Last news in Fakti

27 Май, 2022 21:25 4 696 27

Димитър Ковачевски: Датата за започване на преговорите с ЕС не зависи от правителството на Северна Македония

  • ес-
  • европа-
  • европейски съюз-
  • балкани-
  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • българия

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза днес, че в нито един момент не се е ангажирал с конкретна дата за преговори, тъй като началото на преговорите с ЕС не зависи от правителството, а от разрешаването на спора с България и решението на 27-те членки на ЕС

Димитър Ковачевски: Датата за започване на преговорите с ЕС не зависи от правителството на Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза днес, че в нито един момент не се е ангажирал с конкретна дата за преговори, тъй като началото на преговорите с ЕС не зависи от правителството, а от разрешаването на спора с България и решението на 27-те членки на ЕС, предаде МИА.

Дори в експозето за съставянето на това правителство в нито един момент не се обвързах с дата за започване на преговорите, защото тази дата не зависи от нас, а от две страни, тъй като имаме открит спор с Република България, която наложи вето на началото на преговорите. И естествено зависи от решението на ЕС, тоест на всичките 27 членки. Така че функционирането и работата на едно правителство не може да се обвърже с една дата, отбеляза Ковачевски.

По думите му Северна Македония твърде дълго е била заложник на дати независещи от нея.

Както информирахме с българския премиер Петков след срещата в Рим, все още няма приемлив и за двете страни документ, който може да бъде основа за започване на преговорите с ЕС, т.е. за вдигане на ветото от страна на България, каза Ковачевски.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    40 2 Отговор
    Слред 28 години преговори ,може да стане влизането в ЕС както беше с Гърция.

    Коментиран от #15, #17

  • 2 Бай Киро Хаъурвъурда

    2 34 Отговор
    Споко Мите, до края на лятото ще почнат преговорите, не се притеснявай
  • 3 Кумчо вълчо

    42 2 Отговор
    Плюете България из цяла европа, работа ви дадохме, паспорти а вие постоянно за някакъв фашист говорят.Не няма европа за албанци .
  • 4 Кольо

    44 2 Отговор
    Защо палите Българското знаме ? М. айк. а ви мръсна шиптъри .
  • 5 Да,бе

    28 1 Отговор
    Кажи какво зависи от маседонията,че списъка е съвсем кратък и тъжен.
  • 6 Андрешко

    30 2 Отговор
    Историята няма смисъла и реално значение, Но пропаганда в учебниците и враждебно отношение ,съжалявам аут марш към Сърбия , вие си знаете.

    Коментиран от #21

  • 7 Гочо

    31 1 Отговор
    Димитър Ковачев...огледай се в огледалото и с ръка на сърцето кажи....не виждаш ли един натурален българин....Не си нито Джон....нито Франсоа.....нито Гюнтер.....а си митето Ковачев
  • 8 Факт

    26 0 Отговор
    Дори имената им на измислените северно македонци са или български, или албански!!! Тази измислена Северна Македония трябваше да бъде поделена между България и Албания. Македония е ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ, а не държава!!! И географската област Македония принадлежи на няколко държави - 51% са в Гърция, 30 принадлежат на България, 1% принадлежи на Албания и само 18% е днешната ИЗМИСЛЕНА Северна Македония, в която коренното население се състои от много етноси – и македонци, и българи, и гърци, и албанци!!!
  • 9 БЮРМ/FYROM

    33 0 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО завинаги. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 10 Факт

    20 0 Отговор
    Преди 4 години ръцкият премиер Алексис Ципрас коментира, че "македонска нация никога не е съществувала. Пред гръцки вестник той заяви, че географската област Македония е разделена между три държави. В този смисъл е съвсем противоречащо на историята и абсурдно някой да поиска етническа идентификация с Македония". Тогава Борисов се ослушваше и нищо не предприе да защити интереса на България!!! Правеше се на посредник между гърците и измеслените северно македонци.

    Коментиран от #22

  • 11 ха сега де!

    22 0 Отговор
    Ами щом от тях нищо не зависи за къде са тръгнали? Не може само да искаш на теб да дават, а ти да не даваш нищо на никого!
  • 12 Западен диалект на българския език!!!

    13 0 Отговор
    Измислената Северна Македония не си признава, че говорят на "западен диалект на българския език, към който комунистическият режим на бивша Югославия изкуствено включва сръбски и други думи от небългарски произход, за да направи езика да звучи колкото се може по-различно от българския." Днешният български диалект няма нищо общо с александрийския диалект на гръцкия език, на коъто са говорили древните македонци от географската област Македония!!!

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    10 0 Отговор
    Македония европска ама презкриво макароне.
  • 14 Тот

    14 0 Отговор
    Абе Мите.Преди все говорихте,че България ви е спира.Сега казваш,че всичко зависи от двете Държави.А същевременно криеш истината,че само Северна Македония е отговорна за ветото.С вашите лъжи и наглост сами се спирате.Що се отнася за датата.Можем и нея да ти кажем кога ще е .Обявявате публично,че сте народ от 1944г. На 30 май признавате всички наговорени лъжи за 80 години и на 31.май ще имате съгласия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 старославянския език

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "Западен диалект на българския език!!!":

    Днешният великотърновски български език няма нищо общо със старославянския език, който е бил един от македонските диалекти.

    Коментиран от #19, #23, #25, #26

  • 17 обаче

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Патриот":

    Не Македония с България, а България ще преговаря с Македония 28 години.
  • 18 Болярин

    9 0 Отговор
    Дата за преговори, ... когато северномакедонците разберат, че са българи !!!
  • 19 Българин от Македония

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "старославянския език":

    Няма такова понятие "славяно-български език", защото какъв етнос "славяни" не съществува. В генетиката има българин с снеговата непроменима Y
    хромозома. Понятието панславизъм се въвежда от Екатерина втора с цел политическо влияние над народите при които основата е църковно българския език.
    Разровете се и вижте оригинала на паисиевата история, която е"Славоно болгарская история"т.е. "Славната българска история"(на тогавашния солунски диалект),а не както ви е прибутват московците с техните имперски амбиции "Славянобългарска история".
  • 20 Не не

    4 0 Отговор
    Няма ЕС за макитата докато не клекнат и кажат истината, именно ние сме част от българския народ западните и части област Македония! А истината е, че те всичките ще се издавят щом Петър Дънов казва че не ние ще стигнем до Бяло море, а то ще дойде при нас!?
  • 21 Ами те,реално НИКОГА

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Андрешко":

    не са излизали от сърбията. И що да ги вадим оттам? Да си останат ви веки веков там, където им харесва и им е добре. Щом се чувства част от сръбската държава, там да си останат. Ние не ги насилваме да се присъединяват към друг съюз. Демократи сме и хатъра НЯМА да им трошим. А колкото до македонците - етнически българи, те могат да получат български паспорти и сами да решават македонци ли са или българи.
  • 22 борисов по принцип

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    се ослушва щом някъде се изисква мислене и държавнически решения. Това не са му чекмеджетата, магистралите, далаверите и "сахера". Искам да видя КАК е пресъздаден периодът на управлението на борисов в бъдещите учебници по история. Както и самият борисов.
  • 23 Ето ТОЧНО заради такива

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "старославянския език":

    ОПАШАТИ лъжи ще останете извън ЕС!!! На вас ви е добре в сърбия, на нас ни е добре без вас.
  • 24 РЕАЛИСТА

    2 0 Отговор
    Стига ни занимавайте с тез хора .Напишете ни кога са изпълнили договора.Това е.Не ни интересува какви глупости и лъжи казват.Не стига че и без тава са измислена държава.
  • 25 Деница

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "старославянския език":

    Еми няма начин "старославянският" да е "един от македонските диалекти", тъй като той е създаван във Велики Преслав ... по времетото на цар Борис I и цар Симеон ... по-късно, в края на 14 в. екзарх Йосиф и неговата школа правят много за развитието на езика ... Той (междудругото) е и известен, като "старобългарски" ... не като "старомакидонски" ...
  • 26 Деница

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "старославянския език":

    ... школата на екзарх Йосиф е във Велико Търново ...

    Коментиран от #27

  • 27 Обаче

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Деница":

    Е, вие имате екзарх Йосиф и великотърновския диалект, ние ще имаме Кирил и Методий и солунския диалект. Поздравления
Новини по държави: