6 Юни, 2022 06:32 2 095 7

Египет получи индийска пшеница

  • индия-
  • пшеница-
  • египет

Това е първа доставка на зърно за страната от азиатската държава

Египет е получил първата пратка пшеница от Индия, съобщи ръководителят на Службата за карантина на растенията Ахмед ал Атар, цитиран от онлайн изданието "Иджипт индипендънт", предаде БТА. По думите му зърното отговаря на всички фитосанитарни изисквания, като изследвания са направени още в складовете в държавата доставчик, а след това и по време на товаренето на кораба.

Атар посочи, че египетските власти са спрели влизането на кораб с индийска пшеница, предназначена за Турция, тъй като не е отговаряла на стандартите. Преди Египет, турските институции не са допуснали плавателния съд.

Индия е един от най-големите производители на пшеница в света. Най-големият ѝ купувач през 2020/21 година е бил Бангладеш.

В началото на месец юни Египет закупи 465 000 тона пшеница с произход от Русия, Румъния и България. Това е най-голямата покупка на пшеница, която северноафриканската страна е направила след нахлуването на Русия в Украйна.

Египет е най-големият вносител на стратегическата култура в света с годишен внос между 11-13 милиона тона. Преди началото на конфликта около 80 процента от тях идваха от Русия и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Без Россия

    9 2 Отговор
    планетата Земя е магазин с празни рафтове..
  • 3 Рошко

    6 2 Отговор
    Глупостите наистина край нямат. До вчера се пишеше че Русия е изпреварил като производител на пшеница обора, и това от 3,4 години насам. А сега ми казвате че оризовите индийци които почти не консумират пшеница като китайците били най големия производител направо вече се чудите какво да пишете

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Не,приятелю

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Тук ги споменават като "един от най-големите" без да уточняват на кое място са в щафетата.А пък Россия дълги години е най-големият Износител на пшеница в света.Сега заради краварското ембарго много хора ще си отидат..
  • 5 Чети и се просвещавай

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    1. Китай 135 млн. тона
    2. Индия 103 млн. тона
    3. Русия 85 млн. тона
    4. САЩ 51 млн. тона
    5. Франция 40 млн. тона
    6. Канада 34 млн. тона
    Като Русия е най-големият износител със 17% от общия износ...

    Коментиран от #6

  • 6 Това са

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чети и се просвещавай":

    даните за производство на пшеница за 2021 година!
  • 7 Хук

    0 0 Отговор
    Тоз народ яде като разпран гмо пшеница