Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Юни, 2022 22:10 2 626 78

Анализ: 85% от руското въоръжение е произведено с вносни електронни компоненти

  • русия-
  • оръжие-
  • украйна-
  • сергей шойгу

Руското оръжие, пленено или изоставено на бойните полета се анализира подробно от западните разузнавателни агенции и според изводите им на Москва ще ѝ бъде трудно да се сражава без компоненти от вражеския Запад

Анализ: 85% от руското въоръжение е произведено с вносни електронни компоненти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По-голямата част от трофейното руско въоръжение, попаднало в ръцете на украинската армия, съдържа западни електронни компоненти, анализират западните разузнавателни служби в най-новите си доклади, цитирани от „Ню Йорк таймс“ и „Ди Велт“. 35 американски микропроцесора има в крилатата ракета Ch-101, „окото“ на разузнавателния дрон „Орлан-10“ е термовизионен сензор, произведен във Франция. Британски транзистори са използвани в системата за радиозаглушаване Борисоглебск-2.

Това са само част от примерите, като експертите смятат, че западна електроника съдържат 85 процента от руското въоръжение, в т. ч. и ракетите „Искандер“. След налагането на санкции заради руската агресия срещу Украйна доставките на части за производство на модерно оръжие са преустановени. Руското оръжие, пленено или изоставено на бойните полета се анализира подробно от западните разузнавателни агенции и, според изводите им, на Русия ще ѝ бъде трудно да се сражава без компоненти от вражеския Запад.

Още през март т. г. Пентагонът съобщи, че руските ракети "Искандер" са изчерпани, но има и друг проблем, дори да има налични, тя не може да пусне в бой всички, защото някои от тях представляват стратегически резерв в случай на война със страните от НАТО.
"Санкциите премахнаха нуждата от въздушни удари по танкови фабрики и корабостроителници от предишни войни. Демокрациите могат да постигнат ефекта на прецизно бомбардиране с подходящи санкции. Това е точно защото руската армия зависи от вносно оборудване." – коментира икономистът Матю К. Клайн, цитират от "Ню Йорк таймс".

Русия знае добре зависимостта си. Още през 2014 г. Москва обяви амбициозна програма за преминаване към части родно производство. Проблемът е, че програмата не проработи. Руските предприятия се оказаха неспособни да произвеждат модерна електроника.

Анализаторите, предупреждават, че зависимостта на Русия от западни компоненти не означават, че по тази причина войната ще свърши скоро. В руските складове все още има количества микропроцесори и сензори, внесени преди атаката срещу Украйна и се може да се окажат достатъчни за няколко години производство.

Част от електрониката (например микропроцесори) се внася в страната и за нуждите на гражданското производство. За да се лиши Русия от възможността да ги използва в производството на оръжия, би трябвало да се въведе ембарго върху цялата електроника, например всички микропроцесори. Тук остава отворена вратичка за руската отбранителна индустрия - да мине към китайски компоненти, които, обаче, са с по-ниско качество, но пък много по-евтини от западните.

Санкциите, коментират западните анализатори, имат и страничен негативен ефект. Русия използва по-стари и по-малко прецизни оръжия, което от своя страна означава по-големи унищожения и повече жертви сред цивилното население. Възможно е това да е елемент от умишлена стратегия на Русия, която действаше по същия начин в Сирия, но може и да е ефект от западните санкции, които лишиха страната от електроника за най-модерното въоръжение.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    60 11 Отговор
    Тия компоненти може и да са западни но производство е Китай

    Коментиран от #10

  • 4 fфгй

    58 12 Отговор
    хаха - а 100% от "западната" електроника е от тайван
  • 5 Механик

    42 8 Отговор
    Ми то и хамериканското е с вносни компоненти, Толя.
  • 6 хмм

    42 9 Отговор
    Западна електроника произведена в Китай.
  • 7 факт

    8 14 Отговор
    с украински чипове!
  • 8 Ама чакайте сега...?!

    44 15 Отговор
    Какви ,,електронни компоненти" в руското оръжие...?!Та нали уж разполагаха само с лъкове,стрели,катапулти и прашки от времето на СССР...?!Ей,пак си противоречите....
  • 9 пройчо

    30 7 Отговор
    "...Руската и Американската електроники ,
    са произведени в Тайван !.."

    "Армагедон", филм от САЩ
  • 10 Госあ

    33 17 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Отдавна западняците не могат да ги произвеждат и да искат. Затова да си затварят л’нените устенца.
  • 11 Хаха

    22 15 Отговор
    Още през 70 те години руснаците копираха интегрални схеми слой по слой. Това са глупости

    Коментиран от #28, #30, #31

  • 12 Раданч Татлъту

    27 14 Отговор
    85%?И тва требе да е некакво успокоение за евакуиращите се Гирои на Окраина?😁😁😁🥳🤡👍
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Стефан Петров

    31 10 Отговор
    Боже то бива бива незнание, но толкова не бива. Първо китайците, а после и американците обърнаха внимание на факта,че руското оръжие и свръзки се развиват успешно при санкциите. Оказва се,че руснаците не наблягат на цифровизацията, а са развили неимоверно аналоговата техника и тя вече не отстъпва на западната. По този начин те са избягали от санкциите. Що се касае до процента 85 на западни компоненти той е измислен. Никоя сериозна армия няма да заложи в оръжията си толкова чужди части, от които може да се очаква всичко. Да припомням ли процентите на китайски елементи в американското оръжие, от официално изследване на пентагона? за сведение на автора те са 70, и то не само китайски, но и направо фалшиви с неизвестен произход, но преминали през Англия и Канада.
  • 15 Чип и дейл

    6 12 Отговор
    Квото било било..само едно ми е чудно дали Китай желаят така стръвно ресурсите на Сибир или могат да почакат колкото е нужно..навремето съветски специалисти им строяха икономиката може да искат да върнат услугата

    Коментиран от #34

  • 16 Зззр

    5 2 Отговор
    Какво стана победихме ли?
  • 17 Смешници

    24 9 Отговор
    И тези електронни компоненти от запада са създадени 100% с материали от Китай и Русия :)))))
  • 18 Бесен _Язовец

    17 10 Отговор
    Смешници, взели джажджи от ракети където се разбиват с 9000+ кмh скорост и носят по половин тон взрив ????

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БТР-56

    13 32 Отговор
    Мръсни руски жалкари, нищо не могат да направят сами - затова ска.паната им държава е една смешна бензиностанция с ракети ... ама с части от чужбина!
  • 21 В.В.П.

    23 7 Отговор
    СССР,купува американски оръжия.,калашникофффф...ъъъъ..Анатолио е заченат от към задната част ..
  • 22 Атлантик

    25 7 Отговор
    Руснаците си имат електроника в склада, купили са си предварително да си сглобяват ракети до 2050г
  • 23 Катъра на хана

    6 23 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен _Язовец":

    Кви са тия ракети, къде са .нещо май само некви руски теории .то и ладата вдига 250 км , с два турбо компресора ...
    Даже може и във Врц то да се пусне ,безаналогова...
    Хахаха даже може и да се чипоса ,ще стане като формула ... 1000 катъра

    Коментиран от #51

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Уса

    13 3 Отговор
    Ставате смешни с тия сравнения
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ВСИЧКО РУСКО Е БОКЛУК! ФАКТ!

    13 20 Отговор
    НА ТИЯ АЛКОХОЛИЗИРАНИ ОТРЕПКИ, ПИНДОСИ И ПЛЕБЕИ,...ДОРИ .. ДЕЦАТА ИМ СА ПРОИЗВЕДЕНИ В...БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ !!! ФАКТ!!
    ЖАЛКИ НИЩОЖЕСТВА
  • 28 Някой си

    25 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    70-те и 80-те години процесотите им бяха български !:
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Някой си

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    Ама ъи си бил на баща си в топките тогава !
  • 31 така така

    7 17 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    И си останаха на нивото от 70-те. Да не говорим, че и тогава не се справяха с технологията и не можеха да постигнат размерите на западните транзистори в интегралните схеми и съответно техните бяха с по-ниско бързодействие. Компресираха отчаяно това като блъскаха големи количества злато.
  • 32 В.В.П.

    17 7 Отговор
    Добре ,ама Сащ + коалиция не смеят да нападнат СССР през Чукотка..защо?

    Коментиран от #35

  • 33 Кинжал

    20 11 Отговор
    Руснаците отдавна развиха собствено производство на чипове. Един от тези примери е производството на микропроцесорите от серията Байкал. Предполага се , че имат и други скрити производства в тази област, за които Западът изобщо не подозира. В Русия все още има затворени градове, отдадени изцяло на секретната наука. Между другото, има и доста български мозъци работещи там!

    Коментиран от #44

  • 34 Бай Яни

    4 10 Отговор

    До коментар #15 от "Чип и дейл":

    😅😅😅😅съветцки специалисти😄😄😄строили икономиката им😄😄😄😅аман от луди рушлвци бре.
  • 35 Да бе да

    6 24 Отговор

    До коментар #32 от "В.В.П.":

    Никой не се намесва не, защото се страхува от Русия, а защото няма интерес да се намеси. Интереса не е Русия да бъде разгромена военно, а да има продължителна война която да доведе до икономическия крах на Русия. Ако целта беше военна победа над Русия военната помощ за Украйна щеше да е друга като тип и обхват.Съответно армията от орки на Путлер вече щеше да бъде напълно унищожена, но не е това целта.Украйна беше пожертвана от западните страни за да бъде ударен кремълския режим и той влезна дирено в капана. С него е свършено вече.

    Коментиран от #59, #71

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сандо

    20 8 Отговор
    Много хубави материали пишете,много добре и напоително ни обяснявате как всичко при руснаците е от лошо към по-зле,какви са диваци и варвари и колко ниско са в цивилизационната стълбица.Само едно забравяте да ни информирати:Какви са резултатите от поредния ден на войната,но не от украински източници - не заради друго,просто много лъжат,а ние не искаме да сме канарчета.

    Коментиран от #43

  • 38 Лозунг

    11 13 Отговор
    Хайде да отиваме да живеем в Путиновата Раша! Ще си купим без да чакаме с години новата санкционна и много опростена "Лада". Че пали с бутане (пуш старт), ето маловажное. Слава, слава,слава!
  • 39 ПараШут

    21 7 Отговор
    След като западняците са толкова напредничави и разполагат с тези технологии и компоненти защо не могат все още да произведат успешни хиперзвукови ракети, които да издържат температури до 2200-300 градуса и да поддържат управляема комуникация през облака от плазма, който се създава? Защо са изостанали поне с 10 години от Русия в ракетосъроенето и космическите технологии?

    Коментиран от #46, #50

  • 40 Що, западните оръжия

    9 5 Отговор
    Без китайски части могат ли?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Да бе

    7 16 Отговор

    До коментар #37 от "Сандо":

    Какви да са резултатите повече от 100 дена унижение и не малко “Груз 200”. На Украйна се помага само толкова колкото да не падне.Даваните оръжия на Украйна не е нещо кой знае какво доскоро повечето беше морално остаряло въоръжение, което така или иначе подлежи на унищожение. Много страни си изпразниха складовите от такова. Модерни и сложни оръжейни ситемни, които са гръбнака на армията на НАТО не се предоставят на Украйна и такива оръжия няма кой да може да използва там. Реално срещу руската армия се използва главно оръжие от съветската епоха и в много по-малка степен старо западно и въпреки това тя е изправена пред огромни трудности нищо, че количественото съотношение е в пъти в полза на руската армия. Това говори достатъчно за възможностите на руската армия и най-вече за капацитета на висшето ръководството на тази армия. Ако на Русия и се наложи наистина да воюва с равностойна по-размер и съвременно въоръжена армия на някоя от големите натовски страни не ми се мисли. А ако трябва да воюва срещу всички натовси страни войната ще прикачи за дни и то с пълна капитулация на Русия.

    Коментиран от #70

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Иван

    10 7 Отговор
    Когато неразбиращи хора пишат за неща който не зная се получава точно това. Мога само да предположа, че автора не би заложил на това, ако касае живота му. По скоро бих предположил, че немците нямат титан за танковете си, а американците чипове за "Дживелините" си. Също така, чакаме на руснаците да им свърши горивото на танковете.
  • 46 Защото не им трябват такива

    9 19 Отговор

    До коментар #39 от "ПараШут":

    Мита за силната и модерна армия на Русия вече рухна и се разбра дори и от наивниците дето вярваха това, че нейната армия е парадна и е основно на хартия. Сигурно нямат нови оръжия в САЩ и затова не правят военни паради. Само Русия дето армията и е “безаналогова” стана за посмешище на всички в Украйна. Руската военна некомпетентност и некадърност ще влезе в учебниците по военно дело като най големите грешки които могат да се допуснат по време на война. С минимална военна помощ от стана на западните страни Украйна се оказа непревземаема цел за ордите орки на Путлер вече четвърти месец.

    Коментиран от #63

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 факти

    11 13 Отговор
    Това не би трябвало да учудва никой ,предвид факта ,че Русия технологично изостава с 50 години от света и отделно ,че не произвежда нищо.

    Коментиран от #55

  • 49 Пълна

    11 11 Отговор
    глупост е този пасквил. Китай е основния производител на електроника.
  • 50 факти

    9 12 Отговор

    До коментар #39 от "ПараШут":

    Русия и космически технологии ? Ти четеш ли си глупостите ? Русия не е космическа държава от доста години насам ,че да ги буташ при големите.Освен това Русия откъм технологично развитие не влиза дори в челната десятка.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Така така

    6 11 Отговор

    До коментар #29 от "Целта е друга...!":

    Само дето Китай не е на страната на Русия.За Русия остава само китайския пазар за горива и тя става напълно зависима от него. А Китай само това чака и ще има голямо извиване на ръце. Цените на които купа ще ги определя той, а не подавача. Свърши се с големите печалби за Русия, а това обича икономиката на сигурен крах. За китайската икономика Русия не е и не може да бъде никакъв пазар. За Китай важни са пазарите на развийте икономически страни от Европа и Северна Америка и потока пари които идва от там. За Китай Русия е само източник за ресурси. Не случайно сега те си траят и не вземат пряко страна просто си чакат своя момент и няма да оставят и глътка въздух на Русия. Тя ще стане техния почети напълно безплатен и напълно зависим и подчинен източник на ресурси от които се нуждаят.

    Коментиран от #60

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ами що

    3 0 Отговор
    Са им продавали!
  • 55 Това с 50-те години

    9 9 Отговор

    До коментар #48 от "факти":

    Се отнася само за няколкото големи града.Русия не е само десетте и големи града които създават фалшивата илюзия за нещо що годе приличащо на страна. Цялата останала страна все още е в 19 век и завинаги ще остане там, а с Путлер на власт може и да се върне по-назад.
  • 56 Чимшира

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Т'Ъ'П ЛИ СИ 😂":

    Това "творение" би докарало всеки уважаващ себе си IT специалист до... самоубийство!
  • 57 Игнатов

    2 2 Отговор
    Това е Глобализацията: важното е Ли, Джон, Абдул, Фердинанд, Филип, ... и Иван да си взимат големите заплати. А кой ще мре и ще става на кайма (в следствие от „труда“ им), това не ги засяга ...
  • 58 Онзи

    6 3 Отговор
    Това ако е така,къде са хиперзвуковите ракети на запада?!?!?
  • 59 Циник

    7 5 Отговор

    До коментар #35 от "Да бе да":

    Голем капан, няма що... от Донбас до Молдова. Това е като да храниш врага с пържоли и да чакаш да умре от затлъстяване, докато ти сам гладуваш

    Коментиран от #65

  • 60 Онзи

    6 6 Отговор

    До коментар #52 от "Така така":

    Виждам,че си много начетен,кажи тогава какви ще бъдат средните сметки за тока и парното през януари 2023г.И за бонус колко ще струва хляба ?

    Коментиран от #62

  • 61 Жалка Русия

    9 7 Отговор
    Руския микрокомпютър е най-големия компютър на света!
  • 62 страх ме е

    2 5 Отговор

    До коментар #60 от "Онзи":

    Сметките са такива, защото ни избраха такъв президент и такова правителство.
  • 63 Циник

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "Защото не им трябват такива":

    Колега, Украйна е най-голямата държава в Европа след Русия и е въоръжена до зъби с най-модерните западни оръжия. Как си я представяш да бъде превзета бързо с армия дето няма и 200,000 човека. Не вярвай на всяка статия от ДВ, моля те.

    Коментиран от #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Да бе да

    6 6 Отговор

    До коментар #59 от "Циник":

    Какви пържоли? От Донбас до Молдова всичко което ще бъде завзето е една напълно “изгорена” земя. Всичко ще е напълно унищожено и разрошено. Голямата част от населението особено това в работоспособна възраст е избягало. Останали са само възрасни хора които евентуално ще трябва да издържа завоевателя. Къде са пържолите в цялата работа? Аз виждам само още финансова тежест за окупатора. И за какво е на Русия още пустош, нима те си няма достатъчно такива територии? Просто за да се задоволи безкрайното его на един диктатор без това да донесе каквато и да е полза за страната му.

    Коментиран от #72

  • 66 Анализатор

    4 3 Отговор
    Остана електроника само за ютийте.💤💤💤🖕🖕🖕👎👎👎
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Матей

    3 5 Отговор
    Екипи, най-после стигнахме до разоръжаване,за Русия няма чипове,за запада няма титан. Без чип ракета става,ама без титан ще трябва да е дървена.., ама то и излишно дърво за сечене има само в Русия....е,и малко в Канада,няма да замести титана

    Коментиран от #69

  • 69 Матей

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "Матей":

    Туй,че цените на титана ще растат,а на чиповете ще падат,а тоз който в измисли статията,да осигури чипове за Дженерал моторс и всички останали,колите им стоят на склад. За коли нямат чипове,камо ли за ракети
  • 70 Матей

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Да бе":

    Тоз пък:)))... защо хабиш мастилото?
  • 71 Матей

    5 5 Отговор

    До коментар #35 от "Да бе да":

    Ами пич,запада вече се изтощи да изтощава Русия. И ако не се откаже,сам си копае гроба .
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 В.В.П.

    4 5 Отговор
    Дочовците ,започнаха да копаят въглища ,за да не изпаднат много...Зелените сделки се провалиха.Няма газ има кюмур..За всеки слупай .Препоръчват на населението да не пълнят вана ,и да се къпят до 5 Мин..
  • 76 Поп

    2 3 Отговор
    Жалки и смешни сте с тези глупости
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: