Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Юни, 2022 14:53 2 684 24

Сорокин: "Нормални руснаци се превърнаха в зомбита"

  • символ z-
  • москва-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • зомбита-
  • владимир сорокин-
  • руснаци

В столицата Москва цари ментална пандемия

Сорокин: "Нормални руснаци се превърнаха в зомбита" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германските медии обичат да интервюират живеещия в Берлин известен руски писател Владимир Сорокин. Напоследък основната тема на разговорите му с медиите, разбира се, не е неговото творчество, а войната в Украйна. В края на април например пред "Зюддойче цайтунг" Сорокин говори за целите на "специалната операция", намеренията на Путин и как в днешна Русия е била установена абсолютна монархия. В началото на юни пък "Ханделсблат" публикува интервю с него. Там писателят прокарва паралели между Владимир Путин и Иван Грозни.

Владимир Путин като Иван Грозни

Още новини от Украйна

В интервюто на Матиас Брюгман за "Ханделсблат" Владимир Сорокин припомня пирамидата на държавната власт, създадена още от първия руски цар Иван Грозни през XVI век. И днес Русия продължава да живее както навремето, замръзнала в онзи модел на управление, казва писателят. Само един човек е на власт - всички останали му се подчиняват. Според Сорокин руският президент Владимир Путин действа в Украйна по същия начин, по който Иван Грозни разгромява Новгород през 1570 година, убивайки хиляди жители и заличавайки всичко живо в района. Това е тактиката на окупаторите, отбелязва интелектуалецът.

Властта в Русия може да се упражнява единствено и само от позицията на окупатор. Брутално, непредсказуемо и безпощадно - такова е отношението към собственото население, посочва още той. В интервюто си Владимир Сорокин отправя поглед назад и към други агресивни войни, които Русия е водила по времето на Иван Грозни.

Какво е бъдещето на руската култура?

Сорокин, който живее в берлинския квартал Шарлотенбург, признава, че в момента не може да се занимава с творческа дейност. "Вече съм способен единствено да поглъщам информация", казва писателят пред "Ханделсблат". Той смята за неуместен разговора за последиците от войната върху руската култура точно сега, в разгара на конфликта. Същевременно подчертава, че случилото се вече е нанесло огромни щети на културата.

"Войната ще приключи тази година и тогава ще се разбере как светът ще се отнася към руската култура. Но класиката трябва да оцелее. И Хитлер е обичал Вагнер, но Вагнер си остава Вагнер. Нито Толстой, нито Достоевски трябва да изчезнат. Но какво ще се случи със съвременното изкуство - това е невъзможно да се предвиди точно сега", коментира Сорокин.

"Путин не може да победи"

Според руския писател Путин не е в състояние да спечели тази война срещу "успешната украинска армия и Запада". Той ще "хвърля дърва в огъня, ще мобилизира все повече войници и военно оборудване". Тук Сорокин отново сравнява руския президент с древния владетел на цяла Русия. "Той иска да унищожи Украйна - така, както навремето Иван Грозни е унищожил Новгород. И желае да превърне страната в провинция на Русия", казва писателят.

Журналистът от германското издание задава на Владимир Сорокин и този въпрос: как оценява поведението на Германия. Отговорът на писателя гласи: "Ако Германия не направи значително повече за Украйна, то германците ще трябва дълго време да се оправдават пред другите. Това няма да е лесно. Недоверието към Германия след 16 години управление на Ангела Меркел - време, в което тя изгради мостовете към Путин, за което не се е извинила и до днес - се засилва", убеден е писателят.

"В Москва цари ментална пандемия"

Пред "Ханделсблат" той изразява надежда, че един ден ще се завърне в Русия и същевременно подчертава, че в момента в руската столица цари "ментална пандемия". "Нормални хора са се превърнали в зомбита. Надявам се, че руският народ отново ще оздравее", казва Владимир Сорокин в края на интервюто си за "Ханделсблат".

Автор: Дария Брянцева


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    54 21 Отговор
    Хехе, че те хората в "демократичният" Запад са зомбита от поне 30 години. Защо първо не погледнете при вас, преди да хвърляте обвниненя по другите? Или, така се поддържа зомбирането на народа?

    Коментиран от #8, #15

  • 2 Раданч Татлъту

    40 16 Отговор
    А зомбитата се превърнаха в граждани на ЕС!Лошо нема,всичко е точно.👹🥳🤡👍

    Коментиран от #18

  • 3 срамота

    42 14 Отговор
    дойче зеле става Йозеф Гьобелс

    Коментиран от #6, #19

  • 4 Матрософ

    21 31 Отговор
    И у нас е пълно с русофолски зомбита. Никой не обича
    предателите. Русофилските глави първи ще паднат ако
    дойдат руснаците!

    Коментиран от #10

  • 5 Само руснаците

    23 13 Отговор
    държат свободата си !

    Коментиран от #14

  • 6 Раданч Татлъту

    18 7 Отговор

    До коментар #3 от "срамота":

    Изненадан ли си?Който плаща,той поръчва музиката.😎🔯🕎🔯😎
  • 7 Хихихи..Зелето..

    20 7 Отговор
    Квото каже,мисли обратното,щото там е Истината..
  • 8 Никой

    15 24 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Ехе, зомбитта са в Русия не ня запад. Ама, както искаш. На запад зомбитата са богати и живеят добре ;)

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Раданч Татлъту

    14 10 Отговор

    До коментар #4 от "Матрософ":

    Не си познал!На "Орелский мост" руснаците ша бъдат посрещати от великите българи Плевнелиев,Прокопиев,Паси и Петков!🐷🥳🤡👍

    Коментиран от #17

  • 11 Някой

    17 8 Отговор

    До коментар #8 от "Никой":

    Ех, явно зомбитата са и тук...
    На запад дават вид, че живеят добре и са богати... През последните години този мит взе да дава фира. Затънали в кредити, дето много от тях няма да могат въобще да изплатят, пестящи ток и газ, защото не могат да си позволят високите сметки. Взеха да не си карат отлкова много колите, щото горивото скъпо и парите не стигат...
    Е, не че там няма и богати, ама не са всички. Също като в България....
  • 12 ПУ'Т'ЛЕР'АСТ'КО ...Z омби

    7 10 Отговор
    Zиг ХАЙЛ
  • 13 селтак

    6 9 Отговор
    Сорокин: "Нормални руснаци се превърнаха в зомбита" Тоа ше заапе джама! Заради такива славянския свет си пати,включително и ние! Русия не може или не иска да осъзнае че тя е котвата на православието! По скоро не иска! Осъзнайте се бе хора!!!
  • 14 Хахахахахаха

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Само руснаците":

    Хаха по голяма Глупост не бях чел хахаха още едно зомби хаха
  • 15 Русия

    11 10 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Е Дупка от която всички бягат

    Коментиран от #23

  • 16 Нормални руснаци?

    9 9 Отговор
    Със свещ да ги търсиш, не можеш ги намери...
  • 17 Хахахахахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Раданч Татлъту":

    Хахаха хахаха ти си хохо бохо
  • 18 Русия

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    Е бита карта Никой не го интересува
  • 19 Всички руснацикоито имат

    10 13 Отговор

    До коментар #3 от "срамота":

    Мозък в кратуните си отдавна напуснаха потъващия кораб Москва
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Георги Сава Раковски

    6 4 Отговор
    Трудни са времената за руските интелектуалци. Не искам да съм на тяхно място. Бурята ще отмине и ще трябва да се сее с ново зърно - и в полята, и в душите!
  • 22 !!!?

    8 2 Отговор
    Владимир Сорокин: "Иван Грозни (първият "руски" цар) разгромява Новгород в 1570 година, убивайки хиляди жители и заличавайки всичко живо в района" ! По-кратка История на путиновия Гулаг не съм чел !!!?
  • 23 Сириус и Мелмак

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русия":

    Е те бягат от русийката, ама как се бяга от "черна дупка". Идва и те освобождава от материята
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания