Last news in Fakti

6 Юни, 2013 14:44 783 0

Френският президент беше удостоен с наградата за мир на ЮНЕСКО

  • франсоа оланд-
  • награда за мир-
  • юнеско-
  • франция-
  • оон
Френският президент беше удостоен с наградата за мир на ЮНЕСКО - 1
снимка: БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд беше удостоен с награда за мир, връчена му от културната организация към ООН, съобщава Би Би Си.

На церемония в Париж, Оланд получи специалната награда за мир на ЮНЕСКО, носеща  името Уфуе-Буани. Специално жури присъди наградата на френския президент, поради солидарността показана от Франция към хората живеещи в Африка. Поводът е решението на Оланд да изпрати военни части в Мали, където бушува гражданска война.

Решението беше силно разкритикувано от някои организации защитаващи правата на човека, които недоволстват от продължаващите безредици в африканската страна.

Наградата Уфуе-Буани е създадена през 1989 г., като се връчва на хора спомогнали за световните мир и стабилност. Тя е кръстена на френски политик, който посвещава живота си на борбата за деколонизацията на Африка и се превръща в първия президент на Кот д'Ивоар. Други нейни носители са бившият ирландски президент Мери Робинс, бившият лидер на Южна Африка Нелсън Мандела, както и първият президент на Източен  Тимур Ханана Гузмао. Президентът Оланд беше награден със специална диплома, златен медал и парична премия от 150 000 долара. Той заяви, че ще дари паричната си награда на две хуманитарни организации, занимаващи се с проблемите на населението в Мали.

Президентът на африканската страна- Донкоунда Траоре отправи специални поздравления към френския президент, като  му благодари за помощта която той е оказал на населението живеещо в северните  територии на Мали.

Френските войници имаха пряко участие в изтласкването на ислямистките военни групировки, действащи в северните части на африканската държава. Франция вече започна да изтегля част от войниците си, като планира плавно поставяне на страната под контрола на местната армия и силите за сигурност на ООН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА