Last news in Fakti

7 Юни, 2022 17:35 3 046 40

Русия обяви за държавно издирване популярния писател Дмитрий Глуховски

  • русия-
  • писател-
  • дмитрий глуховски -
  • издирване-
  • германия-
  • испания-
  • израел-
  • „метро 2033“

Министерството на вътрешните работи обявява писателя Дмитрий Глуховски, автор на бестселъра „Метро 2033“, за федерално издирване

Русия обяви за държавно издирване популярния писател Дмитрий Глуховски  - 1
Снимка: Telegram

Министерството на вътрешните работи обявява писателя Дмитрий Глуховски, автор на бестселъра „Метро 2033“, за федерално издирване. От ведомствената база данни става ясно, че срещу автора е образувано наказателно дело за дискредитиране на руските въоръжени сили.

"Дмитрий Алексеевич Глуховски, роден на 12 юни 1979 г., е обявен за издирване по член от Наказателния кодекс", се казва в базата данни, пише Лента.ру.

Срещу писателя е заведено дело за изкривено представяне на действията на руските въоръжени сили, пише Лента.ру.

Дмитрий Глуховски е известен и на българските читатели, като романът му "Метро 2033" и последвалите го продължения са сред най-четените от любителите на дистопичната фантастика в България. Романът разказва за Москва след ядрена експлозия и за него той получава литературната награда ЕВРОКОН 2007: Копенхаген, Дания.

Първата версия на романа от 13 глави е публикувана онлайн през 2003 г., като всяка глава е придружена от саундтрак. През 2005 г. книгата е публикувана в печатен вариант. Романът се превръща в абсолютен бестселър и въз основа на него са създадени видеоигрите „Metro 2033“, „Xbox 360“ и „PC“. По книгата се снима и филмова холивудска продукция, чието излизане предстои. Други творби на Глуховски са "Метро 2034", "Поща", "Метро 2035“, "Бъдеще" и др., като по-голямата част от тях са издадени в България. Той е също и журналист, радио и телевизионен водещ, работил за медии като „Дойче Веле“, „Евронюз“ и „Russia Today“, и е член на Кремълския пул.

Част от дейността му е била като военен кореспондент в Абхазия и в Израел в град Кириат-Шмон, върху който се стоварват 80% от ударите на „Хизбула“. Там колегите му го подозират за шпионин, тъй като той владее, освен родния си руски език, и английски, френски, немски, иврит и испански език. Част от митологията за него са подозренията на колегите му от „Евронюз”, че е шпионин, защото просто „не може млад човек на 23 години да знае пет езика и да не работи в разузнаването”.

Един от плановете му е да прекоси нощем с дрезина московското метро в търсене на тайнствен подземен живот. Сред занимаващите го въпроси са как би живял светът след глобална катастрофа и какво ще стане с модела на обществено поведение, след като обществото ни изчезне.

Според източници той има руско и израелско гражданство и разрешителни за пребиваване в Германия и Испания, припомня Лента.ру.

През 2019 г. в интервю за българския месечник "Култура" Глуховски споделя: "Държавата – това е бюрократичният апарат, чийто връх е завладян от група лица, Путин и неговото обкръжение, и те се опитват на всяка цена да се задържат на власт, но не с идеологически инструменти, а възпрепятствайки образуването на обществено-политически движения, поставящи под заплаха властта им".

В една от последните си публикации, на 27 февруари 2022 година, Глуховски пише за войната в Украйна: "Това е хищническа братоубийствена война, отприщена от луд тиранин. Прости ни, Украйна!"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той ще

    17 13 Отговор
    се самообеси и няма да го намерят...

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

    29 33 Отговор
    ПУТЛЕР СИ ЗАГУБИЛ УМА??? ДА ПРЕСЛЕДВА ЖУРНАЛИСТИ??? НО В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ ЗА УМА ЗАПОЧВАМ ДА СИ МИСЛЯ,ЧЕ ПУТЯ СТРАДА ОТ РАК НА МОЗЪКА,КОЙТО ПРЕДИЗВИКВА ДОСТА СЕРИОЗНИ КРИЗИ?

    Коментиран от #10, #15, #36, #39

  • 4 Мда

    47 22 Отговор
    Извършил най-тежкото държавно престъпление в Русия - казал истината за управляващите !
  • 5 Кадиров

    17 11 Отговор
    Предател защо дискридитираш орките на бойното поле
  • 6 честен ционист

    16 4 Отговор
    Това е голям творец. По някой път си представям, че се казвам Артём.

    Коментиран от #20

  • 7 Сух

    20 19 Отговор
    Той е също и журналист, радио и телевизионен водещ, работил за медии като „Дойче Веле“, „Евронюз“.. Кво повече да говори, безсмислено е..

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Казал е истината

    34 18 Отговор
    за олигархичната кочина Русия. Ако се чудите, защо сме бедни, това е защото приличаме на тях и работим по техния корумпиран модел.

    Коментиран от #25

  • 9 Хихи

    26 12 Отговор

    До коментар #7 от "Сух":

    Аха, трябва да е тракъорист на село ли? Ми човека е начетен и не вярва на пропаганда, човека е с отворени очи! Ти какво имаш да говориш повече?

    Коментиран от #16

  • 10 Теле

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА":

    А твоя мозък под будьоновката е прегрял
  • 11 Българин

    19 13 Отговор

    До коментар #1 от "Той ще":

    Русия = Северна Корея вер.2.0 !
  • 12 Теле

    10 10 Отговор

    До коментар #7 от "Сух":

    Значи правилно го търсят
  • 13 Професора

    15 26 Отговор
    Този е по зле като писател и от Дъглас Адамс, да го хванат руснаците и да го пращат в изправителен лагер да се научи на родолюбство и да му избият продажническите мераци иначе Русия ще се превърне заради такива като него в колония без бъдеще като България.
  • 14 Анавв

    11 9 Отговор
    Изстрелял се е в ЕС !Предател!
  • 15 Да те питам

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА":

    А ти с какво точно мислиш, щото е видно, че мозък нямаш?!
  • 16 Сух

    17 15 Отговор

    До коментар #9 от "Хихи":

    Ти да не си паднал от луната? Вярно ли ми задаваш толкова глупави въпроси? Честно да ти кажа имам повече уважение, към трактористите от колкото хора работещи за дойче веле. Първите изкарват прехраната си с пот на челото и хранят другите а псевдожурналистите лансирани от някоя организацийка на сорос-пията освен да объркват обществото и вкарват западни ценности, от които нямаме нужда от чисто цивилизационно развитие, друго не правят.. Смятай щом са тръгнали да го търсят ще го намерят. Там не е България с многоцветното знаме..

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Русия

    16 11 Отговор
    беше и си остана тоталитарна...... там мнение по различно от "правилното" не можеш да изкажеш без страх за живота си. Вие плюете Запада, но там можеш да кажеш всичко без да се притесняваш.

    Коментиран от #22

  • 18 Хихи

    18 11 Отговор

    До коментар #16 от "Сух":

    А мога ли да те питам, защо живееш в държава от ЕС, а не се местиш в Русия например? Мога ли да питам, защо всички ревахте от режима на Б. Б. като режима на Путин е същия по 100! И докато у нас имаш право да протестираш и да се оплакваш, че полицаите те бият на протеста, то тези права в Русия ги нямаш? Можеш ли да ми отговориш?

    Коментиран от #19, #31

  • 19 не се

    23 9 Отговор

    До коментар #18 от "Хихи":

    занимавай с русофили, от личен опит знам, че тяхното IQ е много под средното, с тях смислен разговор с ясни аргументи не може да се проведе.

    Коментиран от #24

  • 20 Вие сте бунаци

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Шефа на Артьом , Мелник повтаря в книгата всички кремълски опорки как целия свят е против тях и иска да ги унищожи и мн други.

    Коментиран от #23

  • 21 Хихи

    13 4 Отговор

    До коментар #16 от "Сух":

    И всъщност, не мислиш ли че много свикнахте с демокрация, че започнахте да плюете по нея? Може би ви липсва диктатура? И докато всъщност, се оплаквате че са ви спрели руската телевизия и крещите, че я няма, на руснаците им спряха всичко и им оставиха само руска телевизия? Може би, пък те ще се оплачат?
  • 22 леле

    5 11 Отговор

    До коментар #17 от "Русия":

    за това ли спряха руските канали, а по останалите бълват само долнопробна пропаганда. В САЩ освен нетфликс и амазон друго не се гледа, ама по тях не дават новинии пропагандата е по- фина.

    Коментиран от #26

  • 23 честен ционист

    7 6 Отговор

    До коментар #20 от "Вие сте бунаци":

    Това на руснака му е генетично заложено. Весь мир идёт на меня войной. И добре правят, затова са дълбали надълбоко метрото под Москва, не като на Баце мишините.
  • 24 хехе

    7 10 Отговор

    До коментар #19 от "не се":

    Ти просто си върха на IQ то на русофобите.

    Коментиран от #28

  • 25 Бг681

    16 7 Отговор

    До коментар #8 от "Казал е истината":

    Голяма щета за България че се паднахме при червените след 1945

    Дано до десетина години окончателно изчезнат червените по тези земи защото просто са вредни
  • 26 спряха ги

    14 4 Отговор

    До коментар #22 от "леле":

    ама ако обидиш армията на САЩ дали ще те обявят за национално издирване? Замисли се.
  • 27 Мистър Фейков

    4 8 Отговор
    За себе си "руснакът" Глуховский казва, че се чувства "израелтянин". Колкото до връзката му със специалните служби, от биографията му в Уикипедия разбираме, че човекът е потомствено ченге. Вижте къде е работил баща му...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Антируснак - докрай и винаги

    10 8 Отговор
    Миризливият руски тоталитаризъм в действие - свободомислещите и творците винаги са първите жертви на кремълската простотия!
  • 30 Зззз

    5 5 Отговор
    Такива личности като този на запад ги обявяват за дисиденти, но ако има такива от западен произход са предатели.
  • 31 Б.Б

    5 7 Отговор

    До коментар #18 от "Хихи":

    Няма нищо общо с управлението в Русия. Той си беше една кукла на конци на еврогеите и соросите..ционистите. да се разруши българското..като мислене .промишленост..да се изпрости народа..лансиран от царя и евреи..беше едно продължение на бсп сдс..същата клика..ограбиха спестяванията..земите..заводите..на народа...следващия след п.п ще е още един генерал който се преструва на народен човек. Пак спуснат отгоре..случайни неща няма 😉
  • 32 ПроЗДи списвачи

    5 0 Отговор
    "са създадени видеоигрите „Metro 2033“, „Xbox 360“ и „PC“."

    Не знаех че има видеоигри "Xbox" 360 и "PC"
    Неграмотници проЗДи
  • 33 Роза

    1 6 Отговор
    Ясно е всичко!Видели са му сметката и сега уж го издирват!Колко е нужно за беззащитен човек,за да си отиде завинаги!?Куршум в тила или въже през шията и край,без него!
  • 34 Има още един журналист

    7 0 Отговор
    който е публикувал истината за една друга армия - Julian Paul Assange.
    Той не е русофил, ама за ония зад океана е върл предател.
  • 35 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    3 6 Отговор
    Нормално интелигентните руснаци да разбират какъв гад е ка путин и да са против агресията му.

    Коментиран от #37

  • 36 Дъ-Ге

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА":

    Само да ми кажеш къде по света не се преследват журналисти, които са непослушни и споделят друго мнение??? И защо тук в БГ се спират руски телевизии??? Защо се гонят руски дипломати без да има каквато и да е причина??? Как запада нарушава частната собственост и краде законната собственост на хора само защото са руснаци??? Просто си задай въпроса накъде точно отива света. Днес се демонизира Путин, защото брани интересите на държавата си, които се различават от интересите на САЩ. Утре може да е и България, която може да осъзнае, че са я довели до просешка тояга и е ограбвано златото и урана, а западните хранителни вериги са постоянно на загуба и не плащат и една стинка данъци. Може да реши да си потърси интересите и да стане същата история като с Путин. Светът не може да съществува в еднополюсна система за кратко - Монопол. Когато ножа и хляба се намират в една личност, става страшно.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Читател

    1 3 Отговор
    Глуховски е единствения руски писател, който успешно се издава в чужбина и който е на нивото на световните си колеги в жанра. Това е нивото на хората там - не могат да произведат нищо смислено нито като литература, нито като музика. Светлинни години изоставане от свободния свят.
    Не случайно най-скъпия ресурс на една държава е човешкия, а не разни ползени изкопаеми.

    Коментиран от #40

  • 39 Ти май

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА":

    си била при кумчо вълчо!
  • 40 А ти

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Читател":

    случайно да си чувал имена като Чайковски, Шостакович, Гогол, Тургенев....все велики имена в руската и световна култура, но то за това се иска интелект и широк мироглед, който на теб естествено ти липсва.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания