Last news in Fakti

25 Май, 2022 15:50 2 252 25

Купонджията Джонсън: Виновен съм, но няма да подам оставка

  • борис джонсън-
  • консервативна партия-
  • великобритания-
  • даунинг стрийт 10-
  • локдаун

Поемам пълната отговорност за всичко, което се е случило под моето ръководство, заяви Джонсън пред депутатите, като отново се извини за "Партигейт"

Купонджията Джонсън: Виновен съм, но няма да подам оставка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън заяви пред парламента, че поема "цялата отговорност" за организираните в нарушение на правилата на локдауна партита на управляващите кръгове, след като публикуван доклад на висша служителка обвини ръководството на Даунинг стрийт, без да го обвини лично, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Поемам пълната отговорност за всичко, което се е случило под моето ръководство", заяви Джонсън пред депутатите, като отново се извини за скандала, станал известен като "Партигейт".

Джонсън обаче заяви отново, че не е нарушил съзнателно никакви правила, отбелязва АП. Той пренебрегна призивите на опонентите си да подаде оставка.

Премиерът заяви, че "е получил урок" и е "се е смирил". Той обаче призова "да се продължи напред" и фокусът да се премести върху приоритетите на правителството.

Високопоставени лидери на Даунинг стрийт са отговорни за организационната култура, довела до провеждането на незаконни партита по време на наложения заради коронавируса локдаун, се казва в доклад на висшата държавна служителка Сю Грей, цитиран от Ройтерс.

Докладът на Грей беше поръчан от самия Джонсън след разкрития за провежданите на Даунинг стрийт партита с алкохол в период, когато социалните събития бяха почти изцяло забранени по силата на строги правила, въведени от правителството за ограничаване на разпространението на коронавируса.

"За много от тези събития не е трябвало да се допуска да се случат", според доклада, който посочва, че отговорността е на висшето политическо и административно ръководство.

Предварителен вариант на доклада на Грей беше публикуван през януари, но повечето подробности не бяха огласени до края на воденото отделно полицейско разследване. То приключи миналата седмица с налагането на 126 глоби. Както премиерът, така и финансовият министър Риши Сунак бяха глобени заради парти по повод 56-ия рожден ден на Джонсън през 2020 година.

Опозиционни политици и членове на собствената му партия призоваха Джонсън да подаде оставка след разкритието, че той и високопоставени чиновници са нарушили правилата, забраняващи на хората да се срещат с лица, които не са част от техните домакинства и в много случаи, дори да присъстват на погребения на близки. "Мнозина ще бъдат смаяни, че подобно поведение се е случвало в такъв мащаб в самото правителство", подчертава Грей. "Обществото има право да очаква най-високите стандарти на поведение на такива места и очевидно, това, което се е случило, не отговаря на тези стандарти".

Държавната служителка не обвини лично Джонсън, но съобщава подробности и включва снимки на над 10 събирания на Даунинг стрийт, на някои от които е присъствал и той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комон Сенс

    16 21 Отговор
    Всеки който си прави купон, вместо да се кланя на ковид култа е готин пич.
    Ако само това му е кусура на Прмеиера - с мед да го намажеш.
    Британия може да се гордее с него.

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Киро Купонджията

    26 4 Отговор
    Нашият цяла държава затри и неще да подава оставка а борето заради някакво си парти оставка му искат. Няма как да стане.
  • 3 Кажи

    26 5 Отговор
    му ПРОДАЖНИК и не се хаби повече да коментираш това мекотело!
  • 4 европеец

    3 31 Отговор
    Гърч за путиноидите, много труд и пари хвърлят да го свалят.

    Коментиран от #25

  • 5 Даммммм

    43 2 Отговор
    Така преди години Тони Блеар каза по повод нападението им над Ирак-ами стават грешки--сори...Нищо че тази"грешка" струва живота на над 3 милиона иракчани...Та сега и рошавия-виновен съм ама няма да подам оставка
  • 6 Агресора Путин!

    5 22 Отговор
    Виновен съм, но няма да подам оставка...
  • 7 Същите

    33 2 Отговор
    наглеци и крадци сте като наще. Гледах английско предаване как в някакъв квартал на Лондон направили едно малко кръгово с червени павета за 3 милиона паунда а разследването показва, че всичко струва 300 000 паунда :-D
  • 8 Ха хо

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Комон Сенс":

    Приначаваш или не виждаш проблема! Рошавия е част от системата наложила локдаун в Англия. И същата тази част си щрака с пръсти, докато сънародниците му са като политзатворници! Проблема е в цинизма, самолюбието и егоизма на политика!

    Коментиран от #10, #13, #15

  • 9 Да де ама

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Комон Сенс":

    Не въпроса че е копунясвал-а че лъжеше че не е...и че докато си копунясва-обяснява на всички че мерките трябва да се спазват-имаше глоби и дори арести..-та проблема е в лицемерието и лъжите..-което си е присъщо за британците.
  • 10 Комон Сенс

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ха хо":

    Ни най-малко.
    Борис се конформира доколкото може, иначе просто няма да е премиер.
    Системата не харесва популисти. И никога не ги е харесвала.

    Ти просто не си запознат с 1 милион неща.
  • 11 Борис Първи Биртански

    7 0 Отговор
    Виновен съм ,че наруших тази куха нелегитимна ковид разпоредба,
  • 12 БПФ

    19 2 Отговор
    Британският народ трябва със сила да свали тоя бoклук, ако са му останали достойнство и здрав разум !!!
  • 13 апропо

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ха хо":

    Твоята позиция ми е ясна. Ще дуднеш по всеки британски пм. До там ти е разсъждението.
    Чао
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ВЪЗМУТЕН !

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ха хо":

    Какво му обясняваш!Той знае много добре и разбира,но се прави на ударен с мокър парцал по кратуната...
  • 16 000000

    14 2 Отговор
    От ми6. Кво чакат,да му бият шута,изхарчи трилиони в осрайна без конкретика,грабеж
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 луд се братчет и за англичанин дори

    9 2 Отговор
    Специално в твоя чест , скъпи ми Боре , енгилизите трябва да възстановят едни техни средновековни традиции , публично на площада , а те са били много хард ще знаеш , направо смразяващи за гледане .
  • 19 ДОСТ

    2 5 Отговор
    НЕ СИ ВИНОВЕН. САМО ТАКА. ЖИВЕЙ СИ ЖИВОТА. LIFE IS LIFE. ЖИВ Е ЖИВОТЪТ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 икономът

    10 2 Отговор
    Наглосакс, сър!
  • 22 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    9 1 Отговор
    Нагъл дебилоБританец...
  • 23 Ех рошко

    8 0 Отговор
    Много добре ти дойде войната в Украйна, бяха забравили за твоята безотговорност и супер нахалство. За това беше най активния противник на Путин и приятел на клоуна с който сте лика и прилика- смешници, оня реве, а ти го насъскваш. Що се отнася до оставката ти, само да решат ще си я подадеш и ще пееш рошко
  • 24 Другарчето на Байдън

    0 0 Отговор
    Няма срам, няма морал няма отговорност. Това ли са лидерите на новия свят?
  • 25 Фен на прическата

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "европеец":

    И дума да не става за сваляне, европеецо! Нека си стои начело на Великата Британия! Та всички да виждат на какво е заприличала тази империя на злините!
Новини по държави: