Last news in Fakti

11 Юни, 2013 15:59 2 449 0

Още един убит при протестите в Турция

  • турция-
  • протести-
  • демонстранти-
  • "таксим"-
  • ердоган
Още един убит при протестите в Турция - 1
Стълкновенията на площад "Таксим" в Истанбул. Снимки: ЕПА/БГНЕС

В реч в турския парламент премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че жертви на стълкновенията на демонстрантите с полицията са станали четирима души, съобщи Лента.ру, позовавайки се на АФП. Според главата на правителството в хода на сблъсъците са загинали един полицай и трима младежи. По-рано източниците съобщаваха за три жертви, включително полицай. Кой е четвъртият убит Ердоган не уточни.

Местни медии огласиха, че той е 27-годишният Етхем Саришулюк, който е бил прострелян в Анкара от няколко куршума в главата. Властите все още на са потвърдили това официално.

Ердоган отново разкритикува демонстрантите, че навреждат на международния имидж на страната и подкопават икономическия й прогрес. Според него протестиращите нарушават правата на другите граждани, оставяйки заведенията и магазините в Истанбул без клиенти.

АП междувременно предаде, че турските власти са освободили площад „Таксим“ от опозиционните активисти, като са успели да ги изтласкат в близкия парк Гези. Според някои данни, освен сълзотворен газ за разгонване на демонстрантите са използвани и гумени куршуми.

Част от протестиращите са се опитали да влязат в стълкновение с представителите на реда, хвърляйки по тях и автомобилите им бутилки със запалителна смес и камъни. За потушаване на пламъците са били използвани водни струи, с които се е действало и срещу демонстрантите.

Редица опозиционни лидери свидетелстват, че безредиците са организирани от провокатори, пише Hürriyet Daily News. Според думите им, те никога не са виждали хората, замеряли полицаите с „коктейл Молотов“.

По-рано губернаторът на провинция Истанбул Хюсейн Авни Мутлу бе заявил, че операцията на „Таксим“ е само с цел да се очисти площадът от антиправителствени лозунги, а протестиращите не представляват интерес за силите на реда. Въпреки провокациите, полицията съумяла да избегне хаоса, пише Journal Of Turkish Weekly.

МВнР предупреди, че обстановката в големите градове на Турция запазва напрегнатия си характер.

Към 14:00 ч. на 11.06.2013 г. в дипломатическите представителства на Република България в Турция няма  информация за пострадали или задържани български граждани.

МВнР настоятелно препоръчва  на българските граждани, намиращи се в Турция, да не вземат участие в демонстрациите и да избягват района и околностите  на площад „Таксим“ в Истанбул особено след 20:00 ч., а в Анкара - районите на централния площад „Къзълай”, бул. „Ататюрк”, парковете „Куглу” и „Гювен", ул. „Туналъ”, както и на всички правителствени сгради след 19:00 ч.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за информация и съдействие към българските дипломатически представителства в Анкара, Истанбул, Одрин  и Бурса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: