Last news in Fakti

7 Юни, 2022 12:20 927 1

Какви са залозите в спора за морската граница между Ливан и Израел?

  • ливан-
  • израел-
  • море-
  • граница-
  • спор

Ливан поиска вчера американско посредничество, след като в източната част на Средиземно море пристигна кораб, който да добива газ за Израел във води, към които Бейрут има териториални претенции

Какви са залозите в спора за морската граница между Ливан и Израел?  - 1
Снимка: Shutterstock

Ливан поиска вчера американско посредничество, след като в източната част на Средиземно море пристигна кораб, който да добива газ за Израел във води, към които Бейрут има териториални претенции.

Ливан и Израел, две съседни страни, които официално все още са във война, започнаха през октомври 2020 г. безпрецедентни преговори под егидата на Вашингтон за делимитиране на морската им граница, за да премахнат препятствията пред добива на въглеводороди. Преговорите бяха преустановени през май 2021 г. след разногласия за площта на спорната зона между двете страни.

Въпросният кораб, собственост на британска компания и базиран в Лондон, пристигна в неделя в газовото находище Кариш, за да започне сондажи, съобщи Франс прес. Това предизвика вълна на възмущение от страна на висши ливански представители, в това число президента Мишел Аун и премиера Наджиб Микати.

Спорът между Израел и Ливан за морската им граница възпрепятства проучванията за енергийни източници в Източното Средиземноморие и създава опасност от изостряне на напрежението между двете неприятелски държави.

След месеци на застой в преговорите, водени с посредничеството на САЩ, в неделя Бейрут предупреди да не се извършват никакви дейности в спорната зона. Ливан заяви, че въпросното находище Кариш се намира в спорни води, но Израел отрича това.

Следва справка на Ройтерс за най-важните елементи в това противопоставяне между двете страни.

КАКВО Е ЗАЛОЖЕНО НА КАРТА?

Газ - потенциално в големи количества.

Ливан и Израел се намират в Левантийския басейн, където от 2009 г. насам са открити редица големи подводни газови находища. Израел вече добива и изнася газ. Но докато Израел напредва, надеждите на Ливан за добив на енергоизточници бяха попарени от политическа парализа.

Единственият опит на Ливан за сондиране - проучвателно през 2020 г. - откри следи от газ, но не и находища. Това показват данни на френската компания „Тотал“, част от консорциум с италианската ЕНИ и руската „Новатек“, на който беше даден първият лиценз за сондиране за нефт и газ в Ливан през 2018 г.

Откриването на газ би било голям успех за Ливан, който е затънал във финансова криза от 2019 г. насам. В крайна сметка такова би могло да намери решение на неспособността на Ливан от години насам да произвежда достатъчно електроенергия за населението си. Израелски официални лица по-рано заявиха, че се надяват преговорите да отнемат кратко време и че ще се стигне до споразумение, което ще укрепи икономиките на двете страни.

От една страна, сключването на споразумение би позволило и на двете страни да извлекат ползи, а от друга - въпросът може да доведе до риск от конфликт, ако не бъде решен. Ливан е дом на тежко въоръжената и подкрепяна от Иран групировка Хизбула, която е водила няколко войни с Израел и вече е предупреждавала Израел да не прави сондажи в спорната зона.

ЗА КАКВО СЕ ВОДИ СПОРЪТ?

Ливан и Израел са в спор за границата, разделяща техните изключителни икономически зони – крайбрежни територии, в които дадена държава може да претендира за право да добива ресурси.

Израел твърди, че границата минава пò на север, отколкото Ливан приема, а Ливан твърди, че тя минава пò на юг, отколкото Израел приема. Така остава един триъгълник от спорни води.

След като през 2020 г. започнаха непреки преговори, Ливан разшири претенциите си. След това Израел направи същото. Кариш стана част от зоната, която Ливан оспорваше, след като Бейрут разшири претенциите си. Израел твърди, че откритото преди повече от десетилетие находище Кариш се намира в неговата изключителна икономическа зона. Израелската министърка на енергетиката Карин Елхарар заяви, че това, което казва Ливан, е "много далеч от реалността".

КАКВО МИСЛИ ХИЗБУЛА?

Хизбула е заклет враг на Израел, откакто е създадена през 1982 г. от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Групировката заяви, че преговорите не са знак за постигане на мир, и заплаши с действия, ако Израел наруши правата на ливанците. Но Хизбула е по-силно ангажирана от всякога в ливанските държавни дела и иска Ливан да може да добива енергийни източници от крайбрежието си. Тя не възпрепятства непреките преговори с посредничеството на САЩ и заяви, че ще се съгласи с всяко решение на правителството в Бейрут.

СЪЩЕСТВУВА ЛИ РИСК ОТ КОНФЛИКТ?

Последната голяма война между Израел и Хизбула в Ливан беше през 2006 г. и оттогава граничният район остава до голяма степен спокоен. Анализатори смятат, че и двете страни искат да избегнат нов конфликт.

Но лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насрала заяви миналата година Израел, че е сгрешил, ако е смятал, че може да действа свободно преди постигането на споразумение. Той добави, че групировката ще пристъпи към действия, ако установи, че ливанските нефт и газ са застрашени.

Източник : БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    1 0 Отговор
    ливан да набонбят изрел това триябва да се направи