Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2022 12:50 1 723 20

The Telegraph: Войната на Путин и зелените активисти ще ни докарат разоряващи сметки за енергия

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • петрол-
  • цени-
  • петродолар-
  • ембарго-
  • санкции-
  • инвестиции

Високите цени на петрола носят огромни печалби и следователно насърчават бързите инвестиции, но стимулират намаляване на търсенето, което често води до явни рецесии

The Telegraph: Войната на Путин и зелените активисти ще ни докарат разоряващи сметки за енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Традиционно цикълът на цените на петрола следва напълно предвидим модел. Високите цени, независимо от непосредствената им причина, носят огромни печалби и следователно насърчават бързите инвестиции. Но същите тези високи цени също стимулират намаляване на търсенето, което често води до явни рецесии, тъй като икономиките се борят да покрият стремглаво растящите разходи за енергия, пише британският вестник The Telegraph.

Още новини от Украйна

Търсенето спада точно когато целият този нов капацитет заработи, което води до срив на цените и спиране на новите инвестиции. След това търсенето се уравновесява с предлагането и в крайна сметка го надхвърля. Цените започват да растат и цикълът започва отново.

Но този път има две големи разлики - дневният ред за изменението на климата и санкциите, наложени на Русия заради войната на Путин в Украйна. Още преди началото на руската инвазия беше ясно, че изпълнението на целите по борба с изменение на климата, която започна по-активно около 2017 г., ще доведе до сериозен проблем с доставките на енергоизточници.

Въпреки продължаващата зависимост от въглеводородите за почти всички удобства на съвременната цивилизация, чуваме, че тази индустрия е остаряла и следователно по същество неподходяща за инвестиции. Инвестициите в проучване и разработка на въглеводороди постепенно се забавиха и след това почти спряха, особено с идването на пандемията. Изглеждаше, че времето на големите петролни компании, "големият петрол", свърши безвъзвратно.

На петролните компании категорично бе казано, че вече не са необходими, запасите от петрол и газ ще бъдат изоставени, няма кой да ги продава и затова не си струва да се развиват.

В допълнение, корпоративните инвеститори започнаха да се съобразяват с екологични, социални и етични критерии. Но тогава на сцената се появи Владимир Путин. Оказва се, че тепърва ще имаме нужда от тези големи "лоши" и "неадекватни за времето" петролни компании и може би дори от такова "отхвърлено гориво" като въглищата.

В опит да наложи ембарго върху руския петрол и газ, Европа на практика изключи един от най-големите доставчици в света, което значително увеличава недостига на въглеводороди, а такъв имаше, още когато икономиката се възстанови от принудителното затваряне на предприятия поради пандемията.

В резултат на това на някогашните световни пазари на петрол и газ се появи своеобразна "ножица". Западните страни са принудени да търсят скъпи алтернативи на руските въглеводороди, докато по-малко принципни държави като Китай и Индия могат да имат достъп до руска енергия на цени, които изглеждат "смешно ниски" по днешните стандарти.

Там, където се радват на конкурентното предимство на евтината работна ръка, сега се възползват и от относително евтиния петрол и газ.

Ще отнеме много време, за да се създадат алтернативите на руските горива, от които Западът се нуждае сега. И все пак едни злодеи се заменят с други. В опит да изолират Русия, САЩ и техните съюзници са принудени, по ирония на съдбата, да флиртуват с други "мрачни антидемократични" държави като Саудитска Арабия и Иран, за да се противопоставят на опустошителните цени на петрола от над 100 долара за барел.

Може да изглежда странно, че все още не сме видели пълната "реабилитация" на големите петролни компании, отразена в цените на акциите на "Бритиш Петролеум" или "Шел". Да, акциите започнаха да се покачват отново, но далеч от нивата, исторически свързани с цени на петрола от над 100 долара на барел.

Защо? Това отчасти се дължи на необходимостта да се отдалечим от големите инвестиции в руския нефт и газ. Освен това е необходимо да се вземе предвид данъкът върху непредвидените печалби. Но най-вече тук идва нашият стар "приятел" - изменението на климата. И двата базирани в Обединеното кралство петролни гиганта имат амбициозни планове да преминат към възобновяема енергия.

Разбираемо е, че инвеститорите са притеснени. Колкото и да е ограничен във времето бизнесът с нефт и газ, има определени ползи да правите това, което можете да направите най-добре.. Това, което правят други големи петролни компании, изплащайки огромни дивиденти, вместо да слушат "зова на сладкогласните сирени", обещаващи "възможностите", които предоставят възобновяемите източници.

Но британските петролни гиганти изглежда са решени да пропилеят богатството на избор, което е налично днес, и да се впуснат в нещо, от което не разбират. Във всеки случай всичко това ще зарадва представителите на "зеленото" лоби. Високите цени на въглеводородите ускоряват енергийния преход, правейки възобновяемите източници да изглеждат по-конкурентоспособни.

Докато Русия остава извън играта, ще отнеме много време западното предлагане и търсене да се балансират, дори и с потискащия ефект на рецесията върху търсенето.

Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги могат да бъдат критикувани, че се опитват да "продадат" на безценица териториалната цялост на Украйна в търсене на мирно споразумение с Путин. Но те поне признават тази горчива истина. Докато продължава въоръженият конфликт в Украйна, цените на енергията ще останат катастрофално високи, поне за Запада.

Източник: вестник The Telegraph


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оля-най красивата

    55 0 Отговор
    Стига сте плямпали - орете, сейте и жънете-после идва Хляба.Путин няма да ви дундурка доживотно!
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    62 0 Отговор
    "...Войната на Путин..." - Телеграфа да си оправи телеграфията и Морзовата азбука. Гражданската Войната е на Зеленчука и Хунтата му срещу собственото си население. Русия просто се опитва да предпази рускоговорящото мнозинство в размирна Украйна.
  • 3 Трагичен свят, изгубено човечество

    53 0 Отговор
    Глобалистите си оправдават золумите през цирковете, които играят марионетките им. Браво!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дедо ви

    44 0 Отговор
    Войната вие я сътворихте,не обвинявайте Путин за всичко ,то бива наглост .Искахте руския народ да страда ама бумеранга се върна и ще страдат милиони хора по целия свят.Благодарение на кого на запада който иска да заграби богатствата на Русия ,да ама не не сте познали човека Путин.
  • 7 Смешници

    38 0 Отговор
    Грешиш моето момиче,не Путин ни носи безработицата,високите сметки и беднотията в света,носи я западния свят и Сащ ,защото беше прекалено елементарно ,когато Путин представи исканията си към Сащ и запада да не приемат Украйна в НАТО и да се изнесат от границата с Русия ,но алчния запад реши че въвличайки Русия във война и нанасяйки и санкции ще разграбят богатствата й както са свикнали да правят винаги със всички и всичко ще е ок,е да ама не.Така че бъди обективна когато подтесш статии ,а не просто поредната глупост и пропаганда.
  • 8 Тошо

    32 0 Отговор
    С ГЛУПАВАТА ПОЛИТИКА ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ИДЕЯТА БЕ ДА СЕ ИЗОЛИРА РУСИЯ И ЗАВИСИМОСТА ОТ НЕЙНИТЕ РЕСУРСИ.

    Коментиран от #20

  • 9 Просто решение за което се мълчи

    29 0 Отговор
    Какво прави нато край руските граници. Когато се върне обратно в германия, тогава всичко ще бъде наред. До тогава , всички жалби и проблеми да се изпратят на нато и умствено некомпетентния Байдън . Друго решение няма.
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 0 Отговор
    Тая Урсула защо не ползва услугите на психиатър , много е зле , на какво основание се раздават пари от съюза на комуто им трекне . Тия сетиха ли се някога за България , страна членка , потънала в чиновническа корупция , управлявана от бандит и от предатели , разграбващи я , обричащи народа и на оцеляване , с месечни доходи съпоставими с една сметка в ресторант , абе тия са напълно изперкали .
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор
    ЗАЩО във ВСИЧКИ европейски държави има разположени ВОЙСКИ на САЩ ( една държава от континента Северна Америка ) вече повече от 75 години ?!

    ПАЗЯТ ли ни, или са ни ОКУПИРАЛИ ?!

    Същите хора, които твърдят сега, че източно-европейските държави са били ОКУПИРАНИ от СССР, сега обясняват, колко сме СУВЕРЕННИ, въпреки ВОЕННИТЕ БАЗИ на САЩ на наша територия !

    Да си припомним, че когато членувахме във Варшавския договор, на ТЕРИТОРИЯТА на България НЯМАШЕ руски ВОЕННИ БАЗИ !

    След като военния съюз "Варшавски договор" се саморазпусна, САЩ не разпуснаха НАТО, ами ПРИТИСНАХА всички бивши съюзници на Русия ( СССР ) да встъпят в НАТО !

    ОКУПАТОР ли е, държава, изградила свои ВОЕННИ БАЗИ на територията на чужди държави, която ДИКТУВА вътрешната и вътрешната им политика ?!

    ВОЙСКИТЕ на САЩ, освен, че са ОКУПИРАЛИ цяла Европа, от години ПРОВЕЖДАТ ВОЕННИ МАНЕВРИ покрай РУСКАТА ГРАНИЦА ?!

    Кой, тогава е АГРЕСОРА ? Русия или САЩ ?!

    Не е ли, крайно време ВОЙСКИТЕ на САЩ да си ходят, преди да вкарат Европа в ГЛОБАЛНА ЯДРЕНА ВОЙНА ?!

    Според чл.5 от Североатлантическия договор, ВОЕННА ПОМОЩ се оказва, в случай на ВЪОРЪЖЕНО НАПАДЕНИЕ, над някой от страните ! Коя държава от Европа, член на НАТО е била нападната през тези повече от 75 години? НИКОЯ !
    Всички помним обаче, че НАТО, НАПАДНА суверенната държава Югославия и БОМБАРДИРА МИРНОТО и население !

    Говорим, че СВЕТОВНАТА ВОЙНА, не е започнала, а ЦЯЛА Европа под ДИКТАТА на САЩ, вече ВОЮВА с Русия !
  • 12 Какво ни чака

    22 0 Отговор
    Голяма част от бежанците са елита на сегашния режим и техните близки. Това е армия от крайно агресивни русофоби, която ще бъде поканена от българските партньори (управляващи) на САЩ да живеят в България, затова и се създават тези безпрецедентни условия на живот за тях. „Това не са бежанци като другите„, както се изрази Петков, това са петзвездни бежанци. Пълен съпорт, петзвезден лукс и пари на джоб. Едно четиричленно семейство от така наречените бежанци получава безвъзмездно 4800лв. на месец от нашите пари, докато нашите деца и родители мизерстват. Това е най-голямата предлагана помощ от всички европейски държави в съотношение заплати стандарт на живот. До момента в страната са влезнали около 200 000 украинци и ще влезнат поне още два-три пъти повече. От тях дори само двадесет процента да останат ще са между 100 и 200 хиляди.

    Една цяла армия, която ще стане гръбнака на българските нацистки батальони.

    Ще се слеят с маршируващите на Луковмарш, ще им покажат как се прави революция на чисти арийци. Ще насаждат омраза към всичко руско, страх у всеки дръзнал да се нарече русофил. Ще превърнат България от русофилска в русофобска страна. Важна подробност е, че украинците се настаняват на големи групи, точно в населените места с голяма концентрация на постоянно пребиваващи руски граждани в България. Това е изключително подла и опасна политика, която застрашава живота на много хора, включително българи. Целта тук е да се създаде напрежение и да се прогоня
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 0 Отговор
    Ядосахте Мечката , излезе от бърлогата и сега ловува , всичкото западно помияр се скрило , лае и трепери , браво , много умно , тепърва ще ви изчезват много неща , самолети , гориво , храна , ток , отопление , свиквайте да не сте я дразнили и не си вадете пушките да я стреляте , че само ще я раните , ще ви откъсне главите и ще ви завре пушката там дето слънце не огрява
  • 14 Наблюдател

    20 0 Отговор
    Война водена от Путин но предизвикана от "действията и бездействията "на "великия "запад.
  • 15 Някой

    19 0 Отговор
    Хм, колко интересено. Значи, не санкциите, които ограничиха предлагането на енергоресурси, и направиха доставките им много по-несигурни, а военната операция на Русия в Украйна е виновна за скока на цените!
    По-плоско съждение надали има. Ако бе мирно стояло, не би чудо видяло. Това се отнася и до Украйна, но особено силно - за ЕС и САЩ.
  • 16 Зелена чума

    9 0 Отговор
    Една единствена Грета Тунберг може да нанесе вреди и щети, колкото 10 Украйни и Русии!
  • 17 Той

    6 0 Отговор
    И в крайна сметка кой налага санкциите???
  • 18 Той

    6 0 Отговор
    Не видях отдолу нито един положителен коментар на тая пропаганда! Автора да си направи изводите!!!
  • 19 Коко

    0 0 Отговор
    Зелените не са ли глупавите ви деца, които оставихте обществото да ви възпита? Май да ! Оправяйте се тогава!
  • 20 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тошо":

    Идеята е да сме бедни и зависими! Русия не я меси! Само заеми по телевизията ни предлагат!?
Новини по държави: