Last news in Fakti

4 Юни, 2013 11:20 1 233 1

Две жертви и хиляди ранени в турските протести

  • турция-
  • протест
Две жертви и хиляди ранени в турските протести - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Протестите в Турция взеха първите си две жертви. 20-годишен младеж загина снощи, а друг 22-годишен мъж почина в болница тази сутрин, съобщават турските медии.

В понеделник, по време на продължаващите вече четвърти ден антиправителствени демонстрации 20-годишният Мехмет Айвалитас е убит от такси, което се врязало в група демонстранти на булевард в Истанбул, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на Турския лекарски съюз.

Втората жертва е 22-годишния Абдула Комер от град Антакия, който е починал в болница, след като е бил прострелян. Мъжът е бил сериозно ранен след стрелба с огнестрелно оръжие, от неидентифицирано лице, съобщи местната телевизия NTV, цитирайки изявление на администрацията на губернатора в провинция Хатай.

Властите официално потвърдиха втората жертва. Съмненията за убийството падат върху силите на полицията.

3195 души са ранени в хода на безредиците през последните две денонощия в Турция, съобщи Си Ен Ен, като се позова на медицинските служби. По данни на телевизията 26 от ранените са в тежко състояние.

Тази сутрин обстановката изглежда спокойна, за разлика от снощи, съобщава бТВ.

Очакванията за днес са тежестта на демонстрациите да се измести, тъй като има данни, че днес в недоволството ще се включват и служители от държавния сектор. Според информацията те се готвят за двудневна стачка. Един от основните профсъюзи обяви двудневна стачка от вторник в протест срещу правителствените репресии над демонстрантите, които синдикатът охарактеризира като „държавен терор”.

Турската полиция отново е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които замеряли полицаите с камъни, палили автомобили и скандирали гневни лозунги до ранните часове на вторник в Истанбул. Подобни сцени са се разиграли и в столицата Анкара.

Вчера протестиращите блокираха подстъпите към площад Таксим. Те строяха барикади от павета, за да преградят пътя на полицията към площада. Паркът Гези е зелено петно в най-бързо разрастващият се град в Европа, който отделя едва процент и половина от територията си на обществени паркове по данни на доклада за градската култура по света. Намерението в него да бъде построена джамия, беше капката, която преля чашата на недоволството към правителството, ръководено от Ердоган.

Въпреки напрежението, вчера турският премиер замина за Мароко и пред мароканския си колега. Там той отново обяви протестите за изкуствено предизвикани от опозицията, която загуби изборите в Турция.

Започна ли „Турската пролет“?

Площад Таксим в Истанбул се превърна в еквивалент на площад Тахрир в Кайро или лондонския площад Трафалгар. Сега това е епицентърът на протестни демонстрации, започнали като спасителна акция за един от малкото останали градски паркове в Истанбул където правителството иска да строи джамия.

Малката седяща стачка организирана от еколози бързо се трансформира в серия от мащабни протести заради - по думите на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган - "прекомерна сила" използвана от полицията. Всъщност демонстрациите прераснаха в общонационално антиправителствено движение. Демонстрантите упрекват управляващите, че са станали твърде авторитарни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander Georgiev

    0 0 Отговор
    Pratete Dogan da uspokoi sta4kuva6ite!
Новини по държави: