6 Юни, 2013 11:14 1 070 0

И Обама подслушвал американците масово

  • барак обама-
  • подслушване

Американската агенция за държавна сигурност(NSA) е събирала всеки ден данните от телефоните разговори на телекомуникационната компания, съобщава британският в. „Гардиън“.

Това е ставало по настояване на ФБР. Белият дом, Агенцията за национална сигурност и Verizon отказват да дадат подробности.

Скандалът показва, че и администрацията на Барак Обама е събирала информация за телефонните разговори на милионни американци без да се отчита факта дали те се подозират в извършване на престъпление или не.

Verizon нямал право да уведомява клиентите си за наблюдението. Не е известно дали и други американски телекоми са получили подобни заповеди. Необичаен е фактът, че заповедта се отнася за всички телефонни обаждания. Спецслужбата обикновено изисква предоставянето на записи, които се отнасят до конкретен обект или обекти, заподозрени в тероризъм или шпионаж.

„Гардиън“ отбелязва, че при Буш-младши спецслужбите неофициално са признавали пред журналисти, че се подслушват значителна част от разговорите на гражданите, но нямаше ясна индикация, че тази порочна практика продължава и при Барак Обама.

Мащабът на изисканите данни ще засили обвиненията срещу Агенцията за национална сигурност, че превишава мандата си и на практика шпионира собствените си граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА