Last news in Fakti

7 Юни, 2022 15:35 2 242 23

Сирия и Русия нащрек заради Турция

  • сирия-
  • турция-
  • русия-
  • северна сирия-
  • москва-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • анкара-
  • реджеп тайип ердоган -
  • сергей лавров-
  • башар асад

Сирийските и руските военни сили бяха подсилени след намеци за предстояща турска операция

Сирия и Русия нащрек заради Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Русия и сирийските правителствени войски в Северна Сирия бяха подсилени, след като стана ясно, че Турция може скоро да започне офанзива срещу кюрдските бойци в региона, казаха турски и опозиционни сирийски представители, докато Анкара се готви за преговори с Москва.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция ще започне нова военна операция в Сирия , за да разшири 30-километровата "зона за сигурност" по границата, в посока към регионите Тал Рифаат и Манбидж и други райони от Североизточна Сирия.

Русия, която през уикенда предупреди за военна ескалация в Северна Сирия, изпраща външния министър Сергей Лавров за преговори в Анкара в сряда.

Двете страни имат тесни връзки и Анкара се опита да посредничи в преговорите за руската война в Украйна, но подкрепата им за противоположни страни в Сирия може да постави на изпитание отношенията на президента Владимир Путин с единствения член на НАТО, който не налага санкции на Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Залогът е голям и за Ердоган. Без поне мълчаливо одобрение от Русия - мощният съюзник на президента Башар Асад в конфликта в Сирия, една турска офанзива би довела до допълнителен риск от жертви. Русия и Турция проектираха военните си амбиции в различни точки на войната в Сирия, като понякога се доближаваха до пряка конфронтация.

Все още няма признаци за значително натрупване на турски войски в граничния регион, но съобщенията за обмен на ракети и артилерия зачестиха през последните две седмици.

Всяка турска операция в района би атакувала кюрдската милиция Отряди за народна самоотбрана (ОНС,YPG) - ключова част от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), които контролират големи части от Северна Сирия и са считани от Вашингтон за важен съюзник срещу Ислямска държава. Анкара обаче ги разглежда като терористична група и продължение на войнстващата Кюрдска работническа партия (ПКК).

Говорител на подкрепяната от Турция Сирийска национална армия (СНА) каза, че Русия подсилва позициите си близо до Тал Рифаат, Манбидж, южните покрайнини на Кобани и Айн Иса - все градове в рамките на 40 км от сирийско-турската граница.

"След обявяването на операцията сирийският режим и неговите ирански милиции се мобилизираха и изпращат подкрепления към YPG", каза майор Юсеф Хамуд пред Ройтерс.

Тяхното разузнаване е забелязало руски хеликоптери да кацат във въздушна база близо до Тал Рифаат, добави той.

Турската държавна Анадолска агенция цитира местни източници в събота, според които Русия разгръща сили в Северна Сирия, за да "консолидира контрола си", извършва разузнавателни полети над Тал Рифаат и разполага системи за противовъздушна отбрана "Панцир-С1" в Камишли, граничен град почти 400 км по-на изток.

Командирът на СДС Мазлум Абди каза пред Ройтерс в неделя, че Дамаск трябва да използва своите системи за противовъздушна отбрана срещу турски самолети и неговите сили са "отворени" за работа със сирийските войски за борба с Турция, но каза, че няма нужда да изпраща повече сили.

Анкара казва, че трябва да действа, защото Вашингтон и Москва нарушиха обещанията да изтласкат YPG на 30 км от границата след турска офанзива през 2019 г. Тъй като и двете сили търсят подкрепата на Турция за Украйна, конфликтът може да ѝ предостави известни лостове на въздействие.

Вашингтон, чиято подкрепа за СДС отдавна е източник на напрежение във връзките с Турция, изкази силна загриженост, заявявайки, че всяка нова операция би изложила на риск американските войски, разположени в Северна Сирия, и ще подкопае регионалната стабилност.

Русия също заяви миналата седмица, че се надява Турция "да се въздържа от действия, които могат да доведат до опасно влошаване на и без това тежката ситуация в Сирия".

Високопоставен турски служител каза, че Лавров ще бъде попитан за разузнавателни данни, които според него сочат към сирийското правителство и подкрепяните от Иран сили, които или пристигат в Тал Рифаат, или се насочват натам.

"Турция ще направи тази операция по един или друг начин", каза служителят, пожелал анонимност.

На въпрос дали Русия укрепва позициите си в Северна Сирия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че сирийските въоръжени сили "подсилват в по-голяма или по-малка степен определени съоръжения на тяхна територия".

Сирийското правителство не коментира движението на войските, но проправителственият вестник al-Watan в понеделник цитира източници от провинция Рака - близо до турската граница, според които сирийските войски, танкове и тежко въоръжение са били разположени през уикенда в отговор на турските действия .


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    10 11 Отговор
    Нащрек ще изгледат турците които ще завладеят половината Сирия.
  • 2 Теле

    8 2 Отговор
    Ердо пак ще намаже нещо

    Коментиран от #7

  • 3 хмн

    12 9 Отговор
    е па време е православните да си вземат териториите отнети им от турците с помоща на мръсните евреи през 12 13 14 век,щото главните виновници за това турците да са тука са евреите със фесове и от друга страна тъпите гърци(византийци) викнали турците заради нас и се разбегали при първите тумби гаджали

    Коментиран от #8, #12, #21, #23

  • 4 Анти-маймуна

    4 2 Отговор
    Бакшиша пак ще си замълчи по милиционерски.
  • 5 БОЛШЕВИК

    9 7 Отговор
    Арабските държави са разединени като славянските и страдат от нападенията и агресията от гаджалите. Някой ден ако се обединат ще гонят гаджалите чак до Киргизстан!
  • 6 Монгола

    7 6 Отговор
    Руснаците компромис със Сирия няма да направят имат бойни 40 кораба в базата си на пристанището в Латакия и истребетели Миг 31 и Су 35 в база Хамеймим.

    Коментиран от #9, #11, #16

  • 7 БОЛШЕВИК

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Ердо го подмазват винаги, когато се среща със стария Джо, иначе го боли!
  • 8 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "хмн":

    Разбираш я историята като гледам…
  • 9 Матрософ

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Монгола":

    То имат и много матроси, които пушат не където трябва.

    Коментиран от #15, #18

  • 10 Луд с лопата

    4 0 Отговор
    Хайде познайте кой подкрепя кюрдите в Сирия и кой е против тях!
  • 11 Електричен

    10 6 Отговор

    До коментар #6 от "Монгола":

    Те с много неща нямаше да правят компромис, ама все се кланят на султана в Турция. Турция въоръжава Украйна - Русия се кланя. Турция сваля руско самолети - Русия се кланя. Турция затваря Босфора - Русия се кланя. Преговори - в Турция. Като яло Русия одавна са турски роби…
  • 12 БОЛШЕВИК

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "хмн":

    Евреите са замесени още през 1330г. и в българската история- майката на Иван Александър е еврейка и той се жени за еврейка и т.н.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1111

    7 1 Отговор
    Диктатора таип си прай майтап с диктатора путя,ердo бомбардира руски самолет ,после на светско събитие беше разстрелян руския посланик уж някъв луд,джоджето само мънка
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Монгола":

    Ти на това,, бойна,, техника ли му викаш. Това по света го ползват за селското стопанство а у нас Руменчо и аверите му да си играят. Я се стегни
  • 17 Агата

    6 5 Отговор
    Рано или късно Сирия няма да остане цялостна. И тогава Турция ще има на ръка 910км. на 32 км. Което прави горе долу 300 хиляди кв. км. близо четвърт България площ. И население 5 милиона готови да се присъединят към Турция.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БОЛШЕВИК

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Агата":

    Рано или късно от запад при гр. Коня и до изток до гр. Мосул ще е новия Кюрдистан.

    Коментиран от #20

  • 20 Абе намали малко пищенето

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "БОЛШЕВИК":

    Да не стане Кърджистан. Че на едни макета сте за смях.
  • 21 Дааа, ще вземете без рамене

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "хмн":

    Оправете се с най-малката държава и тогава лапайте големи хапки.
  • 22 Гладни българи

    2 1 Отговор
    От русия искат сарми, от макета салата, а от ердо байрак ли искат.
  • 23 Ох ох ох

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "хмн":

    Първо да смачкат, Путиновите орки. После може да говорим за православие
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания