26 Май, 2022 13:15 1 923 17

Италия: Заплащането на руския газ в рубли не е нарушение на санкциите

  • италия-
  • русия-
  • газ-
  • санкции-
  • ес

Заплащането на доставките на руския природен газ в рубли чрез обмяна на валута в руска банка не нарушава действащия санкционен режим на Европейския съюз, заяви днес пред вестник La Stampa министърът на опазването на околната среда на Италия Роберто Чинглолани

Италия: Заплащането на руския газ в рубли не е нарушение на санкциите  - 1
Снимка: Shutterstock

Заплащането на доставките на руския природен газ в рубли чрез обмяна на валута в руска банка не нарушава действащия санкционен режим на Европейския съюз. Това заяви в четвъртък пред вестник La Stampa министърът на опазването на околната среда на Италия Роберто Чинглолани.

„За италиански и европейски оператори транзакцията приключва след плащането на фактурата в евро, а руската банка, която ги конвертира в рубли, не подлежи на санкции. Така че всички наши действия са напълно прозрачни. Ако правилата се променят, нашите компании веднага ще им се подчинят“, подчерта министърът. Той посочи още, че при спорни въпроси винаги има международен арбитраж.

По-рано италианската енергийна компания Eni обяви, че е открила сметка в рубли в Газпромбанк, която според предложената нова схема за плащане на доставките на газ в рубли (за да се предотврати замразяването на еврото) се занимава с конвертиране на валута.

На 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който от 1 април се определя нова процедура за заплащане на доставките на руски газ от купувачи от неприятелски страни. Такива държави трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута към Газпромбанк, която ще купува рубли на борси и ще ги превежда по специални рублови сметки на вносителите. В същото време Русия ще продължи да доставя газ в обеми и на цени, фиксирани в предишни договори. България, Полша, Финландия и няколко други държави вече се отказаха от предложената от Путин схема.

Източник: Дарик


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО

    44 6 Отговор
    А балъците , че ручат жабета...
  • 2 Ха Ха

    31 4 Отговор
    баничар-кокорчев.......е зает да меси козунаци !
  • 3 Гошо

    31 6 Отговор
    Естествено че не е и заощо въобще трябва да се съобразяваме с тия санкции Някой би ли ми отговорил
  • 4 Оля-най красивата

    32 6 Отговор
    Италия измисли фашизма/ от фашио/ ма сега кляка.Всички врагове на Россия ще Клекнат! Айде сега скапаните бандери да плащат за хотелите,щото ще ги ритаме до Дунава!
  • 5 Последния Софиянец

    29 3 Отговор
    Кокорчо да слуша!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 3 Отговор
    Това НЕ е вярно ❗
    Това е опорка ❗
    ЕС отрече това❗
    Нали така писа бе мушморок без ник❗
    Явно пак пестиш място, та въобще не се обаждаш ‼️
    Е, по-добре късно отколкото никога да СФАНЕШ как стоят нещата ☕
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Паулу Курелю

    23 3 Отговор
    кажеге го на Киро Айнщайна
  • 9 Спасител на плажа

    2 4 Отговор
    Както и т...нето на рускини
  • 10 Хахаха

    12 2 Отговор
    Глупости .... самия талянец казва, че плащането по фактурата и по договор е в евро, а откритата сметка в рубли е само за трансфер на превалутираните евро в рубли към Газпром.
    Цената на газа е в евро и се заплаща в евро !!!
    Германия и Италия отново играят двойна игра с Русия във вреда на Източна Европа !!!
  • 11 Павел пенев

    13 2 Отговор
    Санкциите са в нарушение на международното право, а не плащането в рубли бе макарони.
  • 12 Щирлиц

    5 2 Отговор
    Тук има промяна в условията на плащането, защото се приема, че е платено в момента на постъпване на евро по сметката. За нас нямаше това условие, а се смяташе, че плащането става след получаване на рублите.
    Аргументът на Кремъл, че рублите не могат да се блокират е несъстоятелен, защото плащането е авансово и ако не са го получили, то просто няма да доставят газ.
    Интересно защо тези превалутирания се искат само за газа, а не и за петрола. Там начина на плащане е без промяна.

    Коментиран от #13

  • 13 ,мйхгф

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Щирлиц":

    НЯМА ПРОМЯНА, условието "получаваш газ след обмяната в рубли" Е ВАЛИДНО ЗА ВСИЧКИ ОЩЕ ОТ ДЕН ПЪРВИ.

    Просто на вас ви ЗАПОВЯДАХА от Козяк (онуй нещо- Мустафата) да не плащате за да се провери дали ще налапате мазният чеп... Е, налапахте го и сега ВСИЧКИ почнаха да си плащат съгласно ЗАПОВЕДИТЕ НА ПУТИН. Сам се сещай кой е по-страшен- глада или заплахите на ФАЩ...
  • 14 Мислим си

    13 2 Отговор
    Тоя Роберто що не земе да организира един курс по ограмотяване на страните от ЕС? Може и занималня да направи и пари ще изкара.
    Оливането на ЕС е страшно и с непредвидими последици.
  • 15 7777777

    7 1 Отговор
    НАС НИ УПРАВЛЯВАТ ГЕНИИ! ЕДИНИЯТ ПОСТРОИ ТУРСКИ ПОТОК БЕЗ НИТО ЕДНО ОТКЛОНЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ, А ДРУГИЯТ ХУКНА ДА ДОКАРА ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА, САМО И САМО ДА НЕ ПЛАЩАМЕ В РУБЛИ, А ТО РАЗПЛАЩАНЕТО Е МНОГО ПРОСТО-ПЛАЩАШ В ЕВРО В ГАЗПРОМБАНК И ТЯ СИ ГО ПРЕВАЛУТИРА В РУБЛИ. ИТАЛИАНЦИТЕ СА ГО РАЗБРАЛИ А НАШИТЕ ПРОАМЕРИКАНСКИ УПРАВНИЦИ НЕ!
  • 16 Бай Онзи

    4 1 Отговор
    А какво ще каже ЕС ако Бг пожелае да го напусне ??? Дали няма да ни платят за оставането ? Да компенсираме загубите от бабаитизма ??,
  • 17 Я първо

    0 0 Отговор
    вие ни кажете на нас защо ядете жаби?
Новини по държави: