Last news in Fakti

5 Юни, 2013 09:22 2 210 0

Протестите в Турция не стихват

  • истанбул-
  • протест-
  • гази парк
Протестите в Турция не стихват - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция използва тази нощ сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне стотици антиправителствени демонстранти в Истанбул и Анкара.

Протестиращите, които пети ден демонстрират срещу премиера на страната Реджеп Ердоган направиха опит да щурмуват офисите на министъра в двата града, като пренебрегнаха нарежданията на силите на реда да се разпръснат.

Ожесточените сблъсъци между полицията и демонстранти в Истанбул, Анкара и Измир доведоха до много пострадали. Насилието от последните четири дни доведе до 1500 ранени в Истанбул и поне 700 в Анкара.

Във вторник вицепремиерът Бюлент Арънч се опита да спре протестното движение като определи за „легитимни” исканията на еколозите. Екопротестът срещу неотстъпчивостта на властите да премахнат малкия Гази парк в Истанбул и полицейското насилие срещу демонстрантите стана причина масовата реакция.

Вицепремиерът прикани хората да спрат протестите.

След смъртта в неделя на млад мъж, ударен от кола по време на демонстрация в Истанбул, втори протестиращ - на 22 години, бе убит в понеделник вечерта на митинг в югоизточния град Хатай. Той е бил убит от няколко „изстрела от неидентифицирано лице”, обяви областният управител. Първият доклад на аутопсията, обаче хвърля съмнение върху обстоятелствата на смъртта, защото няма следи от куршуми.

Звездите от телевизионния сериал "Великолепният век", разказващ за султан Сюлейман Великолепни, се присъединиха към протестите.

Халит Ергенч, изпълняващ ролята на султана, заедно с Мехмет Гюнсур, Озан Гювен, Серкан Алтънорак и Дениз Чакър се присъединиха към протестите.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън прикани турското правителство да зачете правата на политическите си опоненти след репресиите на протестите в страната, която е съюзник на Белия дом в НАТО.

Байдън допълни, че Турция има шансове да постигне своята цел да стане една от 10-те най-големи икономики в света до 2023 година, но това не бива да я отклонява от демокрацията. Според него бъдещето на Турция принадлежи на народа на страната и на никого друг.

Той заяви, че САЩ не са безразлични по отношение на това как ще се развият събитията. Байдън изрази надежда, че турското правителство ще действа, зачитайки правата на свободното слово и сдружаването, присъщи на демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: