Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Юни, 2022 15:10 3 621 15

CNN: Войната в Украйна достига повратна точка, която ще определи изхода от конфликта

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • източна украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • сащ-
  • лойд остин

Украинските военни са останали почти без боеприпаси от съветската ера, Русия трупа значително артилерийско предимство около два стратегически важни града в Източна Украйна

CNN: Войната в Украйна достига повратна точка, която ще определи изхода от конфликта - 1
Снимка: БГНЕС

Украинските военни са останали почти без боеприпаси от съветската ера, които отговарят на използваните от тях по-стари системи, докато страната моли Запада да изпрати повече тежко въоръжение, а Русия трупа значително артилерийско предимство около два стратегически важни града в Източна Украйна, пише CNN.

Западните разузнавателни и военни служители смятат, че войната на Русия в Украйна е в критичен етап, който може да определи дългосрочния изход на конфликта, според множество източници, запознати с американското и други западни разузнавателни служби.

Този ключов момент може също да наложи тежко решение за западните правителства, които досега предлагаха подкрепа на Украйна с постоянно нарастваща цена за собствените им икономики и национални запаси от оръжия.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е готов да оглави работна група от близо 50 държави, за да обсъдят кризата в сряда, когато САЩ очакват още съобщения за пакети с оръжия и оборудване за Украйна, според висш служител на отбраната на САЩ. Украинските служители изразиха разочарование, че тези жизненоважни боеприпаси изглежда достигат до битката на парче - и изразиха опасения, че ангажиментът на Запада може да намалее в решаващ момент.
„Мисля, че сте на път да стигнете до точката, в която едната или другата страна ще бъде успешна“, заяви висш служител на НАТО. „Или руснаците ще стигнат до Славянск и Краматорск, или украинците ще ги спрат тук. И ако украинците успеят да удържат линията тук, пред лицето на този брой сили, това ще има значение“.

Три потенциални резултата

Западните служители следят внимателно три възможни сценария, които според тях биха могли да се развият:
Русия може да продължи да постига победи в двете ключови източни провинции. Или бойните линии могат да се втвърдят в патова ситуация, която се проточва с месеци или години, което води до огромни жертви и от двете страни и до бавно развиваща се криза, която ще продължи да източва световната икономика.

След това идва най-малко вероятната възможност според западните официални лица: Русия може да предефинира своите военни цели, да обяви, че е постигнала победа и да се опита да измисли повод за обявяване на край на битката. Засега този сценарий изглежда не е нещо повече от пожелателно мислене, казват източници.
Ако Русия успее да консолидира някои от своите печалби на изток, американските служители все повече се страхуват, че руският президент Владимир Путин в крайна сметка може да използва тази територия като площадка за нашествие по-дълбоко в Украйна.

„Сигурен съм, че ако Украйна не е достатъчно силна, те ще отидат по-далеч“, предупреди украинският президент Володимир Зеленски във вторник в опит да призове Запада да изпрати повече оръжия по-бързо. „Ние им показахме силата си. И е важно тази сила да бъде демонстрирана заедно с нас и от нашите западни партньори“.



Западната военна помощ, каза той, “трябва да дойде по-бързо”, ако съюзниците на Украйна искат да спрат териториалните амбиции на Русия.

Западните официални лица като цяло смятат, че Русия е в по-благоприятна позиция на изток, базирана единствено на масовост. И все пак „руският напредък не е предрешен резултат“, каза един високопоставен служител на администрацията на Байдън.

Тъй като предните линии на конфликта се превърнаха във война на изтощение, изградена около артилерийски огън напред-назад, и двете страни претърпяха огромни жертви и сега са изправени пред потенциален недостиг на жива сила. Твърди се, че Русия също е претърпяла загуби от около една трета от сухопътните си сили и служители на американското разузнаване заявиха публично, че Москва ще се бори да постигне някакви сериозни печалби без пълна мобилизация, политически опасен ход, който Путин досега не желае да направи .

Засега бойните действия са съсредоточени в два града-побратими от противоположните страни на река Северски Донец, Северодонецк и Лисичанск. Украинските бойци са почти напълно обкръжени при Северодонецк.

Въпреки че западните анализатори смятат, че Украйна има по-голям шанс да защити Лисичанск, който се намира на високо място, вече има тревожни признаци, че руснаците се опитват да прекъснат линиите за доставка на града, като напредват от югоизток.

„В много отношения се решава съдбата на нашия Донбас“ около тези два града, заяви Зеленски миналата седмица.

Източник: CNN.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    62 10 Отговор
    слава на русия, слава на руската армия, слава на путин, долy мpъснатаOкрайна и фащиcтите Z

    Коментиран от #9, #10

  • 2 дядо дядков

    46 5 Отговор
    Русия ще победи а след това РУСИЯ И АМЕРИКА ще му го върне на Зеленски
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    55 5 Отговор
    ЗАЩО във ВСИЧКИ европейски държави има разположени ВОЙСКИ на САЩ ( една държава от континента Северна Америка ) вече повече от 75 години ?!

    ПАЗЯТ ли ни, или са ни ОКУПИРАЛИ ?!

    Същите хора, които твърдят сега, че източно-европейските държави са били ОКУПИРАНИ от СССР, сега обясняват, колко сме СУВЕРЕННИ, въпреки ВОЕННИТЕ БАЗИ на САЩ на наша територия !

    Да си припомним, че когато членувахме във Варшавския договор, на ТЕРИТОРИЯТА на България НЯМАШЕ руски ВОЕННИ БАЗИ !

    След като военния съюз "Варшавски договор" се саморазпусна, САЩ не разпуснаха НАТО, ами ПРИТИСНАХА всички бивши съюзници на Русия ( СССР ) да встъпят в НАТО !

    ОКУПАТОР ли е, държава, изградила свои ВОЕННИ БАЗИ на територията на чужди държави, която ДИКТУВА вътрешната и вътрешната им политика ?!

    ВОЙСКИТЕ на САЩ, освен, че са ОКУПИРАЛИ цяла Европа, от години ПРОВЕЖДАТ ВОЕННИ МАНЕВРИ покрай РУСКАТА ГРАНИЦА ?!

    Кой, тогава е АГРЕСОРА ? Русия или САЩ ?!

    Не е ли, крайно време ВОЙСКИТЕ на САЩ да си ходят, преди да вкарат Европа в ГЛОБАЛНА ЯДРЕНА ВОЙНА ?!

    Според чл.5 от Североатлантическия договор, ВОЕННА ПОМОЩ се оказва, в случай на ВЪОРЪЖЕНО НАПАДЕНИЕ, над някой от страните ! Коя държава от Европа, член на НАТО е била нападната през тези повече от 75 години? НИКОЯ !
    Всички помним обаче, че НАТО, НАПАДНА суверенната държава Югославия и БОМБАРДИРА МИРНОТО и население !

    Говорим, че СВЕТОВНАТА ВОЙНА, не е започнала, а ЦЯЛА Европа под ДИКТАТА на САЩ, вече ВОЮВА с Русия !
  • 4 тикви американски

    49 3 Отговор
    САЩ и подлогите им от ЕС и НАТО квичат на умряло, подпалиха дълго търсената война, намериха продажните украинци и сега търяс изход!
  • 5 щура работа

    46 2 Отговор
    Каква повратна точка бе ? Тя войната си върви в една посока . Украинците ядат само боя . Като са свършили боеприпасите да грабват прашките . Ма то май и бойците свършиха . Ще мобилизират жените .
  • 6 Фашисти

    39 2 Отговор
    САЩ живеят от войните предизвикани от тях, както и тази. Печатницата им работи и не им дреми за другите, но подлогите им още и вярват!
  • 7 горски

    33 1 Отговор
    А как в съня, на западния джендърр,украинските събратя правеха купон в Масква...
    Морфей ,върни се .Искам си съня,и зелената трева.
  • 8 Колко пъти да го казвам!

    34 1 Отговор
    Руснаците имат камари "съветско" в складовете,вместо да го утилизират,да им го предадат,все пак братски народи са! Обаче Зеленото много гордо и нямало да им се моли - те сами трябвало да се сетят!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Факти, свалете го най-сетне

    0 14 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    този неграмотен тип !
  • 11 не може да бъде

    19 1 Отговор
    Западните партньори и по специално САЩ имат предимството от опита от Афганистан и ако събитията в Украйна повторят афганистанските , в никакъв случай няма да позволят хората да се катерят по колесниците на самолетите!Бягството ще бъде добре организирано!
  • 12 Иван

    9 1 Отговор
    Укро въшките са изстреляли всичките си снаряди.
  • 13 Мишел

    10 1 Отговор
    Повратна точка би било, ако Украйна започне да настъпва по фронта.
    А Украйна вече 110 отстъпва и продължава да го прави, само че все по бързо.
  • 14 Машала

    1 14 Отговор
    Гледам Путинофилските ви коментари и се чудя, дали има някоя гънка в тиквите ви? Русия няма да се спре, ако не я спрат сега! Утре и тук ще е фашизъм! Фашизирани елементи бол и у нас! Хора с празни клави има навсякъде! И понеже са спразни глави искат да колят и бесят като Путинци! Голяма простотия е настанала по света! А у нас е на върха!
  • 15 ИмамОчи

    10 1 Отговор
    CNN само хаби текст.
    Ето ви бъдещето: армиите на РФ, ДНР и ЛНР стигат до Полша. Оцелелите нацисти отиват на издръжка в ЕС и САЩ (по традиция).
    На територията на бивша Украйна няма нацизъм.
    Европа и САЩ - както си постелят. Може глад, може студ, може тъмно, според акъла.
Новини по държави: