Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Май, 2022 16:51 1 477 15

Закачиха украинското знаме на "връх Путин"

  • киргизстан-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • знаме-
  • владимир путин

Киргизстанската полиция разследва появата на украинско знаме на връх, кръстен на името на руския президент Владимир Путин

Закачиха украинското знаме на "връх Путин" - 1
Снимка: Shutterstock

Киргизстанската полиция съобщи, че разследва появата на украинско знаме на връх, кръстен на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес.

Интернет потребителка, представяща се като алпинистка, публикува вчера в Туитър видеозапис, показващ украинското знаме, веещо се редом до плочка, съобщаваща, че върхът с височина 4446 метра носи името на Путин. "Вандали са го донесли и поставили тук, ние нямаме никаква идея кои са те", заяви тя, добавяйки емотикон, намекващ за сарказъм.

Още новини от Украйна

Киргизстан е бедна планинска бивша съветска република в Централна Азия, която е верен съюзник на Русия. Киргизстанското общество обаче изглежда е разделено по въпроса за войната в Украйна, като от нейното начало бяха проведени няколко малки демонстрации за и против руската инвазия, отбелязва АФП. Русия има военна база в Киргизстан.

Полицията в столицата Бишкек каза, че е говорила с двама алпинисти, които според рейнджър са се насочили към връх Путин във вторник вечерта. Двамата били разпитани като свидетели и обяснили, че са открили знамето, след като изкачили върха, и го снимали с телефон.

Интернет потребителката, публикувала видеото, потвърди, че тя и друг алпинист са били разпитани от полицията и призовани да се явят и днес. Хората, натоварени с премахването на знамето, междувременно им се обадили, за да питат по кой път да минат, добави тя.

Киргизстански алпинисти махнаха украинското знаме от връх Путин още вчера. Те поставиха на негово място националния флаг на Киргизстан.

Председателят на националната катераческа федерация Едуард Кубатов каза пред АФП, че е прибрал украинското знаме по собствена инициатива, и увери, че е направил това без каквито и да било политически мотиви. "Съжалявам, че бях въвлечен в политиката... но съм сигурен в едно: над киргизстанските планини трябва да се вее киргизстанското знаме", отсече той.

Върхът бе кръстен на Путин през 2011 г., когато руско-киргизстанските отношения бяха в подем след революцията в централноазиатската страна през предходната година. От 2002 г. друг връх в Киргизстан от същата планинска верига, Тяншан, носи името на първия руски президент - Борис Елцин.

Най-високият връх в страната (7134 метра) е кръстен на Ленин. Той е на границата с Таджикистан.

Киргизстан днес е домакин на среща на върха на Евразийския икономически съюз, в която участва и руският президент Владимир Путин. Тя се провежда чрез видеоконферентна връзка, посочва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    4 2 Отговор
    БИШКЕК ,КИРГИЗСТАН и накрая рейнджър направо смях! Ех оля ,оля как пък ги съчета?
  • 2 Смях

    12 7 Отговор
    "бедна бивша съветска република" ами то бивша богата съветска република не съществува, руснака където е минал остава само мизерия след себе си за да му напомня на родината
  • 3 666

    9 5 Отговор
    Връх Путин?! Това е някакво извращение!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай ганю

    0 0 Отговор
    А сега ми обяснете, среща на която страната е домакин на нанана ам на която ще присъства и путин ама билла видеоконферентна. А бе ей хептен вече не знаете какво пишете побъркахте ни с глупости все едно да пишеш че о ало село горно нанадолнище
  • 6 Потрес

    3 3 Отговор
    "над киргизстанските планини трябва да се вее киргизстанското знаме"!
    Ето това е позиция,а не като тук да кичат украинското по обществени сгради и служби все едно сме някаква украинска провинция!?
    А разбрахте ли за оная откачена тетка от ПП-Продължаваме Позора във Варна, която на 25-ти официално поискала от кмета премахване на обемния надпис "Варна", защото зад буквите и се привидели цветовете на българското и руско знаме нищо, че има и розаво и лилаво!?!?
    Пълен Птрес!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хихи

    9 4 Отговор
    Знамето, както и да е. Ама кой ли натегач е нарекъл някакъв баир, приживе, на името на Путлер? Това государство не е мръднало на йота от ерата на Брежнев..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Всеки който

    8 4 Отговор
    се е докоснал до руската страна, несъмнено е последван от беднотия и режим близък до концлагер!
  • 13 Хи хи хи хи

    8 5 Отговор
    Някой дали знае богата поне една съюзническа държава на русия,глад и мизерия навсякъде,където е РУСКИЯТ ОКУПАТОР ?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    0 0 Отговор
    Ииихаа много красиво !!! Идеално е за МТБ … но да харчиш толкова въглеродни емисии за едно аматьорско/ полупрофесионално каране….