Last news in Fakti

17 Юни, 2022 07:23 839 6

Огнеборци очакват разрастване на горските пожари в Аризона

  • сащ-
  • аризона-
  • пожар

Пожарникарите, които се борят с два горски пожара в северната част на  щата Аризона, очакваха известно разрастване на стихията заради топлото и сухо време

Огнеборци очакват разрастване на горските пожари в Аризона  - 1
Снимка: Shutterstock

Пожарникарите, които се борят с два горски пожара в северната част на щата Аризона, очакваха известно разрастване на стихията заради топлото и сухо време и отсъствието на вятър, но имат надежда, че скоро може да падне дъжд, съобщи Асошиейтед прес.

И двата пожара се движат през трева, храсти и борови дървета в северните покрайнини на Флагстаф, планински град, в който се намират Университетът на Северна Аризона и обсерваторията, от която е открит Плутон. Този град е и популярно място за отдих от горещините.

По-големият пожар е изпепелил повече от 100 кв. км, като е унищожил една къща и още една постройка. Вчера е била локализирана близо една четвърт от стихията, което е малко по-малко в сравнение с предишния ден заради операциите по изгаряне, заяви за ситуацията говорителят Майк Райхлинг.

Огнеборци очакват разрастване на горските пожари в Аризона
Снимка: Shutterstock

Пламъците са припокрили част от следите на горския пожар, който започна на Великден и унищожи 30 къщи и други постройки, като същевременно обхвана около 78 кв. км гори и тревни площи.

По-малък пожар в северната част на Аризона е изпепелил повече от 21 квадратни километра и е бил овладян на 11%.

Вчера губернаторът на Аризона Дъг Дюси обяви извънредно положение заради пожарите и отпусна 200 000 щатски долара на щатския отдел за управление на извънредни ситуации, за да подпомогне реакцията и възстановяването от пожарите.

Източник: Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    6 0 Отговор
    Видов ден
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    4 1 Отговор
    Да горят в ада мръсните кравари.
  • 4 Стефан Петров

    3 0 Отговор
    Щатите имаха една възможност още преди години да се предпазят от подобни пожари, но им попречи високомерието. Техни компании искаха да закупят най-добрия в света противопожарен самолет руския БЕ-200, но им попречи закон разпореждащ той да е произведен в САЩ и двигателите му отделно да са сертифицирани там. Американски фирми искаха да закупят десет самолета и дори имаше предложение за съвместно производство. Турция, Гърция, Испания и доста други страни всяко лято наемаха този самолет за гасене на пожари, но тази година явно това няма да стане и ще поизгорят.
  • 5 кога ще обявят,

    2 0 Отговор
    че е пари-паризона?
  • 6 Хайл

    0 0 Отговор
    Баш ми е през мура за аризона,за нашите гори ме е жал,че вече не останаха...америте много им пука за нас,на нас какво ни пука за тях