руската армия самостоятелно са решили да дойдат и освободят България, но истината е, че те са служили на Русия и руския император. Тогава какво те интересува, че са укри?!
  • 33 редник

    1 3 Отговор
    "...задълженията са били на стойност най-малко 500 млрд. долара при цени от 2020 година, може би дори повече."

    Ц-ц-ц, днес на Щатите дългът е къде 30 трилиона - да чакаме ли фалит?...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания